«Όχι» της Γερμανίας σε αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη για βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Βερολίνο, ο Σολτς είπε ότι μια στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση «δεν έχει νόημα» και προέτρεψε στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης.

Η Γερμανία έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια, εξοπλισμό και ορισμένα όπλα «αλλά διαφορετικά πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τι κάνουμε τώρα και αυτό σίγουρα δεν περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη», είπε.

Όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας να διαθέσει τα μαχητικά της MiG-29 στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδοση στην Ουκρανία.

Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν πιστεύει ότι η πρόταση της Πολωνίας ήταν «βάσιμη», λίγες ώρες αφότου Πολωνοί αξιωματούχοι εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μεταφέρει όλα τα μαχητικά της MiG-29 στο Ramstein, αεροπορική βάση στη Γερμανία, ώστε στη συνέχεια να παρασχεθούν στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αιφνιδιάστηκε

Η δήλωση του Υπουργείου Άμυνας δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το βράδυ, αφού η πολωνική πρόταση έπιασε την κυβέρνηση Μπάιντεν εντελώς απροετοίμαστη, είπαν πολλές πηγές στο CNN.

Ενώ ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε περισσότερα αεροσκάφη εν μέσω της στρατιωτικής επιχείρησης των Ρώσων, η προσφορά της Πολωνίας δεν είχε συζητηθεί με τις ΗΠΑ και οι Πολωνοί αξιωματούχοι δεν την ανέφεραν ούτε στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Πολωνία, υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο, στο ερώτημα του CBS, «αν, για παράδειγμα, η πολωνική κυβέρνηση, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, παίρνει αυτό το πράσινο φως από τις ΗΠΑ;», ο Μπλίνκεν απαντά:

«Αυτό παίρνει το πράσινο φως. Στην πραγματικότητα, μιλάμε με τους Πολωνούς φίλους μας αυτή τη στιγμή για το πώς θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους εάν στην πραγματικότητα επιλέξουν να παρέχουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στους Ουκρανούς. Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα αεροπλάνα που παραδίδουν στους Ουκρανούς;» είπε.


Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Πολωνίας περιπλέκει την επίσκεψη Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία πρόκειται να προσγειωθεί στη Βαρσοβία αργά την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Χάρις αναμενόταν να συζητήσει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών ενώ βρισκόταν στην Πολωνία.

Ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με την πολωνική κυβέρνηση σχετικά με ένα σχέδιο η Πολωνία να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα μαχητικά της σοβιετικής εποχής και οι ΗΠΑ να τα αντικαταστήσουν με F-16.

Ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την Τρίτη ότι η Πολωνία δεν διαβουλεύτηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από την έκδοση της ανακοίνωσής της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...