Το μνημόνιο Ελλάδας, Αιγύπτου «απάντηση» στο τουρκολιβυκό – Ακάρ: Όχι σε τετελεσμένα – Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας προκαλεί το μνημόνιο που υπογράφουν σήμερα (22/11/2022) Ελλάδα και Αίγυπτος.
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, για να συμπληρώσει ότι «η Άγκυρα είναι ανοιχτή σε διάλογο».
Το μνημόνιο Ελλάδας και Αιγύπτου

Εντός της ημέρας Ελλάδα και Αίγυπρος υπογράφουν στο Κάιρο το «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», που στην ουσία ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Κι αυτό διότι προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η πρόθεση των δύο πλευρών να αναγνωρίσουν ότι τα όρια του FIR τους ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR). Και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, αυτός που μπορεί να παρέχει υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης είναι, αυτοδικαίως, ο κυρίαρχος της περιοχής.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως δεν περνάει τίποτα απαρατήρητο από τη συγκεκριμένη περιοχή, και κυρίως κάποιο… τουρκικό πλοίο ή αεροσκάφος.
Σημειώνεται ότι από το 1988 η Τουρκία διεκδικεί Έρευνα και Διάσωση εντός του FIR Αθηνών, μέχρι τον 26ο μεσημβρινό, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 επιχείρησε να επεκτείνει και πάλι μονομερώς τα όρια και στην Ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας στα 6 ναυτικά μίλια από την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την αιτιολογία μάλιστα, ότι «προστατεύει» τα ερευνητικά της πλοία.

Στο Κάιρο Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Βαρβιτσιώτης

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πραγματοποιούν σήμερα επίσκεψη στο Κάιρο, πρωτεύουσα της Αιγύπτου, όπου θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους.
Στο πλαίσιο της επισκέψεως, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Mohamed Zaki.
Θα ακολουθήσουν σύντομες κοινές δηλώσεις και στη συνέχεια οι κκ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Sameh Shoukry και Mohamed Zaki, αντίστοιχα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ