Το State Department προετοιμάζει το έδαφος για διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (State Department) προετοιμάζει το έδαφος για πιθανές μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά υπάρχει διαφωνία εντός της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφερε το Politico.
Με την έναρξη του χειμώνα αναμένεται να διαμορφωθεί η ευκαιρία για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί στο Πεντάγωνο.
Σημειώνεται ότι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του στρατιωτικού τμήματος πιστεύουν ότι δεν θα είναι εύκολο για την Ουκρανία να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από την ανατολική Ουκρανία. «Γιατί να μην αρχίσουμε να συζητάμε ειρηνευτικές συνομιλίες τώρα, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.
Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν τέτοιες διαβουλεύσεις μόνο από κοινού και σε στενό συντονισμό με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, άλλος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει κάνει ακόμη συγκεκριμένα διπλωματικά βήματα.
«Δεν υπάρχουν προγραμματισμένοι χώροι για διαπραγματεύσεις, έγγραφα, στρατηγικές για διαπραγματεύσεις».
Ωστόσο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου είναι το πιο ενεργό που εναντιώνεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov έχει δηλώσει ότι η ρωσική ηγεσία είναι ακόμη έτοιμη για διαβουλεύσεις με την Ουκρανία, εφόσον η Δύση λάβει υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Peskov, με τη σειρά του, εξέφρασε την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν κυρίως με τις ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις των αμερικανών για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας… εξόργισαν τους Ουκρανούς….

Οι δηλώσεις του προέδρου του Μικτού Επιτελείου (JSC) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Mark Milley, σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξόργισε ουκρανούς αξιωματούχους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Milley, μιλώντας σε εκδήλωση στο Economic Club της Νέας Υόρκης, εξέφρασε την άποψη ότι πιθανότατα δεν θα υπήρχε ξεκάθαρη στρατιωτική νίκη στη σύγκρουση στην Ουκρανία και τα εμπλεκόμενα μέρη «πρέπει να στραφούν σε άλλα μέσα»
Σύμφωνα με τον στρατηγό, ο επερχόμενος χειμώνας ανοίγει μια ευκαιρία για έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθησυχάσουν την Ουκρανία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμποδίζουν την Ουκρανία να πετύχει τους στόχους της.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε στους συναδέλφους τους στο Κίεβο ότι η αναμενόμενη χειμερινή παύση στις εχθροπραξίες δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συνομιλίες στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος υπόσχεται να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια.

Ο στρατηγός Mark Milley συνομιλεί τακτικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, στρατηγό Valery Zaluzhny.
Η τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία έγινε στις 14 Νοεμβρίου 2022.
Τα μέρη συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, ο Milley επίσης «επιβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη» της Ουάσιγκτον

Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις στο Donetsk

Μετά την πρόσφατη υποχώρηση του ρωσικού στρατού στην περιοχή της Kheson, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνέχισαν να καταλαμβάνουν οικισμούς και να διασφαλίζουν τις θέσεις τους στη δυτική όχθη κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου και κοντά στην πόλη Kherson.
Ουκρανοί στρατιωτικοί διοικητές και ξένοι δημοσιογράφοι ήρθαν στην πόλη της Kherson για να καλύψουν την κατάσταση.
Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να αγνοούν τ τις φρικαλεότητες κατά των αμάχων από τους Ουκρανούς.
Εξυμνούν τους Ουκρανούς στρατιώτες και ακτιβιστές που κυνηγούν τους υποτιθέμενους Ρώσους συνεργάτες στους οικισμούς που καταλήφθηκαν πρόσφατα, με αποτέλεσμα αθώοι πολίτες να βασανίζονται χωρίς καμία δίκη.

Απασχολημένος πολεμώντας τους αμάχους, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να επιχείρησε νέες επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή, οι οποίες ωστόσο δεν στοχεύουν σε κανένα στρατιωτικό κέρδος, αλλά αποτελούν μια ακόμη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης.
Στις 11 Νοεμβρίου, μια ουκρανική ομάδα δολιοφθοράς φέρεται να επιχείρησε να πραγματοποιήσει επιχείρηση κοντά στο χωριό Pokrovka που βρίσκεται στο Kinburn.
Ως αποτέλεσμα της αποτυχημένης επιχείρησης, η ουκρανική ομάδα του 73ου Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων καταστράφηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταστράφηκαν 4 ουκρανικά μικρά σκάφη και σκοτώθηκαν περίπου 20 στρατιώτες.
Το σημείο της επίθεσης βρίσκεται μπροστά από το ουκρανικό λιμάνι Ochakov και παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο.
Είναι πολύ μικρή ζώνη και καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν μπορεί να αναπτύξει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, οι στρατιωτικοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενισχύουν τις στρατιωτικές τους θέσεις στις όχθες του ποταμού Δνείπερου και συνεχίζουν τις μονομαχίες με βαρύ πυροβολικό.

Προελαύνουν προς το Ugledar

Στην περιοχή Ugledar, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του χωριού Pavlovka που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης με αποτέλεσμα να αποκόψουν τον δρόμο που βρίσκεται στην περιοχή.
Ουκρανικές μονάδες εξαπολύουν αντεπιθέσεις κοντά στο Pavlovka και στο Nikolskoe σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις ρωσικές μονάδες που προελαύνουν.
Μέχρι στιγμής, όλες οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αποκρουστεί

Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή του Donbass δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες ριζικά.
Ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του χωριού Opytnoe.
Η ρωσική επίθεση συνεχίζεται στο Vodyanoe και το Pervomaiskoe για να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στην Avdeevka.
Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν έντονα τα περίχωρα του Donetsk σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη ρωσική προέλαση.

Οι στρατιώτες της Wagner προχωρούν βαθιά στην πόλη Bakhmut στα νοτιοανατολικά προάστια.
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να τους σταματήσουν.

Στα δυτικά του Lysychansk, δυνάμεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας μάχονται στην Belogorovka.
Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στο χωριό Belogorovka, που βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο Bakhmut — Lysychansk στο Donetsk.
Το χωριό Belogorovka έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο οχυρό προπύργιο του ουκρανικού στρατού.
Μονάδες των ρωσικών δυνάμεων προσπάθησαν να εισβάλουν στο Belogorovka το καλοκαίρι, αλλά απέτυχαν.
Ωστόσο οι στρατιώτες της Wagner κερδίζουν έδαφος.
Επί του παρόντος, οι μονάδες Wagner μάχονται στην πρώτη γραμμή μεταξύ Nikolaevka-2 και Lysychansk.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ