Τρομάζει η ακρίβεια: Kοκτέιλ αυξήσεων έως 40% στα ράφια στις αρχές Ιανουαρίου

Αυξήσεις ρεκόρ, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40% (π.χ. στα μακαρόνια), αναμένεται να εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της αγοράς. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν και μεγάλη έλλειψη προϊόντων, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, κάτι το οποίο έρχεται να προστεθεί στην ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση.

Ήδη ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη, σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, προειδοποίησε ότι τον νέο χρόνο έρχονται μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, που κυμαίνονται από 20% έως 40%, ενώ προειδοποίησε και για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα.

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό.

«Μια πιο έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας άνοδος των τιμών της ενέργειας και των λοιπών πρώτων υλών ενδέχεται να διατηρήσει υψηλά τον πληθωρισμό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και να αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες γι’ αυτόν, προκαλώντας ταχύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αναστροφής της ανοδικής πορείας των οικονομιών» αναφέρει σχετική έκθεση η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Εκτίναξη ανατιμήσεων και το 2022

Αυτό θα οδηγήσει σε εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022, οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ουσιαστικά πως η ακρίβεια θα είναι παρούσα ολόκληρο το 2022 και όχι μόνο τους πρώτους μήνες όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη άνοδο κατά 4,8% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο φέτος από αύξηση 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5% τον Δεκέμβριο.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι που σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, την επιτάχυνση του πληθωρισμού, την πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μετά τη λήξη των μέτρων κρατικής στήριξης και ενδεχομένως ένα χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού ανάκαμψης NextGenerationEU. Για παράδειγμα οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εφόσον αποδειχθούν ανθεκτικές στα εμβόλια, θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη, να περιορίσουν τις τουριστικές ροές και να επιβραδύνουν την ανάκαμψη.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...