Σενάριο για σκληρό lockdown το 2022 – Τι θα καθορίσει τις εξελίξεις

Την ώρα που υπάρχει παγκόσμια ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Ομικρον, με τους ειδικούς να αναμένουν εξελίξεις εντός της εορταστικής περιόδου, ο Νίκος Τζανάκης μιλά με νούμερα σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός lockdown. Κι αυτά είναι δραματικά εφόσον επιβεβαιωθούν. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε για 3.500 κρούσματα της νέας παραλλαγής τη μέρα των Φώτων, στις 6 Ιανουαρίου.

«Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων που φέρουν τη μετάλλαξη Όμικρον εξαρτάται από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο», είπε και συνέχισε: «Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός και μάλιστα ο κ. Τζανάκης προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Όμικρον να φτάσουν τα 3.500».

«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά. Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα. Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.500 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα», είπε ο κ. Τζανάκης τονίζοντας την εφιαλτική άνοδο των κρουσμάτων μέσα σε μόλις 10 ημέρες.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών. Η Όμικρον και η Δέλτα ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, όλα τα αντιγονικά τεστ είναι ευαίσθητα στην Όμικρον και μπορούν να την ανιχνεύσουν.

Ως προς τα λύματα, δήλωσε πως δεν ξεχωρίζει εάν το ιικό φορτίο είναι της Δέλτα ή της Όμικρον. «Βρισκόμαστε σε ένα κύμα Δέλτα, που δεν έχει κοπάσει, και μέσα σε αυτό το κύμα ξεδιπλώνεται και το πρόβλημα της Όμικρον» υπογράμμισε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός lockdown

Για την πιθανότητα ενός νέου lockdown ο Νίκος Τζανάκης τόνισε:

«Τα στοχευμένα μέτρα θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, όπως και άλλα μέτρα που στοχεύουν να αναχαιτίσουν την Όμικρον, δεν θα πρέπει ποτέ να φεύγουν από το τραπέζι αυτά, γιατί θα δούμε κάποια στιγμή ότι ήταν λάθος. Οι χώρες, όπως η Γαλλία, που έκλεισαν τα κέντρα διασκέδασης, είχαν σταματήσει τη μάσκα και στους εσωτερικούς χώρους και δεν χρησιμοποίησαν καθόλου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, όπως κάναμε εμείς. Τα μέτρα τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα υγείας, αυτό θα καθορίσει τα πράγματα. Αν πάμε σε αύξηση κρουσμάτων στις γιορτές και στα Φώτα θα περιμένουμε την πίεση στο σύστημα 10 με 15 μέρες αργότερα».

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...