New York Times: Πράκτορες της ΜΙΤ απήγαγαν τον ανιψιό του Γκιουλέν στην Κένυα (vids)

Στην Κένυα φαίνεται ότι έγινε η επιχείρηση απαγωγής του Σελαχαντίν Γκιουλέν από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Η απαγωγή και σύλληψή του αποδίδεται στο πλαίσιο της εκκαθάρισης που πραγματοποιεί το καθεστώς Ερντογάν προς όσους εμπλέκονται στην οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν, ιερέα που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κατά του προέδρου Ερντογάν.

Ο Σελαχαντίν Γκιουλέν φέρεται ως ανιψιός του Φετουλάχ Γκιουλέν και σύμφωνα με τη σύζυγό του, είχε εξαφανιστεί από τις 3 Μαΐου του 2021. Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η Σεριγιέ Γκιουλέν δηλώνει ότι ζούσε με τον σύζυγό της στην Κένυα από τον περασμένο Νοέμβριο. Τελευταία φορά τον είδε στις 3 Μαΐου. Η ίδια θεωρεί ότι τον απήγαγαν και τον μετέφεραν στην Τουρκία στις 5 Μαΐου.

«Τον απήγαγαν στις 3 Μαΐου» λέει η σύζυγός του

«Ο σύζυγός μου είναι δάσκαλος που ζούσε μια μετριοπαθή ζωή στο εξωτερικό για χρόνια. Παντρευτήκαμε πρόσφατα και ο άντρας μου απήχθη στις 3 Μαΐου από άγνωστη ομάδα και τον πήγαν σε άγνωστο μέρος. Δεν έχω ακούσει γι’ αυτόν από εκείνη την ημέρα. Έχω απευθυνθεί σε όλες τις αρχές για να τον βρω Η εξαφάνισή του απασχόλησε μεγάλα μέσα ενημέρωσης στην Κένυα. Πιστεύω ότι τον απήγαγαν και τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν στην Τουρκία στις 5 Μαΐου», αναφέρει στο βίντεο.

Όπως υποστήριξε, η δίωξή του οφείλεται καθαρά στη συγγένειά του με τον Γκιουλέν. «Καλώ τις αρχές να βρουν τον άντρα μου και να τον ελευθερώσουν», καταλήγει.

Ο ανιψιός του Γκιουλέν έδωσε νομική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του

Το περασμένο διάστημα ο Σελαχαντίν Γκιουλέν διέμενε στην Κένυα και έδινε νομική μάχη για να αποφύγει την απέλαση.

Τούρκος πολίτης και μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ, έφτασε στην Κένυα με τουριστική βίζα στις 17 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο που επικαλούνται οι New York Times. Αφού του επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα, αξιωματούχοι μετανάστευσης τον συνέλαβαν βάση προειδοποίησης της Ιντερπόλ για «υποτιθέμενη υπόθεση κακοποίησης παιδιών», ανέφερε η δήλωση. Ο Γκιουλέν, σε ένορκη δήλωσή του, ανέφερε ότι έχει αθωωθεί από τις κατηγορίες το 2008.

Ο Γκιουλέν ανέφερε σε δικαστήριο της Κένυας ότι οι τουρκικές αρχές ήθελαν να τον υποβάλλουν σε πολιτικές διώξεις,όπως έκαναν «στην αδερφή μου, τον αδερφό μου και άλλα 62 μέλη της ευρύτερης οικογένειας». Όπως υποστήριξε, οι κινήσεις της Ιντερπόλ οφείλονται στο νέο «εργαλείο» που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές, προκειμένου να συλλάβουν και να επιστρέψουν στην Τουρκία όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν εκτός Τουρκίας. Η Ιντερπόλ έχει δεχθεί κριτική για κατάχρηση του συστήματος προειδοποίησης.

Δύο ημέρες μετά την άφιξη του Γκιουλέν στην Κένυα, στις 19 Οκτωβρίου, οδηγήθηκε στο δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, εν αναμονή της διαδικασίας έκδοσής του. Στις αρχές Μαΐου, λίγες ημέρες πριν την επίσημη εκδίκαση της υπόθεσης, εξαφανίστηκε καθώς πήγαινε στη Διεύθυνση Ποινικών Ερευνών, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. «Ήταν μέρος των περιοριστικών μέτρων η παρουσία του κάθε Δευτέρα», είπε ο δικηγόρος του.

Το δικαστήριο είχε δώσει οδηγίες στις αρχές της Κένυας, για να εξηγήσουν το πού βρίσκεται ο Γκιουλέν. Άγνωστος παραμένει ο ρόλος της Κένυας στην υπόθεση. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η σύλληψη είχε προαναγγελθεί από τον Ερντογάν

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η σύλληψη του Γκιουλέν και η επιστροφή του στην Τουρκία έγινε από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, την MIT. Ο Γκιουλέν κατηγορείται για εμπλοκή στην οργάνωση FETO.

Αν και το ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει στις 19 Μαΐου ότι η Τουρκία συνέλαβε υψηλόβαθμο αξιωματούχο του κινήματος του Γκιουλέν.

«Σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα σημαντικό όνομα από την οργάνωση FETO», είχε αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος, εξηγώντας ότι «βρίσκεται στα χέρια μας».

Εκατοντάδες χιλιάδες διώξεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είχε επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο χρόνια, θέτοντας υπό κράτηση 100.000 ανθρώπους, ενώ απέλυσε 150.000 δημοσίους υπαλλήλους. Πάνω από 8.000 στρατιωτικοί διώχθηκαν.

Στο εξωτερικό, η Τουρκία προχώρησε σε αναγκαστικές παραδόσεις 80 ή περισσότερων υποστηρικτών του Γκιουλέν και στο κλείσιμο δεκάδων σχολείων που βρίσκονται υπό την ηγεσία του. Αν και η Άγκυρα έχει ζητήσει την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον έκανε πολύ μικρά βήματα στην ικανοποίηση του αιτήματός του. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι αποδείξεις που παρουσίασε η Άγκυρα δεν είναι επαρκείς για το δικαστήριο. Το ζήτημα αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ασκήσει πιέσεις σε χώρες, όπως στη Κένυα, για να κλείσει τα ιδιωτικά σχολεία που ανήκουν στο δίκτυο του Γκιουλέν, που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως το Ναϊρόμπι και η Μομπάσα. Η κυβέρνηση της Κένυας δεν το έπραξε. Ωστόσο η πίεση που δέχθηκε είναι ενδεικτική της επιρροής του Ερντογάν και των προθέσεών του να εξουδετερώσει το κίνημα του Γκιουλέν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...