Το επόμενο στάδιο της πανδημίας: Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Η πανδημία σιγά-σιγά «σβήνει» εκτιμούν ο ένας μετά τον άλλο οι ειδικοί, ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Πότε; Η μετάλλαξη Όμικρον έφερε ξαφνικά τεράστιες ανατροπές σε όσα περιμέναμε για τα Χριστούγεννα, για τα ταξίδια, για τα μέτρα και τον εμβολιασμό και άλλαξε πολλά για ακόμα μία φορά, υπενθυμίζοντας ότι έχουμε ακόμα δρόμο και φέρνοντας μια κάποια απογοήτευση.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κώστας Γουργουλιάνης, μίλησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα και εξέφρασε την άποψη πως έχουμε μπει σε μια πορεία ενδημικότητας του ιού που οδηγεί στο τέλος της πανδημίας.

Όπως εκτίμησε:

«Εγώ ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι θα σβήσει η πανδημία. Αν θα είναι η Όμικρον αυτή που θα τελειώσει την πανδημία η Χι ή η Ψι που θα είναι περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα και θα είναι την άνοιξη ή το φθινόπωρο δεν το ξέρουμε, αλλά έχουμε μπει σε μια πορεία ενδημικότητας της πανδημίας.»

Ο κ. Γουργουλιάνης εξήγησε ότι, όπως προκύπτει από την ιστορία των πανδημιών, οι μεγάλες πανδημίες γίνονται κάθε 100 χρόνια περίπου και τελειώνουν κάπως έτσι, δεν τελειώνουν με ένα μαχαίρι, έναν διακόπτη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ιός γίνεται περισσότερος μεταδοτικός, λιγότερο θανατηφόρος και αυτό θα κρατήσει και την επόμενη χρονιά. Πιθανότατα θα έχουμε έναν ιό που δεν θα σκοτώνει αλλά θα ζει μεταξύ μας, αυτό που γίνεται τώρα δηλαδή και είναι κάτι που οδηγεί προς το τέλος της πανδημίας» είπε, δίνοντας ουσιαστικά ορίζοντα και για το 2023 που θα ζούμε με την Covid.

Υπάρχει κακό σενάριο ανατροπής σε όσες εκτιμήσεις έχουμε δει μέχρι σήμερα; «Ναι μεν αλλά» λέει ο ίδιος:

«Υπάρχει το ακραίο σενάριο και είναι έξω από την πορεία των πανδημιών, μια μετάλλαξη με χαρακτηριστικά περισσότερο θανατηφόρα. Αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που δεν ταιριάζει με την πορεία της πανδημίας.»

Ο Παναγής Γαλιατσάτος, Επικεφαλής της μονάδας Covid του Johns Hopkins, τόνισε χθες από την πλευρά του πως η έκρηξη της Όμικρον γέμισε τα νοσοκομεία με ασθενείς, ωστόσο οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σαν απλό κρύωμα.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, υπάρχει αρκετός κόσμος και κράτη που δεν έχουν πάρει τα εμβόλια. Μπορεί να υπάρχει τέταρτη δόση, αλλά να μην ξεχνάμε ότι κάναμε άλλα τόσα εμβόλια για άλλες αρρώστιες, όπως η ευλογιά. Η πανδημία θα φύγει, θα τελειώσει κάποτε, δεν σημαίνει ότι ο κοροναϊός θα φύγει. Να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον κοροναϊό σαν κρύωμα. Εάν τον κρατήσουμε σαν κρύωμα που δεν στέλνει πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο, νικήσαμε και μπορούμε να συνεχίζουμε τη ζωή μας» υπογράμμισε.

Ο «γκουρού» των προβλέψεων της Covid εκτίμησε πάντως ότι το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού θα επέλθει τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Θεμάτων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Κρίστοφερ Μιούρεϊ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, σημείωσε δε ότι δεδομένης της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον, αναμένεται να προσβληθεί τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός παρά τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη νόσηση.

«Απολύτως ορθώς άνοιξαν τα σχολεία, τα παιδιά είναι καλύτερα σε αυτόν τον χώρο, είναι ελεγχόμενος χώρος, έχουν κάνει τα σελφ τεστ πριν μπουν μέσα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία γι’ αυτό» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο,

Θα κάνουμε και τέταρτη δόση;

Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον, ανέφερε ο διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου με τον αναλυτή της Goldman Sachs Κρις Σιμπουτάνι.

«Ο ιός δεν θα φύγει, θα παραμείνει ίσως για μια δεκαετία. Είναι ενδημικός, έχει την ικανότητα να δημιουργεί παραλλαγές για τις οποίες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχίσει να συνυπάρχει με την ανθρωπότητα για τα επόμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.

«Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία δεν διαρκούν πολύ. Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό, για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης, πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό», κατέληξε.

Πάντως, η γνώμη του κ. Γουργουλιάνη είναι ότι μάλλον απομακρυνόμαστε από αυτό το ενδεχόμενο, εφόσον έχουμε να κάνουμε με μια νόσο που εξελίσσεται σε τέτοια που δεν σκοτώνει, ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί.

Υπάρχει πιθανότητα για νέα μετάλλαξη;

Υπάρχει ο εξής απρόβλεπτος παράγοντας επεσήμανε ο καθηγητής Γουργουλιάνης, ότι ενώ το 60%-80 % του πληθυσμού στον πολιτισμένο κόσμο είναι εμβολιασμένο, αντιθέτως στην Αφρική και σε χώρες «υπό ανάπτυξη» είναι εμβολιασμένο το 8%, επομένως εκεί υπάρχει πιθανότητα να βγει μια μετάλλαξη.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....