Σε απόλυτη σύγχυση η ΕΕ για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια

Ο μηχανισμός πληρωμών που εμπνεύστηκε η Ρωσία για να υποχρεώσει τις «μη φιλικές» χώρες να την πληρώνουν σε ρούβλια για την προμήθεια του φυσικού αερίου της, έχει προκαλέσει… κοκομπλόκο στην ΕΕ, καθώς άλλα λένε κάποιοι αξιωματούχοι της, άλλα λένε κάποιοι άλλοι και άλλα φαίνεται πως κάνουν οι εταιρείες.

Τι ακριβώς είναι αυτός ο μηχανισμός, ο οποίος χρησιμοποιείται και στα τελεσίγραφα της Gazprom προς στις χώρες της ΕΕ;

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank για τις εισαγωγές τους σε ευρώ, διασφαλίζοντας ότι δεν παραβιάζουν -μέχρι νεωτέρας- το καθεστώς κυρώσεων. Η ρωσική τράπεζα, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματός της, θα μετατρέπει τις καταθέσεις από ευρώ σε ρούβλια, σε έναν δεύτερο λογαριασμό που έχει ανοίξει στο όνομά της, για περαιτέρω πληρωμή στη Ρωσία. Από αυτόν θα γίνονται οι πληρωμές στη Gazprom για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

«Εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από τους πολλούς που μίλησαν σήμερα) δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όμως, όπως σχολίασε, «η ΕΕ δεν έχει επίσημη ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο».

Ο αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις.

Διευκρίνισε ακόμα πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Πάντως, δύο ευρωπαϊκές πηγές είπαν σήμερα στο Reuters ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία από τις πηγές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ