Χρονιά εκλογών για Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία – Το Βερολίνο στηρίζει Αθήνα και Λευκωσία

Χρονιά εκλογών για Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι και για την Κύπρο κρίνεται επίσης σημαντική, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, η ξεκάθαρη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα στο θέμα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο έναντι των τουρκικών αξιώσεων, κάτι που έχουν καταστήσει σαφές τόσο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς όσο και η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τους τελευταίους μήνες.

Μάλιστα η Γερμανία μεσολάβησε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ώστε να έρθουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου ανώτατοι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η επίσκεψη του Ιωάννη Κασουλίδη στη γερμανική πρωτεύουσα έρχεται πάντως λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου. Το 2023 σηματοδοτεί επίσης μια κρίσιμη εκλογική χρονιά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία.

Το Βερολίνο στηρίζει Αθήνα και Λευκωσία

Για την Κύπρο φαίνεται ότι η εμβάθυνση των σχέσεων (και) με το Βερολίνο μπορεί να αποκτήσει μια νέα δυναμική, δεδομένου ότι το Νοέμβριο ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην καγκελαρία προσέφερε αμέριστη στήριξη στη Λευκωσία διατυπώνοντας ρητά τη θέση του Βερολίνου υπέρ μιας «διζωνικής, δικοινοτικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει τότε ότι «η Γερμανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια διαπραγματευτική διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη, αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό» και από την κυπριακή πλευρά. Μένει να φανεί αν και η Αναλένα Μπέρμποκ επιλέξει σήμερα αντίστοιχες διατυπώσεις στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...