Όταν αρνητές των εμβολίων κατεβαίνουν στους δρόμους

Οι εικόνες είναι γνωστές και από άλλες χώρες. Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, από τότε που αρνητές των εμβολίων κατέβηκαν και στους δρόμους του Βουκουρεστίου με ρουμανικές σημαίες, σταυρούς και εικόνες της ορθόδοξης εκκλησίας στα χέρια εναντίον της δήθεν «δικτατορίας της ιατρικής». Οι διαδηλωτές ισχυρίζονταν ότι η χαλάρωση των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση ήταν απόρροια δικών τους πιέσεων. Ήταν δική τους «νίκη». Όμως τα μέτρα χαλάρωσης είχαν και μια παγίδα, προειδοποιούσαν τους περαστικούς. Το «φίμωτρο» της μάσκας, τώρα αντικαταστάθηκε με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και το εμβολιαστικό πιστοποιητικό περιορίζει τα συνταγματικά δικαιώματα, φώναζαν μέσω μεγάφωνου κάποιοι άλλοι διαδηλωτές.

Ακόμη και στρατόπεδα προσωρινής κράτησης

Στη διαδήλωση ακούστηκαν κι άλλα διάφορα. Ότι το «πράσινο πιστοποιητικό», για το οποίο γίνεται λόγος στη Ρουμανία και στην ΕΕ, μοιάζει με το προσωρινό διαβατήριο των Γερμανών, πράσινου χρώματος, όπως ισχυρίζονταν ένας άνδρας μέσης ηλικίας που στο μπλε πουκάμισό του ήταν καρφιτσωμένο το κίτρινο άστρο του Δαβίδ με την επιγραφή «Not Vaxed». «Του χρόνου θα αποκτήσουμε και στρατόπεδα». Πού το ξέρει; «Διάβασα σε μια αγγλόφωνη εφημερίδα ότι στη Νέα Υόρκη ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει την προσωρινή κράτηση σε στρατόπεδα, σε όσους αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Δεν ξέρω εάν ισχύει, αλλά στις ΗΠΑ υπάρχει δίκτυο από 300 στρατόπεδα, έχουν και γκιλοτίνα»…Αλλά από πού προέρχονται αυτές οι ιστορίες συνομωσίας και ποιος τις πιστεύει; Ο Καταλίν Στόικα είναι κοινωνιολόγος και ερευνά στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου τέτοια φαινόμενα κατά την περίοδο της πανδημίας μαζί με τον συνάδελφό του Ραντού Ούμπερς.

«Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτές τις θεωρίες δεν είναι οι λιγότερο μορφωμένοι, αλλά όσοι διαθέτουν μεσαία ή ακόμη και ανώτερη μόρφωση. Ίσως γιατί οι τελευταίοι θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερα ενημερωμένους» λέει. «Ένας άλλος παράγοντας είναι οι κοινωνικές σχέσεις. Κάποιος που έχει λιγότερους φίλους και λίγες επαφές με μέλη της οικογένειάς του, κινδυνεύει πιο πολύ». Αλλά είναι και θέμα ηλικίας. Στη Ρουμανία οι πιο ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε θεωρίες συνομωσίας από ό,τι οι νεότεροι». Ο Καταλίν Στόικα το θεωρεί κατάλοιπο του κομμουνισμού. «Τότε, πριν από 30 χρόνια, όλα τα ΜΜΕ υπόκειντο σε λογοκρισία, οι φήμες και οι θεωρίες συνομωσίας αποτελούσαν σημαντική πηγή ενημέρωσης».

Ο «ατυχής» ρόλος των τηλεοπτικών σταθμών

Αλλά και τα συνθήματα των πολέμιων των εμβολίων στη διαδήλωση προκαλούσαν σύγχυση. Περιείχαν από δήθεν σχέδια του πολυεκατομμυριούχου Μπιλ Γκέιτς μέχρι και σενάρια από την Αποκάλυψη ή και μηχανορραφίες της Ουγγρικής κυβέρνησης στην περιοχή της Τρανσυλβανίας. Ακραίες θέσεις είχε κι ένας διαδηλωτής που πάνω σε άσπρη προστατευτική φόρμα έφερε το κίτρινο άστρο τους Δαβίδ με το σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία των εμβολίων». Μιλώντας στη Deutsche Welle ομολόγησε ότι δεν είναι κατά των εμβολίων, αλλά δεν πρόκειται σε αυτήν την περίπτωση για κλασικά εμβόλια, αλλά για γενετικά μεταλλαγμένα, με απώτερο σκοπό τον αποδεκατισμό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρουμανία είναι ο κατεξοχήν χώρος διάδοσης τέτοιων θεωριών, λέει ο Στόικα επικρίνοντας τον «ατυχή ρόλο» των ρουμανικών τηλεοπτικών σταθμών, που έχουν μεγάλη τηλεθέαση, γιατί προσφέρουν χώρο σε προσωπικότητες, που είναι αντίθετες στο εμβολιαστικό κίνημα ή αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού.

Η εμβολιαστική καμπάνια στη Ρουμανία ανήκει ανάμεσα στις πιο γρήγορες της ΕΕ. Δεν ισχύει η σειρά προτεραιότητας, ενώ γίνονται και εμβολιασμοί χωρίς ραντεβού. Η Συντονιστική Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι συμπληρώθηκε ο αριθμός των 4 εκ. εμβολιασμένων, δηλαδή το ¼ του πληθυσμού. Η πανδημία έπληξε σοβαρά το προβληματικό σύστημα Υγείας της χώρας, οι εντατικές είναι υπερπλήρεις και δυστυχώς γίνονται τραγικά λάθη στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους ασθενείς. Η κατάσταση φαίνεται να αποκαθίσταται σταδιακά, ο δείκτης θετικότητας κατεβαίνει και αδειάζουν κρεβάτια στις εντατικές. Αλλά τα προγνωστικά του πρωθυπουργού Φλορίν Τσίτσου για εμβολιασμό των 10 εκ. κατοίκων μέχρι τέλος Ιουνίου δεν φαίνεται να επαληθεύονται. Ο Ρουμάνος πρόεδρος εξήγγειλε ότι ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει 5 εκ. εμβολιασμένους μέχρι την 1η Ιουνίου και 7 εκ. μέχρι την 1η Αυγούστου.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....