«Συναγερμός» από τις εκτιμήσεις των ειδικών για την έξαρση κρουσμάτων και τη μετάλλαξη «Δέλτα» (vid)

Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού συνεχίζει την επέλασή της και έχει σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες, αλλά και στην Ελλάδα καθώς εν μέσω τουριστικής περιόδου η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν περιορισμοί, δεν θα είναι δυνατόν να μειωθεί η διασπορά του ιού.

Tα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα. Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη: «Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα. Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά. Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η Βρετανία έχει κάνει πολλούς περισσότερους εμβολιασμούς σε σχέση με την Ελλάδα. «Η μετάλλαξη Δέλτα τους βρήκε με αρκετό πληθυσμό εμβολιασμένο με 1 δόση και πήγαν να επιταχύνουν τη Β δόση. Είναι η μόνη λύση». «Έχουμε χάσει 90 ανθρώπους 18-39 ετών ως τώρα» σημείωσε ενώ εξήγησε ότι όσο ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο θα γίνουν νέες μεταλλάξεις, πιο μεταδοτικές.

Τζανάκης: Τον Αύγουστο στο πιθανότερο σενάριο 4.000 κρούσματα ημερησίως, στο χειρότερο και 6.000

Τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα COVID ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, 4.000 κρούσματα στο πιθανότερο, αλλά ακόμα και 6.000 στο χειρότερο σενάριο, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης παρουσιάζοντας σχετικό πίνακα.

«To μπλε είναι τα κρούσματα και μάλιστα οι κινητοί μέσοι όροι τους για να είναι συγκρίσιμοι, η κόκκινη γραμμή το μοντέλο μας που τρέχουμε, βλέπετε ποσό καλά προσαρμόζεται στα κρούσματα η προσομοίωση έγινε χθες το βράδυ. Η (κάτω) διακεκομμένη γραμμή είναι μια πρόβλεψη που θα τη θεωρούσα παρά πολύ ευμενή αν συνέβαινε, που σημαίνει ότι θα ανέβουμε προς τον Αύγουστο γύρω στα 3.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος. Τη θεωρώ ευμενή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα προσπαθήσουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα. Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο» σημείωσε ο καθηγητής.

«Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει είναι η δεύτερη προς τα πάνω διακεκομμένη γραμμή, η οποία θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου».

Παραπάνω, συνέχισε ο κ. Τζανάκης, βλέπετε επίσης μια διακεκομμένη γραμμή που θα συμβεί αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα. Σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4,500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα… Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο».

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά στη μετάλλαξη Δέλτα

Τα μεγαλύτερα προβλήματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αττική με 58 και 39 αντίστοιχα,

Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές, από τα συνολικά 1.997 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.022 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 93 ενώ στο Ρέθυμνο Κρήτης ακόμα 73 κρούσματα και στο Ηράκλειο 106.

Ωστόσο, η ανησυχία μεγαλώνει καθώς η πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εντοπιστεί το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος: 93 στη Θεσσαλονίκη (5 ), 51 στη Λάρισα (1), 22 στην Εύβοια (1), 33 στην Αχαΐα (1), 24 στην Κορινθία (1), 3 στη Χαλκιδική (1) ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών σε κατασκήνωση, 9 στην Αργολίδα (1), 9 στη Λέσβο (4) και 2 στην Πάρο (2).

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...