Χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου: Παραπάνω από τους μισούς Έλληνες διαφωνούν με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που διεξήχθη στα 27 κράτη-μέλη μεταξύ 13-20 Απριλίου, η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι από την έναρξη του πολέμου η ΕΕ έχει επιδείξει αλληλεγγύη (78%, έναντι 66% στην Ελλάδα), ενότητα (62% στην ΕΕ, έναντι 47% στην Ελλάδα) και ταχύτητα (58%, έναντι 45% στην Ελλάδα) στην αντίδρασή της.

Ωστόσο, στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι ή μη είστε με τον τρόπο που η ΕΕ αντέδρασε στον πόλεμο στην Ουκρανία», «πολύ ικανοποιημένοι και μάλλον ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 51% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 29% στην Ελλάδα, ενώ «μάλλον μη ικανοποιημένοι, ή καθόλου ικανοποιημένοι» δηλώνουν το 43% στην ΕΕ, έναντι 69% στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι ερωτώμενοι Ευρωπαίοι πολίτες (πάνω από 26.000) τάσσονται ευρέως υπέρ της στήριξης προς την Ουκρανία.

Ειδικότερα, περισσότεροι από εννέα στους δέκα (93%) εγκρίνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από τον πόλεμο.

Το 88% των Ευρωπαίων επικροτεί την ιδέα της υποδοχής στην ΕΕ ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Το 80% εγκρίνει τη χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία.

Το 66% συμφωνεί ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προσχωρήσει στην ΕΕ όταν είναι έτοιμη, το 71% πιστεύει ότι η Ουκρανία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και το 89% αισθάνεται συμπάθεια προς τους Ουκρανούς.

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (80%) εγκρίνει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έναντι 54% στην Ελλάδα. Το 79% των Ευρωπαίων, έναντι 52% των Ελλήνων, εγκρίνει τις κυρώσεις κατά Ρώσων μεγιστάνων με στόχο την επιβολή σαφούς οικονομικού και πολιτικού κόστους στην πολιτική ελίτ της Ρωσίας.

Επιπλέον, τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (67%), έναντι 40% των Ελλήνων, εγκρίνουν τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ το 75% στην ΕΕ, έναντι 63% στην Ελλάδα, θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει ότι «χρειαζόμαστε μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία εντός της ΕΕ».
Θετικοί και στην ενεργειακή απεξάρτηση

Η έρευνα δείχνει επίσης ευρεία υποστήριξη για τις δράσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας με στόχο την εξάλειψη της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, με 85% στην ΕΕ, έναντι 71% στην Ελλάδα.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση όσον αφορά τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΕΕ προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι έλλειψης για τον επόμενο χειμώνα (86%), όσον αφορά τη λήψη μέτρων από την ΕΕ για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, των μεταφορών και των εμπορευμάτων (85%), καθώς και όσον αφορά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά πιο επείγουσα την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (84%).

Το 90% των Ευρωπαίων και το 95% των Ελλήνων συμφωνεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Το 86% των Ευρωπαίων και το 94% των Ελλήνων δηλώνει ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγοραστική του δύναμη. Τέλος, υπέρ της κοινής αγοράς φυσικού αερίου, προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές, τάσσεται το 85% των πολιτών στην ΕΕ, έναντι 81% στην Ελλάδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ