Το ντοκουμέντο της ντροπής: Ο Μπάιντεν χέρι – χέρι με τους Ουκρανούς νοσταλγούς του Χίτλερ (pics+vid)

Στην φωτογραφία που βλέπεται επάνω ο Τζο Μπάιντεν δίνει θερμή χειραψία στον Όλεγκ Τιάγκνιμποκ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Ουκρανίας Σβομόντα και νοσταλγο του Χίτλερ.

Για να καταλάβετε ποιος είναι ο Ολεγκ Τιάγκινμποκ διαβάστε το αποκαλυπτικό άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 20 Δεκεμβρίου 2013 και αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα” με τον αποκαλυπτικό τίτλο: Εχθροί του Πούτιν, νοσταλγοί του Χίτλερ

Καθώς ανέβαινε στη σκηνή στην πλατεία Ανεξαρτησίας υπό τις επευφημίες δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, ο Ολεγκ Τιάγκνιμποκ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Σβομπόντα, σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα και φώναξε: «Δόξα στην Ουκρανία!» Και μια βοή του απάντησε: «Δόξα στους ήρωές της!».
Το πλήθος αλάλαζε και χειροκροτούσε, ουρλιάζοντας συνθήματα. Οταν τελείωσε την ομιλία, ο Τιάγκνιμποκ, ένας άνδρας με στιβαρό παρουσιαστικό και αδρά χαρακτηριστικά, περιπλανήθηκε ανάμεσα στους οπαδούς που του έσφιγγαν το χέρι και τον αγκάλιαζαν.


Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Κίεβο στα τέλη του Νοεμβρίου, όταν ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε, την τελευταία στιγμή, να υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προτίμησε την προσφορά της Μόσχας για φθηνό ρωσικό αέριο και οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρασιατική Ενωση, το μεγαλόπνοο σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Γυρίζοντας την πλάτη στη Δύση, η Ουκρανία του φιλορώσου Γιανουκόβιτς έπεσε πάλι στην αγκαλιά του Κρεμλίνου. Αλλά αυτή η στροφή εξόργισε τον μισό πληθυσμό.
Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό περιθωριοποιημένα προτού ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις, είναι πάλι στο προσκήνιο, αλλά κανένα δεν έχει επωφεληθεί τόσο από τις εξελίξεις όσο το ακροδεξιό, ρατσιστικό και ακραία αντιρωσικό κόμμα Σβομπόντα (σημαίνει Ελευθερία).


Το κόμμα έχει τις ρίζες του στα ντόπια «τάγματα ασφαλείας» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία συμμάχησαν με τη ναζιστική Γερμανία. Το ντεμπούτο του στο Κοινοβούλιο, τον περασμένο χρόνο, προκάλεσε αντιδράσεις από το Ισραήλ και από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Στις διαδηλώσεις, οι σωματώδεις οπαδοί του είναι πανταχού παρόντες στην πλατεία. Στέκονται πάνω στα οδοφράγματα, φορώντας κράνη και μάσκες του σκι, κραδαίνοντας ρόπαλα και σπασμένα μπουκάλια, έτοιμοι να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ. Οσο αυξάνονται οι διαμαρτυρίες τόσο μεγαλώνει και ο ρόλος του κόμματος, στην πλατεία και στη Βουλή.
Ο Τιάγκνιμποκ, χειρουργός ουρολόγος που προσχώρησε στο κόμμα από την ίδρυσή του στις αρχές του 1990, φιλοδοξεί να μεταφράσει αυτό το υψηλότερο προφίλ σε μια μόνιμη παρουσία στην πολιτική της χώρας, με βάση τον άκαμπτο εθνικισμό.
Τα μέλη του κοινοβουλίου της Ουκρανίας τον έβλεπαν πολύ διαφορετικά πριν από μία δεκαετία. Το 2004 ψήφισαν για την αποπομπή του από το σώμα μετά από μια διαβόητη ομιλία, στην οποία ο Τιάγκνιμποκ περιέγραψε πώς οι «γενναίοι παρτιζάνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αγωνίστηκαν κατά των Ρώσων, των Εβραίων και των λοιπών αποβρασμάτων». Μετά κατήγγειλε την «εβραιο-ρωσική μαφία», που κάνει κουμάντο σήμερα στην Ουκρανία.
Μέχρι το 2004, το Σβομπόντα λεγόταν Σοσιαλ-Εθνικιστικό Κόμμα, όνομα που μάλλον έδειχνε καλύτερα τις πραγματικές φιλοδοξίες του με την εσκεμμένη αναφορά στον Εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Στις τάξεις του εξακολουθούν να ανήκουν ουκ ολίγοι αμετανόητοι νεοναζιστές.
Το Σβομπόντα δεν είχε κερδίσει ποτέ περισσότερο από ένα κλάσμα του 1% της εθνικής ψήφου, παρά το ότι είχε από παλιά ισχυρή παρουσία σε δημοτικά συμβούλια και περιφέρειες στα προπύργιά του, στη Δυτική Ουκρανία.
Η τύχη του άλλαξε με την εκλογή του Γιανουκόβιτς στην προεδρία. Η φιλορωσική πολιτική του νέου ηγέτη εξόργισε τους φιλοδυτικούς Ουκρανούς, βοηθώντας το Σβομπόντα στην κάλπη.


Τον Νοέμβριο του 2012 το κόμμα κέρδισε 8,5% και μπήκε στη Βουλή, προκαλώντας ανησυχίες για την αύξηση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας στην Ουκρανία, μιας χώρας με πλούσια ιστορία σε αυτά τα δύο. Αν και άλλαξε ονομασία και σημειολογικά φρόντισε να απαλείψει κάποιους από τους πιο εξόφθαλμους συμβολισμούς, η ιδεολογία και πρακτική του παραπέμπει στον νεοναζισμό.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ισαποστάκηδες» και «πεφτοσυννεφάκηδες»


Εφέτος το Σβομπόντα εξανάγκασε πολλούς φορείς να ακυρώσουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις αντιχιτλερικής μνήμης για τις συμμορίες του ουκρανού εθνικιστή Μπαντέρα, συνεργάτη των Γερμανών, τον οποίο το κόμμα θεωρεί εθνικό ήρωα.
Το Σβομπόντα υπηρετεί ανοιχτά φιλοδυτικές πολιτικές εναντίον του ρωσικού παράγοντα, και ενώ ο Τιάγκνιμποκ αρνείται τα περί νεοναζισμού και αντισημιτισμού, παραδέχεται ότι ο εθνικισμός εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού 17% του πληθυσμού παραμένει η κύρια γραμμή του κόμματος.

Για το ποιοι είναι οι ναζί φίλοι του Αμερικανού Προέδρου μπορείτε να δείτε το αποκαλυπτικό γαλλικό ντοκιμαντέρ για την άνοδο του ναζισμού στην Ουκρανία. Κυρίως μετά το 40.00

Συνεχίζεται…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ