UBS: Γιατί το πετρέλαιο θα φτάσει στα 95 δολάρια έως τα τέλη του έτους

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σε ισχύ έως και τα τέλη του 2024 τις ήδη συμφωνηθείσες μειώσεις παραγωγής και η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για εθελούσια έξτρα μείωση της δικής της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως προσέφεραν προσωρινό στήριγμα στις τιμές του πετρελαίου μετά τη βουτιά τους τον περασμένο μήνα. Μετά την άνοδό τους πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι χθες, σήμερα οι τιμές του μπρεντ υποχωρούν και πάλι στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ και του αμερικανικού αργού διαμορφώνονται στα 70,4 δολάρια.

Αρκετοί αναλυτές τόνιζαν από την πρώτη στιγμή πως η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας – που ήρθε εν μέσω αδυναμίας να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στους κόλπους της πετρελαϊκής συμμαχίας – στοχεύει πρωτίστως στην σταθεροποίηση της αγοράς, στο να αποτρέψει δηλαδή περαιτέρω διολίσθηση των τιμών, μετά την πτώση τους κατά 11% τον Μάιο. Η UBS παρόλα αυτά εξακολουθεί να πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε τις τιμές του μαύρου χρυσού να ακολουθούν την ανιούσα.

Οι αναλυτές του ελβετικού κολοσσού επιμένουν στην εκτίμησή τους, που θέλει το μπρεντ να σκαρφαλώνει από τα 77 δολάρια το βαρέλι σήμερα, στα 95 δολάρια στα τέλη του 2023. «Παρά τη μετριοπαθή αντίδραση της αγοράς στη μείωση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία, θεωρούμε bullish το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΟΠΕΚ για τις τιμές και βλέπουμε περαιτέρω άνοδο στο δεύτερο μισό του έτους» σχολιάζει σε σημερινό του σημείωμα ο Mark Haefele, Chief Investment Officer, UBS Global Wealth Management.

Όπως εξηγεί, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για τα δεδομένα της ζήτησης του πετρελαίου μπορεί να επιμείνουν βραχυπρόθεσμα, διατηρώντας προσωρινά υπό πίεση τις τιμές, υπάρχουν τρεις λόγοι που συνηγορούν υπέρ της ανόδου τους τους επόμενους μήνες:

  • Το βαθύ μαχαίρι στην προσφορά της Σαουδικής Αραβίας προσθέτει αξιοπιστία στην προσπάθεια του ΟΠΕΚ+ για μειώσεις στην παραγωγή
  • Η παραγωγή παγκοσμίως αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά
  • Τα παγκόσμια αποθέματα θα συρρικνωθούν περαιτέρω

Με βάση και τις εκτιμήσεις αυτές για το πετρέλαιο, η UBS διατηρεί τη θετική σύστασή της συνολικά για τα εμπορεύματα, από τα οποία και περιμένει συνολική απόδοση 20% έως τον Ιούνιο του 2024. «Οι επενδυτές μπορούν επίσης να εξετάσουν τοποθετήσεις σε άλλα “πραγματικά” στοιχεία ενεργητικού, όπως επενδύσεις σε υποδομές που μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της μακροπρόθεσμης δημιουργίας εισοδήματος σε ένα χαρτοφυλάκιο πολλαπλών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων» συστήνει η ελβετική τράπεζα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

Αποκλειστικά στο Periodista:

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αν «πέσει» ο Στέφανος Κασσελάκης «χάνονται»

Η Πυθία αποκαλύπτειΑς μην γελιόμαστε. Τα φαινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «βόμβα» που έχει στο συρτάρι του ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα

Η Πυθία αναρωτιέται Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Ο...

To μαρτυριάρικο παρεάκι της COSMOTE στην Κίμωλο και τα χαμένα εσώρουχα της «κακιάς» μάγισσας με τα κοτσιδάκια

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το καλοκαίρι έχει μπει...