Στο ναδίρ η δημοτικότητα της κυβέρνησης Ερντογάν μετά το «μπαλάκι» ευθυνών για τις πυρκαγιές

Μαίνονται για 10η ημέρα οι πυρκαγιές στην Τουρκία και -παρά την βοήθεια από το εξωτερικό με αεροσκάφη, μέχρι και το Ισραήλ έστειλε παρόλο που αρχικά ήταν αρνητικό-, βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη 12 φωτιές σε 5 νομούς στην νότια Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενημέρωσε ότι 1352 κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ μέχρι σήμερα 770 πολίτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 757 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Από τους νοσηλευόμενους ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός.

Πάντως, η ανεπαρκής κρατική επέμβαση για την κατάσβεση των πυρκαγιών προκαλεί αντιδράσεις.

Απαντώντας στην δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι δήμοι ευθύνονται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι η προσπάθεια να ρίξει την ευθύνη στους δήμους αποτελεί βαθιά αδυναμία της κυβέρνησης. «Το βλέπω ως προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών μας, αλλά το έθνος μας δεν θα ξεγελιέται».

Χθες, κάτοικοι στην περιοχή Μιλάς της Μούγλα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία εναντίον του υπουργού Γεωργίας και Δασοκομίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Μια γυναίκα ρώτησε τον υπουργό γιατί τα πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση των πυρκαγιών κι ο Πακτεμιρλί δεν απάντησε τίποτα.

Δίωξη για το #Help Turkey#

Αντιμέτωποι με τον εισαγγελέα είναι τα 2.5 εκατ. χρήστες του Twitter που ζήτησαν διεθνή βοήθεια με το hashtag «Help Turkey».

Η κυβέρνηση θύμωσε γιατί παρουσιάστηκε η Τουρκία ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές και ο γενικός εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα, 24 ώρες μετά την συνέντευξη του Τούρκου προέδρου σε τουρκικά κανάλια το βράδυ της Τρίτης.

Οι χρήστες κατηγορούνται για «προσβολή του κράτους».

Παράλληλα, η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας αρνήθηκε να παραχωρήσει διαπιστεύσεις για κάλυψη των πυρκαγιών σε δύο αντιπολιτευόμενα κανάλια – το Fox TV και Halk TV, ακόμη και στο Reuters!

Στο ναδίρ η δημοτικότητα της κυβέρνησης

Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει πάντως να δέχεται πιέσεις λόγω των πυρκαγιών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο, περίπου στο 27%, αν σήμερα γίνονταν εκλογές.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Σοτζού» καταγγέλλει σήμερα ότι «ενώ η Τουρκία δεν μπορεί να βρει 4 εκατομμύρια δολάρια για την συντήρηση των πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίνει 30 εκατομμύρια δολάρια στην Σομαλία με προεδρικό διάταγμα», αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση του Ερντογάν να παράσχει οικονομική βοήθεια στην χώρα της Αφρικής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ