Τα πάνω – κάτω του ελληνικού τουρισμού

H taz του Βερολίνου αναφέρεται στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος λόγω πανδημίας, όπως γράφει, έχει τα πάνω και τα κάτω του. «Τα χρήματα που αφήνει κάθε τουρίστας μόλις και μετά βίας επαρκούν για να φέρουν τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό έως τα τέλη Οκτωβρίου στο 58 % για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2019. Τότε τα άμεσα έσοδα είχαν ανέλθει στα 17,569 δισ. ευρώ. Η ελληνική τουριστική περίοδος ξεκίνησε επίσημα φέτος στις 15 Μαΐου, έναν μήνα νωρίτερα από το πρώτο έτος της πανδημίας του κορωνοϊου το 2020. Αλλά υπήρξε μια λανθασμένη αρχή. Εφαρμόστηκε η αρχή 3G – εμβολιασμός, ανάρρωση, τεστ. Ωστόσο, μόνο εκείνοι που μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα ακριβό τεστ PCR που δεν ήταν παλαιότερο των 72 ωρών θεωρήθηκαν αρνητικοί. Αυτό εμπόδισε πολλούς να ταξιδέψουν στη χώρα».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η κυβέρνηση υπό τον συντηρητικό Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αντέδρασε σχετικά γρήγορα. Μετά από υπουργική απόφαση στις 17 Ιουνίου 2021, ένα φθηνό γρήγορο τεστ αρκούσε ξαφνικά για την είσοδο στην Ελλάδα. Ο τουρισμός ‘πήρε φωτια’. Η Ελλάδα κατάφερε να γίνει ο κορυφαίος προορισμός για διακοπές στην Ευρώπη. Το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό έφθασαν σχεδόν στα επίπεδα του 2019, σε ορισμένους κορυφαίους προορισμούς, όπως η Μύκονος, ήταν ακόμη υψηλότερα. Αλλά αυτό ήρθε πολύ αργά και ήταν πολύ σύντομο. Το επόμενο πλήγμα ήρθε με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χαρακτηρίσει την Ελλάδα περιοχή υψηλού κινδύνου από τις 21 Νοεμβρίου και να κάνει πιο αυστηρούς τους κανόνες επιστροφής. Έτσι για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, η σεζόν πέρασε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

Στην ουρά για ψωμί όταν οι γείτονες ψωνίζουν με φρενήρεις ρυθμούς …

«Βούλγαροι και Έλληνες χρησιμοποιούν την Τουρκία ως παράδεισο ευκαιριών για ψώνια» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του Spiegel, το οποίο παρατηρεί πως «παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, η τουρκική λίρα έχει μόνο ελαφρώς σταθεροποιηθεί. Άνθρωποι από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα περνούν τα σύνορα για να ψωνίσουν φθηνά στη γειτονική χώρα». Το δημοσίευμα γράφει: «Ο Μπουλέντ Ρεϊσόγλου, πρόεδρος του συνεταιρισμού Ulus bazaar στην Αδριανούπολη, δήλωσε ότι ο αριθμός των αλλοδαπών έχει τετραπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Τα πάρκινγκ είναι γεμάτα βουλγαρικά αυτοκίνητα. Είναι σχεδόν αδύνατο να δει κανείς πινακίδες από την Αδριανούπολη ή την Κωνσταντινούπολη, είπε. ‘Αγοράζουν σαν τρελοί χωρίς να ξέρουν τι αγοράζουν’, δήλωσε, περιγράφοντας την κατάσταση… Και άνθρωποι από τη γειτονική Ελλάδα ανταλλάσσουν ευρώ με λίρες. Μια πελάτισσα μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως ήταν χαρούμενη που μπόρεσε να αγοράσει δώρα για την οικογένειά της και τον εαυτό της. Ενώ Βούλγαροι και Έλληνες πελάτες πολιορκούν τα καταστήματα στην Αδριανούπολη, οι άνθρωποι στην Τουρκία καταλαβαίνουν με πόνο την πτώση της αγοραστικής τους δύναμης. Μερικές φορές περιμένουν μέσα στο κρύο σε μεγάλες ουρές για ψωμί».

Το χαμόγελο της Βαλεντίνας

Η εφημερίδα BILD αναφέρεται σε ρεπορτάζ της στη μικρή Βαλεντίνα από την Εύβοια και γράφει: «Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου. Ανεξάρτητα από το τι είδαν τα μάτια της τον Αύγουστο, ανεξάρτητα από το πώς ένιωθε τότε η μικρή της καρδιά, η Βαλεντίνα σήμερα χαμογελά». Το ρεπορτάζ γράφει : «Πριν από σχεδόν πέντε μήνες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Εύβοια, η τότε τρίχρονη έγινε σύμβολο. Μια φωτογραφία δείχνει πώς κάθεται στο αυτοκίνητο της μητέρας της και γέρνει έξω από το παράθυρο, απελπισμένη, με λυπημένα μάτια . Οι φλόγες από τις οποίες πρέπει να φύγουν εκείνη και η οικογένειά της υψώνονται στο βάθος. Μόνο ο μπαμπάς της, ο Γιάννης, έμεινε πίσω προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του. Η εικόνα της κόρης του να τρέπεται σε φυγή από τη φωτιά συγκίνησε και έμεινε αξέχαστη».

Το άρθρο στη συνέχεια σημειώνει τις ανησυχίες της μητέρας της για το τι άφησε η καταστροφή αυτή στη μνήμη της μικρής Βαλεντίνας. Φαίνεται πάντως να επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο πατέρας της έσωσε το σπίτι και «…η Βαλεντίνα δεν το βάζει κάτω. Τρέχει μέσα στο σπίτι, χορεύει, μιλάει για τις καλοκαιρινές της διακοπές δίπλα στη θάλασσα. Αγκαλιάζει τους πάντες, μας έφερε τα παιχνίδια της να παίξουμε. Και φωτίζει τη ζωή της οικογένειάς της».

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...