Τέλος τα lockdown στις κόκκινες περιοχές – Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους

Τις επιπλέον ελευθερίες που θα απολαμβάνουν στο εξής οι πλήρως εμβολιασμένοι ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης θα κάνουν ανακοινώσεις αναφορικά με την πανδημία.

Η διασκέδαση και η εστίαση θα είναι ελεύθερες για τους εμβολιασμένους χωρίς κανέναν περιορισμό. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ 15 ημέρες και θα επαναξιολογούνται και σε πρώτη φάση θα αρχίσει η εφαρμογή τους από το Σάββατο 09/10/2021.  Αιτιολογώντας τη νέα πραγματικότητα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι ο κορονοϊός δεν είναι πια κάτι άγνωστο καθώς υπάρχουν και εμβόλια και μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε το τέλος των μίνι lockdown αλλά και την πλήρη ελευθερία των εμβολιασμένων στην εστίαση, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για τον κορονοϊό.

«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που σέβεται η πολιτική ηγεσία και έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις και είναι ο στενός μας συνεργάτης. Θα μας δίνει τις γενικές κατευθύνσεις για να αποφασίζονται τα μέτρα. Η ισχύς τους θα είναι για 15 ημέρες. Οι περιορισμοί που υπάρχουν υφίστανται και θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους», είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός στη συνέχεια έκανε γνωστό ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μουσικής στις «κόκκινες» περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως οι κόκκινες περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης και δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια. Αν χρειαστεί να υπάρξουν επιπλέον μέτρα θα ρωτήσουμε την Επιτροπή.

Επίσης, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν με πληρότητα στο 100% της χωρητικότητας τους και δεν θα είναι υποχρεωμένες να έχουν θαμώνες, μόνο καθήμενους.

Τι αλλάζει με τα μέτρα

Έτσι, λοιπόν, τα μέτρα που καταργούνται ή αλλάζουν είναι τα εξής:

  • Καταργούνται τα μίνι lockdown στις «κόκκινες» περιοχές
  • Ο «χάρτης» της πανδημίας θα ενημερώνεται για την ενημέρωση των πολιτών δίχως να υπάρχουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, με αυτά που ισχύουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης παύει να ισχύει
  • Στην εστίαση όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Το προσωπικό θα τηρεί όλα τα μέτρα και μάσκα και ατομική προστασία. Στους χώρους διασκέδασης υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, ενώ θα μπορούν να υπάρχουν και όρθιοι.
  • Για τους ανοικτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία και θα είναι πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσους έχουν μη εμβολιασμένους ή δεν έχουν νοσήσει.
  • Για τους μεικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.
  • Οι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας και όλα αυτά θα επανεξεταστούν σε 15 ημέρες.

Ακολούθως, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε: Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο λιγότερες είναι οι ανάγκες νοσηλείας. Π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση- η πιθανότητα μειώνεται 20 φορές. Εχει πιεστεί κοντά δύο χρόνια τώρα το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορωνοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης πήρε στη συνέχεια το λόγο τονίζοντας ότι προτεραιότητα του Οργανισμού το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....