Τι θα συμβεί με τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου και γιατί

Του Γιώργου Καραμέρου

Ενώ η πανδημία δείχνει ακόμα τα δόντια της και απαιτεί ζεστά και καλά αεριζόμενα σπίτια και εργασιακούς χώρους, οι πολίτες σκέφτονται πως θα αντέξουν το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Γιατί όμως ανεβαίνουν οι τιμές;

Τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, οι υψηλές τιμές του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χαμηλές παραδόσεις των δεξαμενόπλοιων με υγροποιημένο φυσικό αέριο εξαιτίας της υψηλής ζήτησης από την Ασία, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου Nord stream 2 που καθυστερεί να αδειοδοτηθεί από την αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή αερίου και η χαμηλή συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κάποιοι από τους λόγους που ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο έγιναν πανάκριβα.

Στην Ελλάδα το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται πανάκριβο από χθες από 1,14 έως 1,19 το λίτρο ενώ το φυσικό αέριο εκεί που ήταν περίπου 30% φθηνότερο θα ξεπεράσει την τιμή του πετρελαίου κατά περίπου 3% στην καλύτερη περίπτωση. Η κυβέρνηση προς το παρόν αρνείται να μειώσει το φόρο κατανάλωσης οριζόντια που θα ανακούφιζε εν μέρει τα νοικοκυριά.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν μεσοσταθμικά 7% για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με του Αυγούστου ενώ οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που θα αποσταλούν το Νοέμβριο θα έχουν μία επιπλέον αύξηση από 35% έως 80% (στα νοικοκυριά που ο προηγούμενος εκκαθαριστικός έκλεισε τον Ιούνιο τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης).

Η κιλοβατώρα κόστιζε περίπου 98 ευρώ τον Ιούνιο, 112 τον Ιούλιο, 136 τον Αύγουστο, 147 τον Σεπτέμβριο και τον Οκτωβριο υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 200!

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να πληρώσει 18 ευρώ για τις πρώτες 300 kwh με γνώμονα την τιμή της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο. Από τις 300 έως 600 κιλοβατώρες η ΔΕΗ θα δώσει 36% έκπτωση. Τον Οκτώβριο όμως η κιλοβατώρα θα πετάξει ενώ η έκπτωση θα είναι επί της ονομαστικής τιμής της κιλοβατώρας του συμβολαίου και όχι της τρέχουσας αξίας. Η δε ρήτρα προσαρμογής θα εκτινάξει το κόστος στους λογαριασμούς με τους καταναλωτές να μην έχουν αντιληφθεί ακόμα τι τους περιμένει.

Δεν αρκεί να διαχειριστείς επικοινωνιακά μία κατάσταση που θα φτάσει σε κάθε σπίτι, σε κάθε τσέπη. Το πιθανότερο είναι ότι χιλιάδες νοικοκυριά θα σταματήσουν να πληρώνουν. Στις αρχές του 2022 οι πάροχοι είτε κόψουν είτε όχι το ρεύμα σε όσους χρωστούν, σίγουρα Θα βρεθούν καταχρεωμένοι έναντι του δικτύου και ελάχιστοι θα αντέξουν να παραμείνουν στην αγορά.

Η ελληνική κοινωνία, η αγορά και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσουν μία ενεργειακή κρίση με άγνωστο χρονικό ορίζοντα και συνέπειες.

ΠΗΓΗflash.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...