Συνειδητοποιεί κανείς πόσο σοβαρό είναι αυτό που είπε ο Μαγιορκίνης για την Όμικρον;

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «σφυροκοπά» τον πλανήτη, καθώς παρά τους εμβολιασμούς και τα συνεχή μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, η εξάπλωσή του περιορίζεται μεν, δεν σταματά δε.

Έτσι, εδώ και δύο περίπου μήνες τα καθημερινά κρούσματα έχουν πάρει παγκοσμίως την ανιούσα, ενώ, δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και με τους πολίτες που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και, το χειρότερο εξ όλων, και με τους θανάτους.

Η μετάλλαξη Όμικρον αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει τα ηνία, αντικαθιστώντας την κυρίαρχη τους τελευταίους μήνες Δέλτα και αυτή η «μεταβίβαση» προκαλεί έντονη ανησυχία στους εμπειρογνώμονες.

Αυτό είπε μιλώντας το πρωί της Κυριακής (26/12) στην ΕΡΤ και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίγκας Μαγιορκίνης: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε καποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση.

Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως αν φτάσουμε τα 12.000 (ή και 15.000 κρούσματα σύμφωνα με άλλες, πιο δυσοίωνες προβλέψεις), το πρόβλημα θα είναι τεράστιο: ναι μεν η Όμικρον φαίνεται ότι είναι πιο ήπια εν συγκρίσει με την Δέλτα, όμως μιλάμε για ένα στέλεχος του κορωνοϊού που είναι 70% πιο μεταδοτικό από τον «προκάτοχό» του.

Αυτό σημαίνει πως αν, φερ’ ειπείν, με την Δέλτα για κάθε 100 άτομα που είναι θετικά χρειάζεται 1 συμπολίτης μας νοσηλεία, στην Όμικρον μπορεί να είναι 1 στους 170. Αλλά με την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων, μοιραία τα νούμερα όσων θα νοσήσουν βαριά θα είναι πολύ αυξημένα- ιδίως στις ευπαθείς ομάδες και τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Γι’ αυτό χρειάζεται τεράστια προσοχή τους επόμενους μήνες του χειμώνα, όπως και επίσης η 3η δόση (για όσους την επιλέξουν, φυσικά), καθώς είναι αποτελεσματική σε ποσοστό άνω του 85% στο ν’ αποτρέπει τη βαριά νόσηση και, συνεπακόλουθα, τον θάνατο.

ΠΗΓΗinstanews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...