Τεράστιες αλλαγές στα ενεργειακά: Η Ρωσία ετοιμάζει γιγάντιο αγωγό προς την Κίνα

Οι καλές σχέσεις που διατηρούν ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποτυπώθηκαν και στην αγορά πετρελαίου, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία- η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα πέρυσι κατά το ίδιο δίμηνο.

Η συμφωνία είναι πράγματι quid pro quo, αφού το Πεκίνο εκμεταλλεύτηκε τις χαμηλές τιμές που πρόσφερε η Ρωσία, η οποία με τη σειρά της μείωσε την εξάρτησή της από την Ευρώπη και βρήκε τρόπο να μηδενίσει σχεδόν τη χασούρα από τις δυτικές κυρώσεις. Οπως δείχνουν τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, οι κινεζικές εισαγωγές αργού από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 23,8% σε ετήσια βάση, σε 1.940.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2023.

Κατά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους η Ρωσία κέρδισε τη Σαουδική Αραβία στην πρώτη θέση των κινεζικών προμηθευτών αργού πετρελαίου, καθώς οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία μειώθηκαν κατά 4,7% στο ισοδύναμο των 1.720.000 bpd, σε σύγκριση με 1.810.000 bpd για την ίδια περίοδο του 2022.

Συγχρόνως, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία με την Κίνα, από το οποίο, όμως, η Μόσχα κινδυνεύει να επιβαρύνει την ανισότητα στις εμπορικές της συναλλαγές με το Πεκίνο, που έχει ήδη αυξηθεί λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Το τιτάνιο εγχείρημα του αγωγού Power of Siberia 2 υπόσχεται μία ζωτική εμπορική διέξοδο για το ρωσικό αέριο, το οποίο έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Μόσχα θέλει να πιστεύει ότι ο αγωγός, μήκους 2.600 χιλιομέτρων, που συνδέει τη Σιβηρία με την επαρχία Σιντσιάνγκ και μέσω του οποίου θα διέρχονται 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Μακροπρόθεσμα, η δυναμικότητά του θα είναι αντίστοιχη της δυναμικότητας του αγωγού Nord Stream 2 που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Ομως, ο ενθουσιασμός δεν είναι και τόσο εμφανής από την πλευρά του Πεκίνου, που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση για το σχέδιο, το χρονοδιάγραμμα του οποίου παραμένει αόριστο.

Αν και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε -παρουσία του Σι- ότι «κλείστηκαν όλες οι συμφωνίες» μεταξύ των δύο χωρών για τον αγωγό, η κοινή τους ανακοίνωση αρκείται να κάνει λόγο για ενθάρρυνση «των ερευνών και των διαβουλεύσεων». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η στάση αναμονής που τηρεί το Πεκίνο αποκαλύπτει τόσο τη θέση ισχύος της Κίνας απέναντι στη Ρωσία όσο και τη βούληση της κινεζικής ηγεσίας να μην εξαρτάται από τα πλεονάσματα της Ρωσίας για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.

Η Κίνα «δεν βιάζεται καθόλου να υπογράψει οτιδήποτε, αν η πρόταση δεν είναι ευνοϊκή και συνοδευμένη από όρους» που θα θέσει η ίδια, σύμφωνα με τη Μαρίνα Σάγκινα, ειδικό του International Institute for Strategic Studies (IISS) του Βερολίνου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...