Το σχέδιο Σι Τζινπίνγκ για τη νέα Κίνα – Στρατηγική επιλογή η συμμαχία με Ρωσία – Πιο κοντά από ποτέ με Πούτιν

Η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κίνας είναι το στίγμα των δηλώσεων του Κινέζου προέδρου, Xi Jinping, ο οποίος θα έχει νέα συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Μόσχα.
«Η ενίσχυση και ανάπτυξη των σινο-ρωσικών σχέσεων είναι στρατηγική επιλογή της Κίνας, η οποία πηγάζει από τα θεμελιώδη συμφέροντά της και τις επικρατούσες τάσεις στον κόσμο» υποστήριξε ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping κατά τη συνάντηση που είχε με τον Putin, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Ο Jinping φέρεται να υποστήριξε επίσης πως η Κίνα σκοπεύει να τηρήσει σθεναρά την κοινή πορεία ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία ενώ κάλεσε τον πρόεδρο Putin να επισκεφθεί την Κίνα εντός του 2023.

Υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία, αιχμές στις ΗΠΑ

Επιπλέον, η κινεζική προεδρία αναφέρει πως οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σε βάθος για την ουκρανική κρίση κατά την χθεσινή πρώτη ανεπίσημη συνάντησή τους.
Ο Jinping υποστήριξε ότι οι περισσότερες χώρες επιθυμούν την άμβλυνση της έντασης και τάσσονται υπέρ της έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών και κατά του «να ρίχνεις λάδι στην φωτιά».
Ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Putin πως «η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της πολιτικής διευθέτησης του ουκρανικού ζητήματος».

Θετικός ο Putin

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό», τόνισε ο Putin, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και πολλούς κοινούς στόχους» κατά τη διάρκεια αυτής της ανεπίσημης συνάντησης στο Κρεμλίνο.

Πιο κοντά από ποτέ οι δύο πρόεδροι

Οι δύο πρόεδροι έχουν έρθει αναμφίβολα πιο κοντά από ποτέ, εξαιτίας και της στάσης των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει, η ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei, οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν ήταν ένας από τους λόγους που ώθησαν την Κίνα πιο κοντά στη Ρωσία.
Μάλιστα, επισημαίνεται πως ο Jinping στοχεύει να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη από τη Ρωσία προκειμένου να αντισταθεί στην πίεση των ΗΠΑ.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε αντίθεση με τη Δύση, η Κίνα όχι μόνο δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία αλλά αύξησε τον όγκο του διμερούς εμπορίου το 2022 κατά 30%, στα 190,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο ίδιο πλαίσιο η Κίνα έσπευσε άμεσα να επικρίνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του προέδρου Putin.

Επίσημη συνάντηση

Οι δύο ηγέτες θα έχουν σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου επίσημες συνομιλίες στο Κρεμλίνο.
Putin και Jinping θα συζητήσουν για θέματα ενέργειας, στρατιωτικής συνεργασίας, οικονομίας και εμπορίου.
Το Κρεμλίνο αναφέρει πως τα ενεργειακά θέματα θα έχουν ιδιαίτερη θέση στις συνομιλίες των δύο προέδρων, οι οποίοι θα επικεντρωθούν και στα διεθνή θέματα, και ιδιαίτερα στην Ουκρανία.
Μετά τις συνομιλίες τους, Putin και Jinping θα υπογράψουν δύο κοινές δηλώσεις, για την επέκταση της συνολικής εταιρικής σχέσης και της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών την παραμονή της νέας εποχής και για το σχέδιο για την ανάπτυξη των βασικών κατευθύνσεων της σινο-ρωσικής οικονομικής συνεργασίας έως το 2030.

Διευρυμένες συνομιλίες

Το σημερινό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τους δύο προέδρους, καθώς θα ακολουθήσουν δύο γύροι συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της κινεζικής αντιπροσωπείας, θα υπάρξουν τελετές υπογραφής συμφωνιών και εγγράφων, θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου ενώ θα ακολουθήσει και επίσημο γεύμα.
O Xi Jinping συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Mikhail Mishustin ενώ εκτιμάται ότι θα υπογραφούν περισσότερα από 10 έγγραφα για τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Οι αγαπητοί φίλοι

Κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης του στη Ρωσία, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συνάντησε τον «αγαπητό του φίλο» Vladimir Putin στη Μόσχα, επιδιώκοντας την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και την προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Xi έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή.
Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Xi, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο στη σύγκρουσή της απέναντι σε μια εχθρική Δύση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...