Το δώρο του ΝΑΤΟ στον Ερντογάν

Είναι «δώρο» του ΝΑΤΟ στον Ερντογάν, ή επίδειξη ρεαλισμού; Τα ήξεις-αφίξεις του Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ μετά το «κόκκινο» του Ερντογάν στην Σουηδία επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Ο Ερντογάν έδειξε «κόκκινη κάρτα» στη Σουηδία, λέγοντας ορθά-κοφτά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στην συμμαχία, δίνοντας την σκυτάλη στον εθνικιστή κυβερνητικό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είπε πως υπάρχει και ζωή χωρίς το ΝΑΤΟ…

Το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί επενδύει στην τακτική της ρήξης με το ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας το εθνικιστικό ακροατήριο ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου και προκαλώντας αμηχανία στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, που κάθε άλλο παρά διακατέχεται από αντιτουρκισμό.

Το μήνυμα ελήφθη από την Φινλανδία, που είπε πως ίσως χρειάζεται ένα «τάιμ-άουτ» στην ενταξιακή διαδικασία. Η Φινλανδία θέλει να μπει μαζί με τους Σουηδούς στο ΝΑΤΟ και μάλλον αισθάνεται αμήχανη μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιούργησε το τουρκικό «όχι» στην Σουηδία.

Ο Ερντογάν είναι βέβαιο πως είδε ως δώρο την ανοησία του υπερεθνικιστή που έκαψε το Κοράνι και σήκωσε αμέσως τους τόνους- κάτι που έψαχνε από καιρό. Ο Τούρκος πρόεδρος οδεύει στις κάλπες αναζητώντας αφηγήματα επιτυχίας και μπορεί να παρουσιάσει ως τέτοιο το μπλόκο στους Σουηδούς, κάτι που θα ακούσει με ικανοποίηση το εθνικιστικο-ισλαμικό ακροατήριο το οποίο θέλει να συσπειρώσει.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πως η ένταση που έχει προκληθεί με το Κοράνι και τις δηλώσεις Ερντογάν «διέκοψε τη διαδικασία» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εφόσον ο Χααβίστο δεν αλλάξει στάση και δεν επιλεγεί από το Ελσίνκι μία μοναχική πορεία προς το ΝΑΤΟ, τότε στην έδρα της συμμαχίας μάλλον αισθάνονται ανακουφισμένοι, αφού δεν θα χρειαστεί να πιέσουν περαιτέρω την Άγκυρα.

Θα κάνουν αυτό που ο Χααβίστο αποκάλεσε «τάιμ-άουτ», δηλαδή θα αφήσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας για μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Τουρκία.

«Μέχρι να καθίσει η σκόνη μετά την τρέχουσα κατάσταση», όπως είπε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας. «Νομίζω ότι θα υπάρξει ένα διάλλειμα για δυο εβδομάδες», πρόσθεσε. Βεβαίως ο χρόνος είναι σχετικός και μπορεί οι δύο εβδομάδες να γίνουν δυο-τρεις μήνες, μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Κάτι που δίνει ένα ισχυρό πολιτικό χαρτί στον Ερντογάν ενόψει των εκλογών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ