Το BBC αποκαλύπτει τα ψέματα του γελοίου κλόουν Ζελένσκι (vid)

Οι πιλότοι μαχητικών της Ουκρανίας έχουν γίνει εν μέρει… θρύλοι κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, χάρη εν μέρει στην ιστορία ενός υποτιθέμενου ιπτάμενου άσου που ονομάζεται «Φάντασμα του Κιέβου».

Αυτός ο ήρωας λέγεται ότι κατέρριψε έως και 40 εχθρικά αεροπλάνα ένα απίστευτο κατόρθωμα σε μια αρένα όπου η Ρωσία ελέγχει τους ουρανούς.

Αλλά τώρα η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας προειδοποίησε στο Facebook ότι «το Φάντασμα του Κιέβου είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τους Ουκρανούς!». «Ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελήσει τους βασικούς κανόνες υγιούς πληροφόρησης, πριν τη διάδοση πληροφοριών», αναφέρει η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προηγούμενες αναφορές ήθελαν τον εν λόγω πιλότο να είναι 29 ετών και να ονομάζεται Στέπαν Ταραμπάλκα. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε με το μετάλλιο «Ήρωας της Ουκρανίας» μετά θάνατον.

Τώρα, η αεροπορία τονίζει ότι «ο Ταραμπάλκα δεν είναι το «Φάντασμα του Κιέβου» και δεν χτύπησε 40 αεροπλάνα».

Περιγράφει το «Φάντασμα του Κιέβου» ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης ταξιαρχίας τακτικής αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπερασπίζονται τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα», και όχι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Για εβδομάδες, οι Ουκρανοί όταν αναφέρονταν στο «Φάντασμα του Κιέβου», δεν το συνόδευαν με το όνομα κάποιου πιλότου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ιστορία να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό σήμα μάρκετινγκ από έναν Ουκρανό κατασκευαστή αεροσκαφών μοντέλων και το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο που γιορτάζει τον ηρωισμό του Ταραμπάλκα.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο BBC ότι αμφέβαλλαν για το γεγονός ότι ένας πιλότος θα μπορούσε να είχε καταρρίψει έως και 40 ρωσικά αεροπλάνα.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός Μιχαήλ Ζιρόχοβ, περιέγραψε την ιστορία του φαντάσματος του Κιέβου ως «προπαγάνδα για την ενίσχυση του ηθικού». Μιλώντας στο BBC, είπε ότι στις αρχές του πολέμου οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο, έτσι ένας Ουκρανός πιλότος «μπορούσε να καταρρίψει μόνο δύο ή τρεις».

«Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή την προπαγάνδα, γιατί οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι μικρότερες, και πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να είμαστε ίσοι με αυτούς [τους Ρώσους]. Το χρειαζόμαστε σε καιρό πολέμου», είπε.

Οι ουκρανικές αρχές τροφοδότησαν τον θρύλο του φαντάσματος του Κιέβου λίγες μέρες μετά τον πόλεμο.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας έδειξε έναν πιλότο μαχητικού στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram, με λεζάντα που τον αποκαλούσε το «Φάντασμα του Κιέβου», αναφέρονται ότι είχε καταρρίχει 10 ρωσικά αεροπλάνα. Δεν κατονόμασε τον πιλότο, και αργότερα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε ήταν παλιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ