ZEIT: Η Ελλάδα απέναντι σε έναν μικρό, βρόμικο πόλεμο

«Εσύ, Ελληνα, για κοίτα την Ιστορία» επιγράφει το δημοσίευμα στη στήλη του στην εφημερίδα ZEIT, ο γνωστός δημοσιογράφος Μίχαελ Τούμαν. Στην εισαγωγή σημειώνεται πως «Στο Αιγαίο, τουρκικά αεροσκάφη εισβάλλουν σχεδόν καθημερινά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Θα μπορούσε να γίνει η σκηνή ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου». Το άρθρο ξεκινάει ως εξής: «Ίσως μόλις επιστρέψατε από το Αιγαίο όπου περάσατε υπέροχες διακοπές; Ωραία που επιστρέψατε γιατί ο ειρηνικός παράδεισος των διακοπών σας θα μπορούσε σύντομα να γίνει το σκηνικό ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου».

H Σμύρνη…

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα, όταν εμφανίστηκε με κόκκινη φόρμα στην Σαμψούντα ενώπιον υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν και λέγοντας: «Εσύ, Ελληνα, για κοίτα την Ιστορία. Κοίτα πίσω στην Ιστορία. Αν πάτε πολύ παραπέρα, το τίμημα θα είναι βαρύ. Εχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη».

Ο αθρογράφος εξηγεί στο γερμανόφωνο κοινό με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τι συνέβη στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και καταλήγει: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται ενώπιον εκλογών τον επόμενο χρόνο και έχει κακές προοπτικές. Η χώρα του είναι χρεοκοπημένη. Ο πληθωρισμός είναι στο 80%. Επιδιώκει ισορροπία με όλους όσοι του προσφέρουν χρήματα ή προσωπική υποστήριξη. Ο Ερντογάν υποκλίνεται στον Μοχάμεντ μπιν Σατζέντ, ηγέτη των Εμιράτων, στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον στρατηγό της Μαύρης Θάλασσας. Η Ελλάδα δεν του προσφέρει χρήματα, αλλά τη δυνατότητα για έναν μικρό, βρώμικο πόλεμο, με την κατοχή ενός νησιού όπως το 1974 στην Κύπρο. Εάν τα πράγματα πάνε άσχημα στην προεκλογική εκστρατεία, αυτή θα ήταν μια από τις επιλογές του για να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα.

Στην καταστροφή της Σμύρνης αναφέρεται και εκπομπή του δημόσιου Γερμανικού Ραδιοφώνου Deutschlandfunk με τον τίτλο «Όταν τα στρατεύματα του Ατατούρκ κατέκτησαν την ελληνική Σμύρνη»  όπου αναφέρεται πως «Η πόλη, που ήταν σε μεγάλο βαθμό ελληνική, θεωρούνταν πολυπολιτισμική. Η ειρηνική συνύπαρξη έληξε όμως την εποχή του τουρκικού εθνικισμού και η θρυλική κοσμοπολίτικη μητρόπολη χάθηκε στον ελληνοτουρκικό πόλεμο».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...