Σε εθνικό lockdown η Αυστρία- Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του Covid

Η Αυστρία θα μπει σε εθνικό lockdown καθώς η αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού απειλεί να κατακλύσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Το ολικό lockdown περιλαμβάνει πλέον και τους εμβολιασμένους πολίτες, θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες η χώρα είχε εισέλθει σε στοχευμένο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους.

«Λουκέτο» έτσι μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου βάζουν τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα μη απαραίτητα καταστήματα και οι χώροι διασκέδασης. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Μετά τις 13 Δεκεμβρίου, το lockdown θα συνεχιστεί για τους ανεμβολίαστους. Αναθεώρηση ανεμένεται να διεξαχθεί σε 10 ημέρες, οπότε μπορεί να επιτραπεί κάποια χαλάρωση.

Ανακοινώνοντας το lockdown, ο αυστριακός καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ έκανε επίσης λόγο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά του Covid, που θα ισχύσουν από τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση θα υποβάλει νομοθεσία για να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για όλους τους πολίτες από τις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που την καθιστά την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα υιοθετήσει ένα τέτοιο μέτρο.

Ήρθε η ώρα «να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα», είπε ο Σάλενμπεργκ καθώς ανακοίνωσε νέο lockdown τριών εβδομάδων για όλους τους Αυστριακούς.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ετοιμάζει τη νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτικά τα εμβόλια, είπε ο Σάλενμπεργκ, αλλά η διαδικασία θα απαιτήσει εκτεταμένες διαβουλεύσεις, καθιστώντας τον Φεβρουάριο την πιο πιθανή ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ.

«Έχουμε πάρα πολλές πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη χώρα που μάχονται κατά του εμβολιασμού», είπε ο καγκελάριος στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Τιρόλο, μετά από συζητήσεις αργά το βράδυ με τους κυβερνήτες των περιφερειών της Αυστρίας. «Παρά τις εκστρατείες, [πάρα πολλοί] άνθρωποι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί», είπε.

«Υπάρχουν πάρα πολλοί ανάμεσά μας που δεν έχουν δείξει αλληλεγγύη», δήλωσε ο Σάλενμπεργκ . «Η αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος», πρόσθεσε. Η συνέπεια του να επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η αντίσταση (στα εμβόλια) είναι ο «ατελείωτος ανθρώπινος πόνος», προειδοποίησε.

Η κίνηση είναι η πιο δραστική μέχρι σήμερα από δυτικοευρωπαϊκή χώρα. Η Γερμανία αντιμετωπίζει επίσης παρόμοια κατάσταση καθώς γεμίζουν οι πτέρυγες εντατικής θεραπείας. «Είμαστε σε μια κατάσταση στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα», είπε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανό ένα νέο lockdown.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...