Χωρίς προηγούμενο η ακρίβεια : Πού έφτασε η βενζίνη τα 2,5 ευρώ – Οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής

«Φωτιά» στα νοικοκυριά έχει βάλει η ακρίβεια, την ώρα που ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10,2 % τον Απρίλιο, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ 28ετίας.

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η βενζίνη

Αναλυτικότερα, οι τιμές στη βενζίνη δείχνουν να έχουν πλέον «κλειδώσει» πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιοχές οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 2,5 ευρώ το λίτρο.

Πανελλαδικά, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (στοιχεία 10/5/2022), η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έχει φτάσει τα 2,179 ευρώ και του diesel κίνησης τα 1,910 ευρώ.

Αρνητική πρωτιά στην τιμή της αμόλυβδης έχουν οι Κυκλάδες με 2,37 ευρώ/λίτρο, τα Δωδεκάνησα με 2,31 ευρώ/λίτρο και η Ευρυτανία με 2,267 ευρώ/λίτρο.

Βέβαια, υπάρχουν και περιοχές όπου η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,5 ευρώ/λίτρο όπως για παράδειγμα η Ικαρία και η Κάλυμνος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, η πλειοψηφία των οδηγών γεμίζει το ρεζερβουάρ με ποσά από 10 έως 20 ευρώ το πολύ (5-10 λίτρα), ίσα ίσα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής: 22% πάνω το ελαιόλαδο

Παράλληλα, μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε όλα τα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα βασικά είδη διατροφής, «πνίγοντας» ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές.

Ενδεικτικά:

  • Ελαιόλαδο: +22%
  • Κρέατα: +14,1%
  • Λαχανικά: +13,8%
  • Γαλακτοκομικά: +11,7%
  • Ψωμί: +10%

Εντονότερη είναι η τάση εξοικονόμησης χρημάτων στα μη βασικά αγαθά, όπως είναι οι αγορές για προσωπική φροντίδα και οικιακή είδη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ