Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Intrakat

Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intrakat, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα σημαντικά γεγονότα του 2020 καθώς και ο...
More

  Latest Posts

  Η προσωπική ήττα του Μαρινάκη στον Πειραιά, οι λιγότεροι σταυροί και το άγνωστο παρασκήνιο στη ΝΔ

  Periodista

  Στον Πειραιά οι πανηγυρισμοί δεν έχουν κοπάσει. Ο Γιάννης Μώραλης, ο τυπικά επικεφαλής, της παράταξης του Βαγγέλη Μαρινάκη κέρδισε τον Δήμο για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Δηλαδή τον δήμο τον κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

  Όμως, πίσω από τους πανηγυρισμούς, πίσω από την γενική εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας και επιρροής του εφοπλιστή, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και όπως θα δείτε είναι αποκαλυπτικοί μίας υφέρπουσας κρίσης ανάμεσα στο ενιαίο σχήμα «Μαρινάκης – Μητσοτάκης» και στη ΝΔ. «Μα, Μητσοτάκης και ΝΔ δεν είναι το ίδιο πράγμα;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως οι Μητσοτάκηδες είναι το ίδιο με τον Μαρινάκη.

  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

  Οι αριθμοί και οι νεοδημοκράτες

  Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κέρδισε τον Δήμο Πειραιά. Εξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος. Όμως, τη νίκη αυτή μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος «Πύρρειο». Γιατί; Στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου ο Βαγγέλης Μαρινάκης έλαβε 13.215 ψήφους, όταν τον συνδυασμό «Πειραιά Νικητή» τον ψήφισαν 33.169 ψηφοφόροι. Αρχικά θα περίμενε κάποιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο πραγματικός, φυσικός ηγέτης του συνδυασμού, ως ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, ως ισχυρός παράγων του Πειραιά, να έχει λάβει περισσότερες ψήφους. 

  Θέλετε να του δούμε κι αλλιώς. Στον Πειραιά, το 42% στον δεύτερο γύρο, αποδοκίμασε το δίδυμο Μώραλη – Μαρινάκη. 

  Υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο, πολύ βασικό. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε αυτές τις εκλογές έλαβε λιγότερες ψήφους από εκείνες που είχε λάβει το 2014: 13.215 ψήφους έλαβε φέτος, ενώ το 2014 είχε λάβει 14.010. 

  Λιγότερες οι ψήφοι λοιπόν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και αυτό είναι ένα στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πως οι Πειραιώτες «ανανέωσαν» την θητεία του Γιάννη Μώραλη, ενώ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναδείχθηκε σε καθοριστικό παράγοντα της δημόσιας ζωής, αφού εκτός από τον Ολυμπιακό, πλέον έχει στην κατοχή πληθώρα ΜΜΕ, εφημερίδων, ιστοσελίδων, ραδιοφώνων, ακόμη και τηλεοπτικό σταθμό. Και φυσικά όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως εξάλλου κατήγγειλε και η κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι όχι απλά ο πολιτικός καθοδηγητής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο χορηγός του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επομένως θα περίμενε κάποιος μεγαλύτερη στήριξη από τους γαλάζιους ψηφοφόρους στον εφοπλιστή που καθοδηγεί την ηγεσία της ΝΔ.

  Ωστόσο, η πραγματικότητα αυτή, δηλαδή ο ηγετικός ρόλος και ο ρόλος του καθοδηγητή που φιλοδοξεί να αποκτήσει ο εφοπλιστής και υπόδικος σήμερα για σοβαρές υποθέσεις, Βαγγέλης Μαρινάκης φαίνεται πως δεν τυγχάνει ολοκληρωτικής αποδοχής στη Νέα Δημοκρατία. Ας γράψουμε, όμως, τα πράγματα όπως ακριβώς είναι: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι απολύτως συνδεδεμένος και ταυτισμένος με την οικογένεια Μητσοτάκη, με την Ντόρα, τον Ισίδωρο Κούβελο, τον «γαμπρό» της Ντόρας, τους παρατρεχάμενους της Ντόρας που έγιναν εκδότες και φυσικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άνθρωπος των Μητσοτάκηδων λοιπόν είναι ο Μαρινάκης ή άλλως άνθρωποι του Μαρινάκη είναι οι Μητσοτάκηδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι νεοδημοκράτες ταυτίζονται με τον εφοπλιστή. Και φυσικά η πραγματικότητα είναι πως οι Μητσοτάκηδες είναι αντιπαθείς, από τα παλιά τα χρόνια, σε ένα μεγάλο κομμάτι των νεοδημοκρατών. 

  Υπάρχουν, λοιπόν, πολλοί στη Νέα Δημοκρατία που δεν συμφωνούν με την ταύτιση του κόμματος με τον Έλληνα Μπερλουσκόνι. Και σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. 

  Το παρασκήνιο

  Το σχήμα «Μαρινάκης – Μητσοτάκης» έχει εντυπωθεί στη συλλογική συνείδηση με τόσο ισχυρό τρόπο, ώστε έχει κυριαρχήσει πλέον η εντύπωση πως αν η ΝΔ κερδίσει τις εθνικές εκλογές, ο πραγματικός κυβερνήτης της χώρας θα είναι ο Μαρινάκης. Ο Μητσοτάκης λοιπόν στην κυβέρνηση, αλλά ο Μαρινάκης στην εξουσία. Πριν από αρκετό καιρό σε κάποιο event στελέχη της ΝΔ φώναζαν στον Μαρινάκη «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός» και το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των καραμανλικών στελεχών. Ομοίως, από τότε, έχεί ενοχληθεί και μεγάλος όγκος ψηφοφόρων και στελεχών της ΝΔ που περιμένουν να λύσουν τις διαφορές τους με την ηγεσία μετά τις εθνικές εκλογές.  

  Πριν την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του Νίκου Βλαχάκου, μίας υποψηφιότητας που στήριξε τελικά η ΝΔ, μόνο και μόνο για να μην εκτεθεί ο Μητσοτάκης, μετά από την απόσυρση της υποψηφιότητας Κορκίδη, κυριαρχούσε ένα ερώτημα: Θα τολμούσε η Νέα Δημοκρατία να κατεβάσει υποψήφιο στον Πειραιά, απέναντι στον χορηγό του κόμματος; Εξάλλου πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο υπενθύμιζαν το χαρακτηριστικό συμβάν του 2014, όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης περνώντας από το εκλογικό κέντρο του Βασίλη Μιχαλολιάκου είχε καταχειροκροτηθεί από τους συγκεντρωμένους, προκαλώντας αμηχανία και ενόχληση σε γαλάζια στελέχη στον Πειραιά ή τέλος πάντων σε όσα γαλάζια στελέχη έχουν μείνει εκτός επιρροής Μαρινάκη στον Πειραιά. 

  Ο συνδυασμός του Νίκου Βλαχάκου πήρε στις τελευταίες εκλογές 19.845 ψήφους. Δεν μας αρέσει και δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια, αλλά ο Βλαχάκος, με καταγωγή από τη Μάνη, – ο συνδυασμός του δηλαδή – πήρε περισσότερους σταυρούς από τον Μαρινάκη. Εξάλλου ο «Πειραιάς Νικητής» του Μαρινάκη είναι, όχι του Μώραλη. Και μιας και αναφερθήκαμε στην Μάνη, ο Νίκος Βλαχάκος άντλησε μεγάλη δύναμη από τα μανιάτικα του Πειραιά. Εκεί που κέρδισε ο Βλαχάκος, έχασε ο Μαρινάκης. Μα, να μην ψηφίσουν οι Μανιάτες τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού. Ήττα!

  Όμως, το σημαντικότερο είναι το εξής: Οι Νεοδημοκράτες φαίνεται πως δεν αποδέχονται όλοι τη σχέση της ΝΔ με τον Μαρινάκη. Οι αριθμοί αυτό έδειξαν. Και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Και σίγουρα ο Μαρινάκης δεν είναι τόσο ισχυρός στον Πειραιά, δεν τυγχάνει τόσο μεγάλης αποδοχής από την τοπική κοινωνία όσο θέλει να παρουσιάζει πως τυγχάνει.

  ΥΓ: Τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας και επιρροής Μαρινάκη έχουν κάνει μάλλον ένα λάθος. Διαβάζουμε στις σελίδες τους ότι πήρε πάνω από 15.000 σταυρούς και μάλιστα γράφουν ότι έσπασε και το ρεκόρ του. Λάθος. Ο Μαρινάκης, όπως γράψαμε παραπάνω, πήρε 13.215 σταυρούς, δηλαδή λιγότερους και αν δεν μας πιστεύετε δείτε τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών ΕΔΩ

  - Advertisement -

  Latest Posts

  ΠΥΘΙΑ