Τεράστιο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Συρμαλένιος και η παρέα του: Αλήθειες και ψέματα για την Άνδρο και σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν – Καταλαβαίνουν τι κάνουν στην Κουμουνδούρου;

Periodista

Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο και άρα γνωστό; Παρεούλες, γκρουπούσκουλα και μειοψηφίες φορούν το μανδύα των «ακτιβιστών» και χρησιμοποιούν τον δήθεν ακτιβισμό του είτε για να υλοποιήσουν προσωπικές στρατηγικές, είτε για ικανοποιήσουν τις ιδεοληψίες τους, είτε για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα τρίτων.

Αν δε, η δραστηριότητα αυτή προσλαμβάνει χαρακτηριστικά «κομματικού ακτιβισμού», ακόμη καλύτερα για τους «ακτιβιστές», αλλά στην περίπτωση που θα εξετάσουμε παρακάτω το πρόβλημα είναι τεράστιο για ένα κόμμα εξουσίας που σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διότι κάποια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσουν: Είναι υπέρ της πράσινης ανάπτυξης; Είναι υπέρ των επενδύσεων που μπορούν να ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα σοβαρό ώστε να ασκείται ο στοιχειώδης έλεγχος στην δραστηριότητα βουλευτών και στελεχών σε ολόκληρη την επικράτεια; Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που μπορεί να διεκδικήσει ξανά την εξουσία; Λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μηνύματα της σύγχρονης εποχής και τα ενσωματώνει στην πολιτική του σκέψη, στο πρόγραμμά του και στην καθημερινή πρακτική;

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τις 23 Νοεμβρίου όταν γράψαμε αναλυτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο έλεος του κάθε Συρμαλένιου. Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο Νίκος Συρμαλένιος είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγεται στις Κυκλάδες και πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση για την δήθεν καταστροφή παραλιών εξαιρετικού κάλλους της Άνδρου, λόγω αποβίβασης ανεμογεννητριών και παραβάσεων περιβαλλοντικών όρων. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Τώρα ο Νίκος Συρμαλένιος και μία ακτιβιστική μειοψηφία της Άνδρου, η οποία δεν εκπροσωπεί σε καμία των περιπτώσεων την συντριπτική πλειοψηφία του νησιού που επιθυμεί τις «πράσινες επενδύσεις», τις επενδύσεις που σέβονται το περιβάλλον, πανηγυρίζουν επειδή λέει στις 5/1/2022 η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών Ανακάλεσε την άδεια χρήσης Αιγιαλού από την εταιρεία που κατασκευάζει τον αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι της Άνδρου.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει.

Επί της ουσίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συρμαλένιου και της παρέας του τα έργα της εταιρείας: Έχουν υλοποιηθεί σε διαφορετική θέση (περί τα 25 μ.νοτιότερα) από αυτή που έχει παραχωρηθεί με την προαναφερόμενη απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Έχουν υπερβεί τα 287,47 τ.μ. αιγιαλού και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου, που παραχωρήθηκαν με την ίδια ως άνω προαναφερόμενη απόφαση, κατά 208,53 τ.μ. και εχουν κατασκευαστεί με διαφορετικά υλικά από αυτά που προβλέπονταν στην, από τον Μάρτιο 2017, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, ήτοι από κυβόλιθους σκυροδέματος, αμμόσακους, σιδερένια ελάσματα, σκυροδέτηση κ.λ.π., αντί των προβλεπόμενων ξύλινων δοκαριών (timbermats).

Ποια είναι η αλήθεια:
Η παραλία στην οποία διεξάγει τις εργασίες η εταιρεία είναι ένας χώρος της Άνδρου που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις ΑΔΜΗΕ στο νησί. Η κατασκευή στην οποία αναφέρονται οι Συρμαλένιος και η παρέα του, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι προσωρινή και θα αποξηλωθεί χωρίς να αφήσει κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ράμπα έχει υλοποιηθεί σε ελαφρώς διαφορετική θέση (περί τα 25 μ. νοτιότερα) από αυτήν που έχει παραχωρηθεί. Αυτό συνέβη έπειτα από απαίτηση του ΑΔΜΗΕ καθώς πολύ κοντά λειτουργεί μονάδα του για τη λειτουργία του υποθαλάσσιου καλωδίου των Κυκλάδων. Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν πρόκειται προφανώς για άνευ σημασίας αλλαγή του αρχικού σχεδιασμού.


Για λόγους ασφάλειας πλοίου η ράμπα έπρεπε να «μπει» μέσα στην θάλασσα γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση των 287,47 τ.μ. αιγιαλού και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου που παραχωρήθηκαν με τη σχετική απόφαση, κατά 208,53 τ.μ.

Σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, η ράμπα έχει κατασκευαστεί με διαφορετικά υλικά (αμμόσακους και προκατασκευασμένους αφαιρετούς κυβόλιθους), αλλά όχι με τρόπο που επηρεάζει περιβαλλοντικά την περιοχή.

Αν η εταιρεία δεν έκανε τις αναγκαίες τροποποιήσεις, οι οποίες επαναλαμβάνουμε, δεν έχουν καμία απολύτως επίπτωση στο περιβάλλον, θα είχαν καταστραφεί τα καλώδια του ΑΔΜΗΕ που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία ρεύματος όλων των νησιών των Κυκλάδων, αλλά αυτό όπως φαίνεται καθόλου δεν ενδιαφέρει τους δήθεν σωτήρες της Άνδρου. Αντιθέτως λοιπόν με όσα υποστηρίζουν ο Συρμαλένιος και η παρέα του, η δραστηριότητα της εταιρείας είναι απολύτως εναρμονισμένη με το περιβάλλον.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι πρόκειται για επουσιώδεις παρεμβάσεις – προσωρινές αφαιρούμενες, οι οποίες δεν θα έχουν κανένα απολύτως αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τότε; Γιατί φωνάζουν οι Συρμαλένιος και η παρέα του;
1) Επειδή θέλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει δήθεν δραστηριότητα και δήθεν έργο στην εκλογική του πελατεία;
2) Επειδή ικανοποιεί ιδεοληψίες οι οποίες όμως πλέον αφορούν σε ένα πολύ μικρό, τμήμα της ελληνικής κοινωνίας;
3) Επειδή κρύβονται από πίσω άλλα συμφέροντα που για δικούς τους – άγνωστους λόγους θέλουν να «μπλοκάρουν» το έργο;

Ερωτήματα θέτουμε τα οποία πρέπει να απαντηθούν.

Τεράστια η ζημιά από την παρέα του Συρμαλένιου στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Άνδρο

Η συγκεκριμένη επένδυση τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής στο νησί της Άνδρου. Ωστόσο ο Νίκος Συρμαλένιος παρέα με κάποιον ομότιμο πολιτικό Μηχανικό και μία δικηγόρο παλεύουν καιρό τώρα να την αποτρέψουν, ενώ παράλληλα παριστάνουν τους εκπροσώπους μιας ολόκληρης κοινωνίας χωρίς να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Συρμαλένοι υπάρχουν πολλοί σε όλη τη χώρα. Άλλοι καθοδηγούνται από τις ιδεοληψίες τους και άλλοι τίθενται – συνειδητά ή ασυνείδητα ως οι χρήσιμοι του συστήματος – στην υπηρεσία συμφερόντων. Το ερώτημα είναι τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις περιπτώσεις τους που παραπέμπουν στο ακίνδυνο και αδιάφορο για την κοινωνία, κομματίδιο του 3%. Η δραστηριότητα Συρμαλένιου είναι άλλη μία απόδειξη ότι οι πρακτικές που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα το 2019 «είναι εδώ και βασιλεύουν».

Και στο κάτω – κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσει: Είναι ή όχι υπέρ της πράσινης ανάπτυξης; Είναι ή όχι υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της προκοπής των τοπικών κοινωνιών.

Το έχουμε ξαναγράψει: «Θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ την «πράσινη ανάπτυξη», έχουν οικολογική συνείδηση;Ή παραμένουν αρνητές οποιασδήποτε σύγχρονης περιβαλλοντικής αντίληψης και θύματα ή εκούσιοι φορείς «ψεκασμένων» αντιλήψεων που αναπτύχθηκαν κυρίως το περασμένο καλοκαίρι; Ας αποφασίσουν επιτέλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύγχρονο και σοβαρό κόμμα ή θα παραμείνει ένα περιορισμένων δυνατοτήτων συνονθύλευμα που την πολιτική ασκούν διάφορα ανεξέλεγκτα γκρουπούσκουλα;

Να κάνει τη δουλειά του ο Συρμαλένιος και να σταματήσει υπονομεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανάπτυξη της Άνδρου

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο έχει κάνει πολύ μεγάλη δωρεά στον Δήμο Άνδρου για την αεροδιακομιδή ασθενών.
Ο κύριος Συρμαλένιος αντί να δημιουργεί προβλήματα στην Άνδρο, αλλά και στο κόμμα του θα ήταν καλύτερο να ασχοληθεί με τέτοιου είδους ζητήματα που αφορούν σε όλα – και σε απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων – αντί να παριστάνει τον «ακτιβιστή» επειδή μία ράμπα χτίστηκε 25 μέτρα πιο εκεί.

Για την υπόθεση της Άνδρου ο Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση για την δήθεν καταστροφή παραλιών εξαιρετικού κάλλους της Άνδρου, λόγω αποβίβασης ανεμογεννητριών και παραβάσεων περιβαλλοντικών όρων.


Το εντυπωσιακό είναι ότι την ερώτηση μάλιστα συνυπογράφουν 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους οποίους δικαιολογούμε γιατί μάλλον έχουν πλήρη άγνοια για την υπόθεση και κινδυνεύουν να εκτεθούν ανεπανόρθωτα εκθέτοντας έμμεσα και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ