H Ιταλία βάζει στοπ στους εμβολιασμούς νέων με AstraZeneca

H Ιταλία αλλάζει την εμβολιαστική στρατηγική της. Βάσει των οδηγιών της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση Ντράγκι στο εξής το εμβόλιο Astrazeneca θα χορηγείται μόνον σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών». Είναι η επίσημη, οριστική απόφαση του ιταλικού υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μια ακόμη αλλαγή μετά τον θάνατο της 18χρονης Καμίλα Κανέπα στην Γένοβα. Έπασχε από θρομβοπενία και πριν της χορηγηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα, δεν πληροφόρησε τους γιατρούς.

Μέχρι τώρα όμως σε όλη την χώρα οργανώθηκαν τα λεγόμενα «Open Days»: μαζικοί εμβολιασμοί με Astrazeneca και Johnson & Johnson, χωρίς την ανάγκη ραντεβού -κυρίως τα σαββατοκύριακα – και για τους νέους που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για απολυτήριο λυκείου. Από τώρα και στο εξής η όλη στρατηγική αλλάζει και θα τους χορηγούνται μόνο Pfizer και Moderna.

Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα οι νέοι μέχρι 24 ετών είναι πολύ θετικοί σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό: μόνον το 13% δηλώνει ότι δεν θα ζητήσει να εμβολιαστεί. Σε ό,τι αφορά το σύνολο το πληθυσμού, το 50% απαντά ανεπιφύλακτα «ναι», το 25% «μάλλον θα εμβολιαστεί» και το υπόλοιπο 25% δηλώνει αντίθετο στα διάφορα σκευάσματα κατά του ιού.

H υπόθεση προκάλεσε επίσης ένταση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο περιφερειάρχης της Λιγουρίας με πρωτεύουσα την Γένοβα, Τζοβάνι Τότι, σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε: «Δεν αποφασίσαμε αυτόνομα. Μας έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες από την Ρώμη και ήρθε η ώρα για μια ξεκάθαρη στάση χωρίς παρερμηνείες.»

Αναμένονται καθυστερήσεις

Η νέα αυτή αλλαγή πορεία πλεύσης, όπως γράφει ο τύπος, θα επιβραδύνει αναγκαστικά την στρατηγική εμβολιασμού και η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης το Σεπτέμβριο δεν είναι πλέον απόλυτα βέβαιη.«Θα υπάρξει όντως καθυστέρηση, αλλά παραμένω αισιόδοξος», δήλωσε ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο. Στο μεταξύ όλοι οι πολίτες κάτω των εξήντα ετών, οι οποίοι έκαναν το πρώτο εμβόλιο με Astrazeneca στην Ιταλία, θα ολοκληρώσουν τον κύκλο εμβολιασμού με Moderna ή Pfizer.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού