Το Κρεμλίνο «δεν βιάζεται» να επιβεβαιώσει την «νίκη» που διεκδικεί η Wagner

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι δεν πρέπει να κηρυχθεί «βεβιασμένα» ρωσική νίκη στην πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας, λίγη ώρα αφού η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner ανακοίνωσε ότι έχει τον έλεγχο της πόλης, έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωση που διέψευσε ο ουκρανικός στρατός.

«Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις», δήλωσε από την Μόσχα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιοριζόμενος να κάνει λόγο για «μία θετική δυναμική στην πρόοδο» των ρωσικών δυνάμεων και για «φανταστικό ηρωισμό» των ρώσων στρατιωτών.

«Η στρατιωτική επιτυχία θα επιτευχθεί όταν οι στόχοι που έχουν ορισθεί από τον ανώτατο διοικητή θα έχουν πραγματοποιηθεί…αν και οι τακτικές επιτυχίες είναι επίσης πολύ σημαντικές», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη» να διευθετήσει την σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

«Η επιτυχία των στόχων μας δια των ειρηνικών διπλωματικών οδών είναι η προτιμώμενη επιλογή», είπε.

Η πόλη Σολεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας «είναι και θα είναι πάντα ουκρανική», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, λίγη ώρα αφού η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner επεσήμανε ότι ελέγχει την πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Μπαχμούτ, πόλη της Ουκρανίας που οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν από το περασμένο καλοκαίρι.

«Η Σολεντάρ είναι και θα είναι πάντα ουκρανική!», ανακοίνωσε στο Telegram ο ουκρανικός στρατός, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι αληθές» ότι ο αρχηγός της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν μπόρεσε να βρεθεί εντός των αλατωρυχείων της πόλης Σολεντάρ, όπως ισχυρίσθηκε μέσω φωτογραφίας του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ρωσίας RIA Novosti.

Οι μισθοφόροι της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner είχαν σπεύσει νωρίτερα να ανακοινώσουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σολεντάρ, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων κατά τις τελευταίες ημέρες.

Η πόλη της ανατολικής Ουκρανίας ήταν άλλοτε γνωστή για τα αλατωρυχεία της, την οποία ο ουκρανικός στρατός υπερασπίζεται με όλες του τις δυνάμεις εδώ και μήνες απέναντι σε κύματα επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων.

Η κατάληψη της πόλης Σολεντάρ θα έδινε μια ευκαιρία στην Μόσχα να εμφανίσει επιτέλους μία στρατιωτική νίκη έπειτα από τις πολλές ταπεινωτικές ήττες που έχει υποστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Θα επέτρεπε επίσης στον αρχηγό της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να ενισχύσει την αυξανόμενη πολιτική του επιρροή στην ρωσική πολιτική σκηνή.

Ο ρωσικός στρατός δεν σχολίασε την ανακοίνωση της Wagner, η επιρροή της οποίας έχει ενισχυθεί επικίνδυνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα στην Wagner και τον ρωσικό στρατό.

Ο ίδιος ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση κατά της πόλης Σολεντάρ πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από τους μισθοφόρους του, χωρίς την βοήθεια του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, ο ρωσικός στρατός και οι μισθοφόροι της Wagner έχουν πραγματοποιήσει «τακτικές προόδους» στην πόλη Σολεντάρ κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες και επιδιώκουν «πιθανότατα να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ από τον βορρά και να διαταράξουν τις ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέρος των μαχών έχει ως στόχο τον έλεγχο της εισόδου των παλιών αλατωρυχείων της Σολεντάρ, διότι οι στοές τους περνούν κάτω από την γραμμή του μετώπου και μπορούν να χρησιμεύσουν στην διείσδυση πίσω από τις γραμμές των ουκρανικών δυνάμεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...