Συνομιλίες Ρωσίας-Κίνας περί αγοράς πετρελαίου για στρατηγικά αποθέματα

Οι εξαγωγές αργού του Ιράν προς την Κίνα μειώθηκαν απότομα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το Πεκίνο ευνόησε τα ρωσικά βαρέλια με μεγάλη έκπτωση, αφήνοντας σχεδόν 40 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου αποθηκευμένα σε δεξαμενόπλοια στην Ασία και αναζητώντας αγοραστές.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου έχουν ωθήσει περισσότερο ρωσικό αργό προς ανατολάς, όπου η Κίνα το άντλησε, μειώνοντας τη ζήτηση για πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα, που επίσης υπόκεινται και οι δύο υπό δυτικές κυρώσεις.

Περίπου 20 πλοία με πετρέλαιο από το Ιράν ήταν αγκυροβολημένα κοντά στη Σιγκαπούρη από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία των ναυτιλιακών εταιρειών.

Ορισμένα δεξαμενόπλοια έχουν αγκυροβολήσει από τον Φεβρουάριο, αλλά ο αριθμός που αποθηκεύει ιρανικό πετρέλαιο αυξήθηκε γρήγορα από τον Απρίλιο, ανέφεραν εμπορικές και ναυτιλιακές πηγές, καθώς περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνεται προς τα ανατολικά.

Η εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler δήλωσε ότι εκτιμά ότι η ποσότητα ιρανικού πετρελαίου σε πλωτές αποθήκες κοντά στη Σιγκαπούρη αυξήθηκε στα 37 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα Μαΐου από 22 εκατομμύρια βαρέλια στις αρχές Απριλίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα σταδιακό εμπάργκο, ωθώντας περισσότερα ρωσικά φορτία πετρελαίου προς την Ασία.

«Η Ρωσία μπορεί να μεταφέρει σχεδόν τις μισές εξαγωγές της στη νοτιοανατολική Ασία, ειδικά στην Κίνα… και αυτό είναι μια τεράστια πιθανή απειλή για τις ιρανικές εξαγωγές αργού», είπε στο Reuters ο Hamid Hosseini, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εξαγωγέων Πετρελαίου, Αερίου και Πετροχημικών Προϊόντων του Ιράν στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, του οποίου η βιομηχανία πετρελαίου αγωνίζεται για χρόνια κάτω από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν για το πυρηνικό έργο της Τεχεράνης, βασίζεται εδώ και πολύ στις αγορές πετρελαίου από την Κίνα για να διατηρήσει την οικονομία όρθια.

Οι εξαγωγές του Ιράν προς την Κίνα υπολογίστηκαν σε 700.000 έως 900.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς εταιρειών συμβούλων.

Ωστόσο, τον Απρίλιο αυτές οι εξαγωγές εκτιμήθηκε ότι μειώθηκαν μεταξύ 200.000 και 250.000 bpd, σύμφωνα με τον Iman Nasseri, διευθύνοντα σύμβουλο για τη Μέση Ανατολή της συμβουλευτικής FGE, υποδηλώνοντας πτώση κατά περίπου ένα τέταρτο ή ένα τρίτο.

Η Kpler είπε ότι το Ιράν είχε κατά μέσο όρο εξάγει 930.000 bpd στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο, ενώ η προκαταρκτική του εκτίμηση για τον Απρίλιο ήταν 645.000 bpd, αν και είπε ότι η εκτίμηση θα μπορούσε να αναθεωρηθεί λόγω της δυσκολίας παρακολούθησης των ιρανικών πωλήσεων.

Εμπόριο υπό κυρώσεις

«Η Κίνα αγοράζει πλέον σαφώς περισσότερα φορτία από τα Ουράλια Όρη. Οι εξαγωγές των Ουραλίων στην Κίνα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Αυτό συμβαίνει παρά την αποδυνάμωση των κινεζικών εισαγωγών», δήλωσε ο Homayoun Falakshahi, ανώτερος αναλυτής της Kpler.

Η Κίνα, όπου οι συνολικές εισαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν πρόσφατα λόγω των περιορισμών του COVID-19, είναι επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού αργού πετρελαίου ESPO Blend.

Το Ιράν και η Ρωσία ήταν σε στενή επαφή τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσουν πώς να εμπορεύονται πετρέλαιο υπό κυρώσεις, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters. Μια πηγή είπε ότι η ρωσική πλευρά ήθελε να μάθει πώς το Ιράν είχε πλοηγηθεί στις μεταφορές, το εμπόριο και τις τράπεζες, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τη δημιουργία κοινών εταιρειών, τραπεζών και κεφαλαίων.

Μια άλλη από τις πηγές είπε ότι είχαν προγραμματιστεί περισσότερες συνομιλίες όταν ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ επισκεφθεί το Ιράν την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν έχουν αμβλύνει τον ανταγωνισμό για την εξεύρεση αγοραστών για τα ρωσικά Urals και το ιρανικό αργό, τα οποία είναι συνήθως βαρύτερα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε θείο, τείνοντας να τα κάνουν πιο ακριβά στην επεξεργασία από το ρωσικό πετρέλαιο.

«Κανείς δεν κοιτάζει πλέον το ιρανικό αργό, καθώς οι ρωσικές ποιότητες είναι πολύ καλύτερης ποιότητας και σε χαμηλότερες τιμές. Οι Ιρανοί πωλητές πετρελαίου βρίσκονται υπό σοβαρή πίεση», δήλωσε ένας έμπορος με κινεζικό διυλιστήριο.

Είπε ότι τα Urals που παραδόθηκαν στην Κίνα πωλούνταν με εκπτώσεις 9 δολαρίων το βαρέλι στο Brent για παράδοση Ιουνίου, επομένως τα ιρανικά βαρέλια έπρεπε να προσφέρονται σε εκπτώσεις από 12 έως 15 δολάρια για να ανταγωνιστούν.

«Μπορείτε να αγοράσετε νόμιμα ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, αλλά το ιρανικό πετρέλαιο συνεχίζει να υπόκειται σε κυρώσεις, οπότε φυσικά οι άνθρωποι επιλέγουν την ευκολότερη επιλογή», ​​είπε ένας Ευρωπαίος έμπορος, αναφερόμενος στις αυστηρότερες κυρώσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές του Ιράν.

Το ρωσικό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα ρέουν επίσης σε άλλες αγορές, ιδίως στην Ινδία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αφίξεις πετρελαίου μαζούτ της Ρωσίας στον κόμβο αποθήκευσης Φουτζέιρα των ΗΑΕ αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, περίπου 125% υψηλότερα από τα επίπεδα του Απριλίου.

Η Ινδία, εν τω μεταξύ, έχει αυξήσει τις αγορές ρωσικού αργού. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, η Ινδία θα έχει εισαγάγει περισσότερα από 30 εκατομμύρια βαρέλια τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την Kpler, υπερδιπλάσιο από τον όγκο που εισήχθη για ολόκληρο το 2021.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ