Το πρώτο «χτύπημα» στον Μακρόν: Πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, στις 5 Ιουλίου, στη νέα Εθνοσυνέλευση, ετοιμάζεται να καταθέσει, σύμφωνα με το lefigaro, η αριστερή πολιτική συμμαχία «Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση» (NUPES), υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος συνενώνει το μεγαλύτερο μέρος της Αριστεράς και των Οικολόγων στη Γαλλία, καθώς και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η NUPES αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας στις βουλευτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή, με τη διεξαγωγή του β’ γύρου.

«Εργαλείο τιμωρίας για τον Γάλλο πρόεδρο» εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Τύπος

«Τιμωρημένο και σοβαρά αποδυναμωμένο ηγέτη», θεωρεί το βρετανικό BBC τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. «Ο Γάλλος Πρόεδρος είναι ο αρχιτέκτονας των δικών του προβλημάτων, εκτιμά το BBC και θέτει το ερώτημα του διαδόχου του Μακρόν, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία.

Οι Times του Λονδίνου εκτιμούν ότι «για τον Μακρόν, το αποτέλεσμα είναι μια οπισθοδρόμηση, ειδικά αφού δραματοποίησε την κατάσταση την περασμένη εβδομάδα». Η βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος «είχε περιγράψει τους αντιπάλους του ως επικίνδυνους εξτρεμιστές και προέτρεψε τη χώρα να του δώσει μια σταθερή πλειοψηφία στην αρχή της δεύτερης θητείας του». Σύμφωνα με τους Times «τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να προστεθεί τη γαλλική αταξία στην παγκόσμια αταξία».

Στη Γερμανία, η «Berliner Tageszeitung», υποστηρίζει ότι «η εξουσία του Εμανουέλ Μακρόν καταρρέει». Σε κύριο άρθρο της η βερολινέζικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η κατάρρευση της συμμαχίας του Μακρόν είναι ένα οδυνηρό χαστούκι και η απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας ένα σοκ για τον Γάλλο πρόεδρο».

Για πλήγμα κατά του Μακρόν κάνει λόγο και η «Süddeutsche Zeitung». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «οι βουλευτικές εκλογές έγιναν εργαλείο τιμωρίας για τον Γάλλο πρόεδρο…Έτσι η αριστερά μπορεί να θριάμβευσε λίγο αυτή την Κυριακή, αλλά η Μαρίν Λεπέν μπορεί να είναι χαρούμενη».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ