H πανδημία ξέφυγε παρά τα όσα δήλωνε ο Μητσοτάκης στις 3 Νοεμβρίου

«Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει» δήλωνε στις 3 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Mega. Μία προσέγγιση που δεν συμβάδιζε με τα τότε επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ αν συνυπολογιστεί η πορεία της πανδημίας, έκτοτε επίσης η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά.

Η ζοφερή εικόνα αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον δείκτη των θανάτων, ειδικά αν συγκριθεί με τις χώρες του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού. Η Ελλάδα στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο απωλειών ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με το Our World in Data, έχει την αρνητική πρωτιά με 8,51. Ακολουθεί η Αυστρία, η οποία μπήκε σε καθολικό lockdown, με 5,21. Το Βέλγιο καταγράφει 3,28 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους και οι Ηνωμένες Πολιτείες 3,05. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται κάτω από το 3.

Στον νέο αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)-, ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Ευρώπη.

Ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Απελπισία στα νοσοκομεία

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν βελτιώνεται. Αντιθέτως, χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό ξεπερνάει κατά πολύ τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid. Επομένως, επιβεβαιώνεται ότι δεκάδες ασθενείς βρίσκονται εκτός Εντατικής, όσο κι αν επιχειρήθηκε αρχικά να διαψευστεί και στη συνέχεια να υποβαθμιστεί. Ωστόσο, περίπου το 80% των θανάτων αφορά ασθενείς που διασωληνώθηκαν όπως-όπως σε απλές κλίνες. Συνεπώς, αυτή η κατάσταση δεν είναι τόσο «ψευδοπρόβλημα», όπως τη χαρακτήρισε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος μετέφερε τη δραματική κατάσταση. «Δύο χρόνια τώρα είχαμε το περιθώριο και τα εφόδια, όπως είναι τα εμβόλια, η εμπειρία στη διαχείριση της πανδημίας και τον μακρύ χρόνο επίσης να οργανώσουμε το σύστημα προκειμένου να είναι καλύτερη η αντιμετώπιση και να χάνονται λιγότερες ανθρώπινες ζωές. Αυτό δυστυχώς δεν το πράξαμε» ανέφερε και τόνισε ότι σήμερα τα νοσοκομεία είναι σε χειρότερη λειτουργική κατάσταση απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο χειμώνα, καθώς λειτουργούν μόνο 620 κλίνες ΜΕΘ Covid, από 973 που λειτουργούσαν τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, τα νοσοκομεία δεν έχουν επάρκεια σε οξυγόνο, δεν έχουν μηχανήματα High Flow, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και λίστες αναμονής σε ασθενείς.

Επιπλέον, πίεση στο σύστημα Υγείας ασκείται εξαιτίας των αναστολών 7.000 υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν και των 2.000 εργαζομένων που συνταξιοδοτήθηκαν. «Το προσωπικό αυτό δεν αποπληρώθηκε. Σήμερα φοράνε τη στολή υψηλής προστασίας και τη βγάζουν σε οκτώ ώρες, δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, έχουν περικοπεί για τρίτη φορά με συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα. Λιποθυμούν στην κυριολεξία και λύση δεν βρίσκουν» υπογράμμισε ο Μ. Γιαννάκος ζητώντας από την κυβέρνηση να στελεχώσει το σύστημα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ