Τι σημαίνει για τη Ρωσία και την έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης η κατάληψη της Μαριούπολης

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε σήμερα στον Βλαντίμιρ Πούτιν την κατάληψη της Μαριούπολης.

«Σήμερα, ολόκληρη η Μαριούπολη βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Το έδαφος του εργοστασίου Azovstal με τους στρατιώτες και τους ξένους μισθοφόρους που βρίσκονται εκεί είναι αποκλεισμένοι» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού που έκανε λόγο για «απελευθέρωση» της πόλης.

Ο Σοϊγκού σημείωσε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες, η ρωσική πλευρά κήρυξε κατάπαυση του πυρός από τις 14:00 έως τις 16:00,ώστε να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την έξοδο αμάχων. Η πόλη εκκενώθηκε από 142.00 αμάχους. Παράλληλα, υποστήριξε πως 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν ενώ ακόμη 2.000 έχουν παραμείνει στη χαλυβουργία του Azovstal, η οποία είναι περικυκλωμένη.

Η Ρωσία σφυροκοπούσε το λιμάνι της Μαριούπολης της Ουκρανίας εδώ και εβδομάδες, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της πόλης. Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπάθησαν να υπερασπιστούν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αζοφικής Θάλασσας.

Τι σημαίνει η κατάληψή του για τη Μόσχα;

1. Χερσαία σύνδεση με την Κριμαία και το Ντονμπάς

Η Ρωσία έχει ήδη τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η Μαριούπολη είναι μια μεγάλη πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές.

Μετά την κατάληψή της, οι δυνάμεις της στην Κριμαία και το Ντονμπάς θα αποκτήσουν μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ τους. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για να οργανώσει η Ρωσία τις επιθέσεις της βαθύτερα στην Ουκρανία.

2. Έλεγχος στην οικονομία της Ουκρανίας

Η Μαριούπολη είναι ένα σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός έλεγχος θα στερούσε το Κίεβο απο το ζωτικής σημασίας διεθνές εμπόριο που διακινούνταν πριν από τον πόλεμο από το λιμάνι.

Θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για την ουκρανική οικονομία, επηρεάζοντας δυνητικά την ικανότητα της χώρας να αντισταθεί στη ρωσική επιρροή στο μέλλον. Η απώλεια της Μαριούπολης θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα έχανε επαρκή πρόσβαση στο 80% της ακτογραμμής της στη Μαύρη Θάλασσα.

3. Η αξία των δημοσίων σχέσεων

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου πολλοί θεωρούσαν βέβαιο οτι οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να καταγράψουν μια γρήγορη νίκη.

Ωστόσο, μετά από σχεδόν δύο μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν μια μεγάλη πόλη. Αν και εξαπέλυσαν επιθέσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, οι στρατιώτες μετακινήθηκαν σύντομα σε άλλες περιοχές.

Η νίκη στη Μαριούπολη θα δώσει μεγάλη ώθηση δημοσίων σχέσεων στη Ρωσία, καθώς έχει καταλάβει μια μεγάλη αστική περιοχή, μεγάλης γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας.

4. Ενίσχυση ηθικού

Η κατάληψη της Μαριούπολης μπορεί να τονώσει το ηθικό για τα ρωσικά στρατεύματα και τους πολίτες.

Το Κρεμλίνο μπορεί να δημοσιοποιήσει τη νίκη ως ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗpronews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....