Τελειώνει ο Ερντογάν στην Τουρκία; – Οι Τούρκοι τον σιχάθηκαν – Θα του δώσουν ένα μάθημα στην κάλπη

Οι Τούρκοι σιχάθηκαν τον Erdogan υποστηρίζει ο Kemal Kilicdaroglu, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση πως ότι και να γίνει ο σημερινός πρόεδρος της Τουρκίας θα ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 18 Ιουνίου του 2023.
«Ο λαός τον σιχάθηκε τον Erdogan.
Λέει «φτάνει πια».
Η πλειοψηφία των Τούρκων ποθεί Δημοκρατία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη» είπε μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως η εκλογική ήττα του Erdogan θα «σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής» για την Τουρκία.

Ο λαός θα του δώσει μάθημα στην κάλπη

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Turhan Comez, στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος İyi το οποίο και αυτό μαζί με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα θα ηγηθούν μιας συμμαχίας έξι αντιπολιτευτικών κομμάτων για να «ρίξουν» τον Erdogan.
Μιλώντας και αυτός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστηρίζει ότι «ο λαός ετοιμάζεται να δώσει στην κάλπη ένα μάθημα στον Erdogan».
Πάντως, η αντιπολίτευση δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και που θα βρεθεί απέναντι στον Erdogan στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις

Την αισιοδοξία της αντιπολίτευσης για εκλογική νίκη ενισχύουν και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες – ίσως για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες – δείχνουν πως ο Erdogan κάθε άλλο παρά απόλυτα κυρίαρχος παραμένει στην πολιτική σκηνή.
Συγκεκριμένα, ο Erdogan φαίνεται να χάνει και από τα τέσσερα πρόσωπα που θα μπορούσε να επιλέξει η αντιπολίτευση ως επικεφαλής της ενόψει των εκλογών.
Ο δήμαρχος της Άγκυρας, Mansur Yavas προηγείται με 51,4% έναντι 33,1% του Erdogan, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu επικρατεί και αυτός με 43,2% έναντι του νυν προέδρου ενώ ακόμα και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Iyi, Meral Aksener λαμβάνει το 42,4% έναντι 36,3% του Erdogan.
Προβάδισμα, έστω και οριακό, έχει και ο Kemal Kilicdaroglu, ο οποίος προηγείται με 38,6% έναντι 37,6% του Erdogan.

Τα δίνει όλα ο Erdogan

Τα περισσότερα προβλήματα του Erdogan προέρχονται από τον τομέα της οικονομίας και ειδικά του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει εκτοξευτεί ακόμα και πάνω από 80%, ενώ έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει και όσον αφορά το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έννοιες που εν πολλοίς εξαφανίστηκαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, το οποίο ήταν και το έναυσμα για να βρεθούν στην φυλακή εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι.
Ενδεικτική άλλωστε της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί ο Erdogan είναι η ανακοίνωση του ότι περίπου 2,25 εκατομμύρια Τούρκοι θα συνταξιοδοτηθούν χωρίς να χρειάζεται να εκπληρούν κανένα όριο ηλικίας.
Πάντως, ο Erdogan, ο οποίος κυριαρχεί απόλυτα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας για πάνω από δύο δεκαετίες, έχει καταφέρει να ενισχύσει διεθνώς το προφίλ του, κυρίως μέσω των προσπαθειών του να φέρει πιο κοντά τη Ρωσία και την Ουκρανία και να συμβάλει σε μια ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταφέρει να έχει μια πολύ ισορροπημένη σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin τόσο που η Τουρκία να προορίζεται να γίνει το μεγαλύτερο ενεργειακό «hub» τα επόμενα χρόνια, έχει λάβει τα συγχαρητήρια του ΟΗΕ αλλά και των ΗΠΑ για τη συμβολή του στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, παρά τις αμερικάνικες πιέσεις έχει τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο Biden για την αποστολή των μαχητικών F16 ενώ το τελευταίο διάστημα επιχειρεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο, ακόμα και με την Αίγυπτο.
Πρόκειται για επιτεύγματα που αναμφίβολα ο Erdogan θα τα επικαλεστεί στο δρόμο προς την κάλπη.
Άλλωστε θα ήταν εντελώς λανθασμένη η προσέγγιση να υποστηρίξει κανείς πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι «τελειωμένος» ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ