«Τέλος η διπλωματία» με πολύ σκληρό μήνυμα Λαβρόφ

Ένα ιδιαίτερα σκληρό μήνυμα έστειλε στη Δύση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov την Παρασκευή (10/2/2023), καθιστώντας σαφές πως η Μόσχα δεν θα ανεχθεί άλλο τη βαθιά εμπλοκή ΗΠΑ, Βρετανίας και ΕΕ, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ρωσικών εδαφών.
Ο Lavrov επισήμανε ότι η Ρωσία διατηρεί ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας με τους λογικούς εκπροσώπους, πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων των ευρωπαϊκών κρατών που εκτιμούν τη φιλία με τη Μόσχα.
Η απειλή για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας από τη Δύση θα εξουδετερωθεί σθεναρά και η διπλωματία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε ο Lavrov σε ειδική συνεδρίαση με την ευκαιρία της Ημέρας του Διπλωμάτη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απειλή για την εθνική ασφάλεια από τη Δύση θα εξουδετερωθεί σταθερά.
Ο ρωσικός στρατός και το ναυτικό έχουν ανταποκριθεί επαρκώς στην πρόκληση.
Από την πλευρά της, η διπλωματική μας υπηρεσία συνεχίζει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας και την εξουδετέρωση εξωτερικών προκλήσεων όταν είναι ακόμα μακριά», είπε χαρακτηριστικά.

Απέτυχε το σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας – Η Δύση αντλεί από τη θλιβερή εμπειρία του Ναπολέοντα και του Hitler

Η συλλογική Δύση διεξάγει έναν «ολικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας, στην πραγματικότητα διεξάγει μια νέα «σταυροφορία» προς τα ανατολικά, χρησιμοποιώντας τους «Ουκρανούς νεοναζί» ως «προχωρημένο απόσπασμά» της, συνέχισε ο Lavrov.
Ωστόσο, σήμερα μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα σχέδια της Δύσης για απομόνωση της Ρωσίας και για περικύκλωσή της έχουν «αποτύχει», τόνισε ο Lavrov.
Η Ρωσία διεξάγει σήμερα μια μάχη παρόμοια με εκείνη ενάντια στον Ναπολέοντα τον 19ο αιώνα και τον Hitler υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσουν τη Ρωσία απέτυχαν παταγωδώς.
«Οι εκκλήσεις για τον διαμελισμό της πατρίδας μας γίνονται όλο και πιο ηχηρές», είπε ο Lavrov.
«Αυτοί που προσπαθούν να ελέγξουν ολόκληρη τη διεθνή ατζέντα, τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και ολόκληρη τη διεθνή πολιτική αποφάσισαν να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
«Αποφάσισαν να αντλήσουν από τη θλιβερή εμπειρία του Ναπολέοντα και του Hitler δηλώνοντας ανοιχτά τον στόχο της εξόντωσης της Ρωσίας ή της αποδυνάμωσής της στο μέγιστο».
«Παρά την αντι-ρωσική στάση από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις σχέσεις γειτονίας με την ευρεία έννοια με την παγκόσμια πλειοψηφία – χώρες στην Ευρασία, την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, που καθοδηγούνται πρωτίστως από τα θεμελιώδη εθνικά τους συμφέροντα», υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε χώρες όπως το Μαλί, τη Μαυριτανία και το Σουδάν καθώς και το Ιράκ. Πρόσφατα επισκέφτηκε επίσης τη Νότια Αφρική, το Εσουατίνι, την Αγκόλα και την Ερυθραία.

Απόρριψη της Παγκόσμιας Τάξης των ΗΠΑ

«Όλους μας ενώνει η δέσμευση για τον εκδημοκρατισμό των διακρατικών σχέσεων και η σθεναρή απόρριψη της παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες των ΗΠΑ, με τον εγγενή εκβιασμό, τις απειλές και τα τελεσίγραφα – με άλλα λόγια, ακριβώς αυτά τα απολύτως άσχετα εργαλεία καταναγκασμού για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει θέση στη μελλοντική διπλωματία του εικοστού πρώτου αιώνα», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Αλλάζει η ρωσική εξωτερική πολιτική

Το σκληρό μήνυμα Lavrov δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς στο εγγύς μέλλον πρόκειται να εγκριθεί η αναθεώρηση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Αυτό θα συμβεί στο εγγύς μέλλον, το περιμένουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου.
Το φθινόπωρο 2022, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι το έγγραφο βρισκόταν στη διαδικασία οριστικοποίησης και συντονισμού.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημείωσε επίσης ότι η ιδέα θα αντικατοπτρίζει μια νέα προσέγγιση στις σχέσεις με τη Δύση και σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο.
Τον Δεκέμβριο 2022, ο Putin συζήτησε το προσχέδιο της αναθεωρημένης ιδέας σε μια σύνοδο με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Προηγουμένως, το προσχέδιο βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη μιας παρόμοιας συνεδρίασης τον Ιανουάριο του 2022, αλλά τότε είχε επιστρέψει για αναθεωρήσεις.
Νωρίτερα, ο Putin είπε ότι σχεδιάστηκε να κατοχυρωθούν οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής εργασίας στη νέα εκδοχή της ιδέας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το έγγραφο και η προηγουμένως εγκεκριμένη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας θα χρησιμεύσουν ως οδικός χάρτης για το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία και υπηρεσίες.

Διάγγελμα Putin στις 21/2

Υπό το πρίσμα αυτό προσλαμβάνει νέα ιδιαίτερη σημασία η ομιλία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για την κατάσταση του Έθνους στις 21 Φεβρουαρίου – τρεις ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος θα απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία στις 21 Φεβρουαρίου.
Θα λάβει χώρα στον χώρο του Gostiny Dvor» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ομιλία του Putin στο ρωσικό Κοινοβούλιο είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2021.

Η πρώτη αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας σε ΗΠΑ – ΕΕ

Νωρίτερα οργή προκάλεσε στη Μόσχα η είδηση ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ένα νέο πακέτο όπλων αξίας σχεδόν 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αποτελείται από αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin, τις λεγόμενες βόμβες μικρής διαμέτρου (GLSDB) με βεληνεκές κρούσης 150 χιλιομέτρων και επίσης αντιαρματικά Claymore.Οι ΗΠΑ ωθούν το καθεστώς Zelensky να διαπράξει εγκλήματα πολέμου με το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που περιλαμβάνει νάρκες κατά προσωπικού, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στην εξαγγελθείσα βοήθεια της Ευρώπης προς την Ουκρανία, λέγοντας ότι τα κεφάλαια θα διοχετευθούν στην αιματοχυσία.
«Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις Josep Borrell δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αυξήσει σε 30.000 τον αριθμό των Ουκρανών που πρόκειται να εκπαιδευθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ κάνουν τα πάντα για να κλιμακώσουν τις εχθροπραξίες εξοπλίζοντας τον ουκρανικό στρατό με αυτά που πιστεύουν ότι είναι ισχυρά όπλα και εκπαιδεύοντας τα στρατεύματά του.

Με την απερίσκεπτη υποστήριξή τους προς τους νεοναζί του καθεστώτος του Κιέβου, οι δυτικοί ηγέτες έχουν ξεπεράσει ακόμα και κάθε αδιανόητο όριο», είπε η Zakharova.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ