Τρόμος: Από φέτος το χειμώνα η Ευρώπη θα μάθει να ζει χωρίς το πετρέλαιο της Ρωσίας

«Ξεκινώντας από φέτος η Ευρώπη θα μάθει να ζει χωρίς το πετρέλαιο της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την αντίθεση της Ρωσίας στο πλαφόν που συμφώνησε η Δύση για τον ρωσικό «μαύρο χρυσό» και τονίζοντας ότι η Μόσχα ετοιμάζει την απάντησή της.

Η Ρωσία είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τη χθεσινή ανακοίνωση του πλαφόν στο πετρέλαιο από την Ομάδα των Επτά (G7), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Αυστραλία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «δεν θα δεχτούμε αυτό το ανώτατο όριο» και πρόσθεσε πως η Μόσχα προχωρά σε μια έκτακτη ανάλυση της συμφωνίας για να δώσει την απάντησή της, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Άλλωστε, η Ρωσία έχει πει κατ΄επανάληψη ότι δεν θα παράσχει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν — μια θέση που επαναβεβαίωσε σήμερα ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, σε αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το πλαφόν των G7 θα επιτρέπει σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αργό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, αλλά θα απαγορεύει σε μεταφορικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρίες να διαχειρίζονται φορτία ρωσικού αργού σε όλο τον κόσμο, εκτός αν αυτό πωλείται κάτω από τα 60 δολάρια.

Αυτό μπορεί να περιπλέξει τη μεταφορά ρωσικού αργού που τιμολογείται πάνω από το πλαφόν, ακόμη και σε χώρες που δεν αποτελούν μέρη της συμφωνίας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως το πλαφόν θα είναι «ιδιαίτερα επωφελές για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, οι οποίες “ειρήσθω εν παρόδω” έχουν προκληθεί από τις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία.

«Με την οικονομία της Ρωσίας να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της να στριμώχνεται όλο και περισσότερο, το πλαφόν θα μειώσει αμέσως την πιο σημαντική πηγή εισοδήματος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», ανέφερε σε μια δήλωση η Γέλεν.

Από τη μεριά της, ωστόσο, σε ανάρτησή της στην εφαρμογή Telegram, η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ επέκρινε την «επικίνδυνη» κίνηση της Δύσης και υποστήριξε πως η Μόσχα θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της.

«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να επιβληθούν υψηλότερα κόστη για τους καταναλωτές πρώτων υλών», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο του πλαφόν, είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...