Την παραπομπή σε δίκη της Δούρου και άλλων 26 ζητά ο εισαγγελέας για το Μάτι

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας εισηγείται να καθήσουν 27 κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης.

Ανάμεσα στους 27 κατηγορούμενους για τους οποίους ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται παραπομπή σε δίκη είναι η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αντίθετα, με την εισαγγελική πρόταση ζητείται να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Η εισαγγελική πρόταση, έκτασης 680 σελίδων, μιλά για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα , και συγκεκριμένα για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο δια παραλείψεως. Για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια θα δικαστεί και ο 65χρονος που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Τι αναφέρει η εισαγγελική πρόταση

Μέσα σε 680 σελίδες, ο κ. Πολυκράτης αφού αιτιολογεί γιατί οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα όπως είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης που χειρίστηκε την υπόθεση, καταγράφει μία προς μία τις αιτίες που συνέδραμαν ώστε η καταστροφική πυρκαγιά να εξελιχθεί σε ανείπωτη τραγωδία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα», τονίζοντας λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους, πράξεις και παραλείψεις των αρμοδίων πριν και κατά την εξέλιξη της φωτιάς, που επέδρασαν για όσα έγιναν την μοιραία ημέρα. Επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας ότι έγινε «άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου» και «καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης». Συνολικά, ο εισαγγελικός υπογραμμίζει πως με το ξέσπασμα και την πορεία της φωτιάς δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση, υπήρξε ανεπαρκής κινητοποίηση των αρμοδίων, δεν έγινε ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων και δεν διατέθηκαν όλες οι διαθέσιμες, καθώς είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα, των επίγειων αλλά και εναέριων δυνάμεων.

Επίσης, ο εισαγγελέας, στο πολύσέλιδο υπόμνημά του τονίζει ότι έγινε άστοχη αποτίμηση μεγέθους κινδύνου και υπήρξε καθυστέρηση διάγνωσης κρισιμότητας αλλά και εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό στην πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική καταγράφεται ανετοιμότητα και μη άμεση χρήση κάθε μέσου, δεδομένα που στοιχειοθετούν βαρύτατες αμέλειες των αρμοδίων που συντέλεσαν στο αποτέλεσμα της φωτιάς.

Όλες αυτές οι μη έγκαιρες δράσεις, οι άστοχες ενέργειες αλλά και οι παραλείψεις κάθε συναρμόδιου, κατά τον κ. Πολυκράτη «ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Για την «επομένη της πυρκαγιάς στο Μάτι» εκκρεμεί στην Εισαγγελία -πρόθεση της οποίας είναι να κριθεί γρήγορα η δικογραφία για τους υπαίτιους ώστε να υπάρξει ηθική δικαίωση αλλά και αποζημιώσεις για τα θύματα– μία ανοικτή ακόμη δικογραφία. Η δικογραφία αφορά τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών και την απόπειρα εκβίασης, από ανώτερο του, του στελέχους της Πυροσβεστικής που είχε οριστεί πραγματογνώμονας από τους εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση.

Τι δηλώνει ο συνήγορος της Ρένας Δούρου

Μετά την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή της εντολέως του και άλλων 26 κατηγορουμένων για την τραγωδία από πυρκαγιά στο Μάτι, ο συνήγορος της Ρένας Δούρου, Θεόδωρος Σχινάς, αναφέρει σε δήλωση του:

«Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποια πρόσωπα και για ποιες κατηγορίες τελικά θα παραπεμφθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Η κ. Δούρου βρίσκεται στην διάθεση της Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή, ώστε να συμβάλλει στην διερεύνηση της αλήθειας από όποια θέση κι αν της ζητηθεί».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....