Τι περιμένει ο Ερντογάν; – Η τουρκική αντιπολίτευση θα ανακοινώσει σήμερα τον υποψήφιό της στις εκλογές παρά τη διάσπασή της

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης στην Τουρκία θα ανακοινώσει σήμερα (6.3.2023) πως ο υποψήφιός της ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου θα είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η επιλογή του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) προκάλεσε όμως διάσπαση στις τάξεις της συμμαχίας ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Ένα από τα κυριότερα κόμματά της απέρριψε την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η Μεράλ Ακσενέρ, η επικεφαλής του εθνικιστικού Καλού Κόμματος, του δεύτερου ισχυρότερου στη συμμαχία, ξεκαθάρισε την Παρασκευή (3.3.2023) πως δεν θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας αυτής και θα αποχωρήσει από τη συμπαράταξη για τις εκλογές, που ως τώρα μέτραγε έξι κόμματα.

Κατά την άποψη της Μεράλ Ακσενέρ, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών, δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες να επικρατήσει. Πρότεινε να ονομαστεί κοινός υποψήφιος είτε ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ή ο Μανσούρ Γιαβάς, ο δήμαρχος της Άγκυρας. Και οι δύο πολιτικοί του CHP αυτοί τα πάνε καλύτερα στις δημοσκοπήσεις από τον αρχηγό του κόμματος.

Όμως, ο επί σειρά ετών αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία υποστηρίχθηκε από το κόμμα του και τα τέσσερα μικρότερα κόμματα στη συμμαχία. Οι δυο δήμαρχοι επίσης τάχθηκαν υπέρ του.

Πλήγμα η διάσπαση
Οι πιθανότητες της αντιπολίτευσης να κερδίσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία υφίστανται πλήγμα εξαιτίας της διάσπασης, κατά την άποψη παρατηρητών.

Οι επικριτές του αρχηγού του κράτους ήλπιζαν ότι η ετερόκλιτη συμμαχία θα έμενε ενωμένη.

Όταν παρουσίασε τις θέσεις της, τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε πως η χώρα θα επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα, ότι θα καταργηθεί το προεδρικό, χάρη στο οποίο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ο κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική την τελευταία 20ετία – συγκέντρωσε πολύ μεγάλο μέρος της εξουσίας στα χέρια του από το 2018.

Οι υποσχέσεις της συμμαχίας
Η συμμαχία υποσχέθηκε να κάνει εκ νέου εθιμοτυπικό το αξίωμα του προέδρου, αφαιρώντας από τον κάτοχό του το δικαίωμα να εκδίδει εκτελεστικά διατάγματα, ορίζοντας πως δεν θα πρέπει να ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα και ορίζοντας ότι η θητεία του θα είναι επταετής.

Ακόμη, δεσμεύθηκε να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, που βρίσκεται στα ύψη, σε μονοψήφιο επίπεδο εντός δύο ετών, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και να αναζωογονήσει την αποτελματωμένη εδώ και δεκαετίες προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...