Φρίκη που ξυπνά μνήμες: Η Γερμανία εξοπλίζει τους ναζί της Ουκρανίας

Έντονες είναι οι πολιτικές διεργασίες λίγο πριν από το Καθολικό Πάσχα στη γερμανική πρωτεύουσα, με την είδηση αργά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής για το «πράσινο φως» της κυβέρνησης Σολτς σε κονδύλια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς προς τρίτες χώρες-εταίρους, προκειμένου αυτές με τη σειρά τους να ενισχύσουν την ασφάλειά τους.

Διαβάστε τι γράφει η Deutsche Welle:

Η επιβεβαίωση ήρθε λίγο αργότερα μέσω twitter από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο «πακέτο» θα ωφελήσει κυρίως την Ουκρανία, η οποία με τη σειρά της θα μπορέσει με τα χρήματα αυτά να προμηθευτεί τα όπλα που χρειάζεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτη μετέδωσε η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ αναμένεται να διοχετευθεί απευθείας στην Ουκρανία. 400 εκατομμύρια επιπλέον προορίζονται για την Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση, η οποία με τη σειρά της παρέχει στήριξη για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην Ουκρανία. Το συνολικό ποσό των δύο δις αναμένεται να προέλθει από τον συμπληρωματικό γερμανικό προϋπολογισμό και δεν εντάσσεται στο νεοσύστατο, ειδικό ταμείο των 100 δις για τον γερμανικό στρατό.

Απόφαση κατόπιν πίεσης για ανάληψη ευθύνης

H απόφαση αυτή ήρθε πάντως από την καγκελαρία κατόπιν έντονης πίεσης που ασκείται εδώ και καιρό στον Όλαφ Σολτς, τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Βασικό σημείο κριτικής η ανάληψη μεγαλύτερης ευθύνης έναντι της Ουκρανίας αλλά και η άμεση παροχή βαρέως οπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση. Αν και μέλη των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού χαιρετίζουν την κίνηση αυτή ως θετικό βήμα για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας, υπάρχουν ωστόσο και επικριτικές φωνές.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από τους Πρασίνους Άντον Χοφράιτερ αναφέρει στην Welt am Sonntag ότι πρόκειται για «ένα πρώτο θετικό βήμα», το οποίο όμως «δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άμεση παράδοση όπλων». Όπως ανέφερε: «Όποιος ακόμη αρνείται να προμηθεύσει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, εργάζεται υπέρ της ρωσικής επίθεσης», τονίζοντας ότι η Ουκρανία την ίδια στιγμή «πληρώνει με θάνατο και καταστροφή την διστακτικότητα και αναποφασιστικότητά μας».

Σκληρή κριτική ασκεί όμως από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκεί και ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ειδικός σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, ο οποίος χαρακτηρίζει «κυνική» τη στάση Σολτς και Λίντνερ. Ο Ρέντγκεν θεωρεί ότι αυτό που λείπει στην Ουκρανία άμεσα δεν είναι χρήματα -τα οποία μάλιστα πρέπει να περάσουν μέσα από χρονοβόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέχρι να αποδεσμευθούν- αλλά αμυντικά όπλα και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. «Η χώρα δεν μπορεί να αμυνθεί με χρήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....