Τι επιδιώκει η Τουρκία με το διαμεσολαβητικό ρόλο στο Ουκρανικό

Με τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η Άγκυρα επιχειρεί να επιστρέψει στο διεθνές διπλωματικό και οικονομικό τερέν.  

Η μεσολαβητική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, ο τέταρτος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί ο ακριβής τόπος και χρόνος της συνάντησης.  

«H Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να έχει εγγυήσεις από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα»,  δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη συνέντευξη που έδωσε σε Ρώσους δημοσιογράφους. 

Οι αναρτήσεις κυβερνητικών παραγόντων της Τουρκίας για τη μεσολαβητική πρωτοβουλία είναι συνεχείς στα social media, όπου με κάθε τρόπο επισημαίνεται ότι σκοπός της Άγκυρας είναι  η επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα και η καθιέρωση μιας μόνιμης εκεχειρίας.

 To πρωί, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Toύρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, φροντίζοντας να επισημάνει ότι οφείλεται στον πρόεδρο Ερντογάν. 

«Έχουμε επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στην Τουρκία και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε οι συναντήσεις να καταλήξουν σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την ειρήνη», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.  

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε συνέντευξη στο CNN TURK δήλωσε: «Αν σώσουμε έστω και ένα άτομο στη Μαριούπολη, θα είναι μια μεγάλη νίκη».  

Η τουρκική πρωτοβουλία έτυχε της αναγνώρισης και της Ουκρανικής πλευράς.  

«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον», δήλωσε ο Ιχόρ Ζόκοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Σε λίγες ώρες, ξεκινά στην Άγκυρα και ένα κρίσιμο, όπως χαρακτηρίζεται, υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, με κύρια θέματα το Ουκρανικό και τις περαιτέρω διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας.

ΠΗΓΗzougla.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...