«Σαμπάνια, σοκολάτες και χρυσάφι – Τα 125 δώρα που ξέχασε να δηλώσει η Μετσόλα» – «Βόμβες» από το Politico

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε ότι… ξέχασε να δηλώσει στο δημόσιο μητρώο 125 από τα 142 δώρα που έλαβε από ευρωβουλευτές.

Μεταξύ άλλων, στα δώρα που έλαβε η Μετσόλα περιλαμβάνεται ένα χρυσό ομοίωμα πύργου από τον Μαροκινό πολιτικό Νάαμ Μαγιάρα, ένα λευκό φόρεμα με χρυσά κεντήματα από τον Φοζιά Ζαϊνάλ, ομιλητή στο κοινοβούλιο του Μπαχρέιν, ένα κασκόλ από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, ασύρματα ακουστικά Sennheiser από τη γερμανική Βουλή, ένα βάζο από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μια λευκή μπλούζα από την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, ένα βιβλίο για την Μπριζ από την πρύτανη του Κολλεγίου της Ευρώπης, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ένα διακοσμητικό πιάτο από τον πρέσβη του Ουζμπεκιστάν στις χώρες της Μπενελούξ.

Παράλληλα, έλαβε επίσης σαμπάνια, σοκολάτες, μπισκότα, κέικ και αποξηραμένα λουκάνικα, τα οποία «σερβιρίστηκαν κατά τη διάρκεια των λειτουργιών της Βουλής».

Η Μετσόλα δήλωσε 125 εξ αυτών μετά τη λήξη της προθεσμίας για να τα κοινοποιήσει σύμφωνα με τους κανόνες για τους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τον κώδικα συμπεριφοράς του Κοινοβουλίου για τα μέλη, τα δώρα θα πρέπει να αποκαλύπτονται το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο τα έλαβαν οι ευρωβουλευτές.

Η δεξιά ευρωβουλευτής από τη Μάλτα κατοχύρωσε τα δώρα που έλαβε σε δημόσιο αρχείο το οποίο ενημερώνεται σπάνια, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα έχασε την προθεσμία.

Από την πλευρά της, η ομάδα των συνεργατών της ανέφερε ότι έσπασε την πολυετή μυστικότητα που διατηρούσαν πρώην πρόεδροι του θεσμού, καθώς δεν αποκάλυπταν δημόσια τα δώρα που τους έκαναν αξιωματούχοι αλλά και ευρωβουλευτές.

Ο εκπρόσωπός της, ανέφερε ότι η προθεσμία για τους ευρωβουλευτές δεν ισχύει «εθιμοτυπικά» για τη Μέτσολα, επειδή είναι πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

«Αυτό αποδεικνύει το πόσο στρεβλό είναι το σύστημα», δήλωσε ο Μίτσιελ Φαν Χούλτεν, διευθυντής της Transparency International EU και πρώην ευρωβουλευτής.

«Δεν μπορείς να λειτουργείς ένα σύστημα ηθικής με βάση άγραφους κανόνες. Είναι καλό που το έκανε τώρα αυτό, αλλά δεν υπάρχει έπαθλο για την τήρηση των κανόνων».

«Όταν ένας πρόεδρος λαμβάνει ένα δώρο, δεν είναι υπό την ιδιότητά του ως μέλος. Μετά το Qatargate ο σενάριο ήταν διαφορετικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα αναφέρω όλα όσα ούτως ή άλλως θα είχαν δηλωθεί εσωτερικά», είπε.

Ο εκπρόσωπος της Μετσόλα πρόσθεσε: «Θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή και να δώσει το παράδειγμα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι ευρωβουλευτές».

Από την πλευρά του, ο Τέρι Ράιντκε των Πρασίνων σημείωσε ότι οι αποκαλύψεις της Μετσόλα φανέρωσαν την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητου οργάνου δεοντολογίας της ΕΕ με έδρα εκτός Ευρωβουλής.

«Η διαφάνεια θα πρέπει να ισχύει για όλους, επομένως είναι καλό που τη δημοσιοποιεί τώρα», είπε.

«Νομίζω ότι δείχνει επίσης ότι χρειαζόμαστε απλώς μια πολύ καλύτερη επιβολή των κανόνων και ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στις εσωτερικές δομές ελέγχου».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....