Πρόκληση: Οι ΗΠΑ επίσημα τάσσονται κατά της ειρήνης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ επίσημα αναφέρουν ότι εναντιώνονται στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα επικύρωνε ως ρωσικά τα Ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός.
Οι αμερικανοί όπως επισήμως υποστηρίζουν ότι εστιάζουν στην παροχή όπλων όχι στην διπλωματία.
Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν σε Bakhmut και Avdiivka…στο Donetsk. 
Αν και μονοπωλεί το ενδιαφέρον η κατάρριψη του αμερικανικού drones, εντούτοις η κατάρριψη αμερικανών drones σώζει ζωές

Οι ΗΠΑ στηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και απορρίπτουν τις προτάσεις διευθέτησης που είχε υποβάλει η Κίνα, δήλωσε ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για τις Στρατηγικές Επικοινωνίες.

«Σίγουρα μας ανησυχούν οποιεσδήποτε προτάσεις προέρχονται από την Κίνα καθώς είναι μονόπλευρες και αντικατοπτρίζουν μόνο τη ρωσική προοπτική», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
«Για παράδειγμα, είδατε το σχέδιο των 12 σημείων που ήταν πολύ επικίνδυνο.
Απαιτεί κατάπαυση του πυρός.
Και παρόλο που αυτό ακούγεται αρκετά λογικό, ωστόσο: η κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά επικυρώνει την κατάκτηση της Ρωσίας, ουσιαστικά θα αναγνωρίζονταν τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας».

«Έτσι η κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε άλλη μια συνεχιζόμενη παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ», τόνισε ο αμερικανός ακιωματούχος.
Κατά τους αμερικανούς η Ρωσία θα ήταν «βασικά ελεύθερη να χρησιμοποιήσει αυτή την κατάπαυση του πυρός για να εδραιώσει περαιτέρω τις θέσεις της στην Ουκρανία», για να αποκαταστήσει τις δυνάμεις της και να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά της «έτσι ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να ξαναρχίσει τις επιθέσεις».
«Ειλικρινά, δεν είναι απλώς ένα βήμα που πιστεύουμε προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.
Εάν μια ειρήνη πρόκειται να είναι διαρκής, εάν πρόκειται να είναι μια δίκαιη ειρήνη, εάν πρόκειται να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και πρέπει να περιλαμβάνει απολύτως τις ουκρανικές προοπτικές», ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την Ουκρανία, μεταξύ άλλων ζητούσε κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και μέτρα για να σταματήσουν οι μονομερείς κυρώσεις.
Η Κίνα τόνισε ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι «η μόνη βιώσιμη λύση για την κρίση στην Ουκρανία» και κάλεσε όλες τις πλευρές να στηρίξουν τη Ρωσία και Ουκρανία «να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση» και να επαναλάβουν τον άμεσο διάλογο το συντομότερο δυνατό.

Blinken (Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ): Στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην παράδοση όπλων, όχι στη διπλωματία

Επί του παρόντος, οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να παρέχουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην κυβέρνηση της Ουκρανίας παρά να στηρίξουν διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία με θέμα τη συμφιλίωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.

Κατά τη γνώμη του Blinken, «πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία.
«Ακριβώς με την έννοια ότι αντικατοπτρίζει τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Εάν είναι μια ειρήνη που επιτρέπει στη Ρωσία να κρατήσει όλη την επικράτεια που έχει καταλάβει με τη βία, αυτό δεν είναι δικαιοσύνη» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
Εξήγησε επίσης ότι κανείς δεν θέλει να δει τη Ρωσία να επαναλαμβάνει αυτό ένα ή δύο ή τρία χρόνια αργότερα».

«Έχοντας αυτές τις αρχές κατά νου, καθημερινά αναζητούμε τρόπους για να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο. Δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια διπλωματική επίλυση και διαπραγμάτευση που θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε ο Antony Blinken.

«Ο πιο γρήγορος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, ώστε να είναι δυνατή στο πεδίο της μάχης έτσι ώστε ελπίζουμε, κάποια στιγμή, ο Putin θα αναγνωρίσει την πραγματικότητα ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, ότι δεν πρόκειται να να πετύχει.
Όταν έρθει εκείνη η μέρα, θα είμαστε οι πρώτοι που θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε τον πόλεμο.
Αλλά όπως είπα, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον, δεν βλέπω κανένα στοιχείο».

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία έως Τέλη Σεπτεμβρίου 2023

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden λέει ότι διαθέτει όλους τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να στηρίξει την Ουκρανία μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε τους πόρους που χρειαζόμαστε μέχρι το τέλος αυτού του οικονομικού έτους».
Το οικονομικό έτος 2023 στις ΗΠΑ διαρκεί από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι Ουκρανοί ανίκανοι να αναχαιτίσουν ρωσικούς πυραύλους

Η Ουκρανία δεν μπορεί να αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους Iskander-M, S-300, όχι μόνο του Kinzhal
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να καταρρίψουν ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους όπως Iskander-M, πυραύλους αεράμυνας S-300 και πυραύλους Smerch, εκτός από τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και Kh-22, δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ignat.

«Δεν καταρρίπτουμε βαλλιστικούς πυραύλους, για παράδειγμα Iskander-M».
«Επίσης, δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναχαιτίσουμε πυραύλους που εκτοξεύονται από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων όπως το Smerch».

«Όλοι αυτοί οι πύραυλοι πετούν γρήγορα, κατά μήκος μιας βαλλιστικής τροχιάς και ουσιαστικά πέφτουν πάνω σε έναν στόχο με τεράστια ταχύτητα».
«Χρειάζονται εξειδικευμένα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας για να καταρρίψουμε κάτι που ήδη πέφτει».

«Θεωρούμε επίσης τους κατευθυνόμενους πυραύλους αεράμυνας S-300 ως βαλλιστικούς», συνέχισε ο Ουκρανός εκπρόσωπος.
Η Ουκρανία επίσης δεν είναι σε θέση να καταρρίψει τους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Oniks.
«Δεν υπάρχει επίσης καμία δυνατότητα να καταρρίψουμε εξειδικευμένους αερομεταφερόμενους πυραύλους Kh-31P και παρόμοιους πυραύλους αέρος-εδάφους με μικρότερο βεληνεκές».

Το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο εκείνους τους πυραύλους για τους οποίους έχει προδιαγραφές ο εξοπλισμός του.
«Τα κύρια συστήματα που έχουμε σε υπηρεσία είναι τα Buk-M1 και S-300», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «κρίσιμη ανάγκη» για πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας.
Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να καταρρίψει ούτε έναν υπερηχητικό πύραυλο κρουζ Kh-22 καθώς η ταχύτητά του είναι τόσο υψηλή που ένα S-300 δεν μπορεί να πετάξει αρκετά γρήγορα για να τον αναχαιτίσει.

«Για να καταρριφθεί ο Kh-22 η Ουκρανία χρειάζεται ένα σύστημα πυραύλων που να μπορεί να λειτουργεί αυτόματα, που σημαίνει ότι θα παίρνει αποφάσεις μόνη του, χωρίς να εμπλέκονται άνθρωποι, χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία ραντάρ και έναν προηγμένο πύραυλο».

Αλλά ούτε αυτό θα ήταν αρκετό.

Σύμφωνα με την Washington Post, η χρήση των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal από τη Ρωσία στην Ουκρανία έδειξε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν διαθέτουν παρόμοια όπλα που είναι τόσο δύσκολο να αναχαιτιστούν, ακόμη και με προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Σύμφωνα με ορισμένους Ρώσους και Δυτικούς εμπειρογνώμονες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ακόμη και τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας μπορούν να καταρρίψουν έναν πύραυλο τύπου Kinzhal.

Η Ρωσία κατασκεύασε ένα νέο σύστημα κατάρριψης των Drones

Το νέο σύστημα αντι-drone Serp-VS5 έχει περάσει δοκιμές και είναι έτοιμο να προμηθεύσει τον ρωσικό στρατό δήλωσε ο Andrey Sorokin, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος για την επιχειρηματική ανάπτυξη στο Vektor Research Institute.

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Vektor είναι μέρος του Ομίλου Ruselectronics, θυγατρικής της ρωσικής κρατικής εταιρείας τεχνολογίας Rostec
«Όλες οι δοκιμές έχουν τελειώσει.
Το σύστημα είναι έτοιμο για προμήθειες κατόπιν παραγγελίας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

Το Serp-VS5 μπορεί να ανιχνεύσει και να απενεργοποιήσει μικρά drones σε απόσταση 360 μοιρών σε εμβέλεια 5 χιλιομέτρων.
Σχεδιάστηκε για να εμποδίζει το κανάλι ελέγχου του drone, να διακόπτει την επικοινωνία του με τον χειριστή και να απενεργοποιεί τον εξοπλισμό πλοήγησής του, προκαλώντας τελικά τη συντριβή του.

Το σύστημα διαθέτει πέντε ζώνες συχνοτήτων που κυμαίνονται από 900 MHz έως 5,8 GHz που του επιτρέπουν να λειτουργεί εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών drones.
Μπορεί να μπλοκάρει σήματα GPS, Glonass και Beidou στις ζώνες συχνοτήτων L1, L2 και L5.
Επιπλέον, μπορεί να διαταράξει τον έλεγχο Wi-Fi του drone.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν ελαφριά και υπερελαφρά εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να παρακολουθούν και ακόμη και να επιτίθενται στις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου παρόμοια με το Serp-VS5 είναι η κύρια γραμμή άμυνας του ρωσικού στρατού έναντι αυτής της απειλής.
Το νέο σύστημα με τη αρκετά μεγάλη εμβέλειά του θα ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες κατά των drones του ρωσικού στρατού.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα αναπτυχθεί στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Η κατάρριψη αμερικανικών drones σώζει χιλιάδες ζωές

Λίγες μόνο ημέρες πριν από την κατάρριψη του αμερικανικού drones MQ-9 Reaper, οι δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας πραγματοποίησαν πολυάριθμες επιθέσεις σε οικισμούς πολιτών στο Donbass.
Εκτός από τον τακτικό αδιάκριτο βομβαρδισμό, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμερικανικής κατασκευής PGM (πυρομαχικά καθοδήγησης ακριβείας) για να επιτεθούν στους κατοίκους του Donbass, με drones του ΝΑΤΟ να παρέχουν τα δεδομένα στόχευσης.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, στις 14 Μαρτίου, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 “Reaper” της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (πιθανώς η τελευταία παραλλαγή Block 5) καταρρίφθηκε περίπου 70 χιλιόμετρα από τις ακτές της χερσονήσου της Κριμαίας στη νότια Ρωσία.

Η Δύση συνεχίζει να επιμένει ότι δύο ρωσικά αεροσκαφη Su-27 (πιθανότατα η βαριά εκσυγχρονισμένη έκδοση SM3) το κατέρριψε μέσω «απερίσκεπτων, αντιεπαγγελματικών και περιβαλλοντικά λανθασμένων» ελιγμών.
Περιττό να πούμε ότι είναι πιθανότατα το «σοβαρότερο έγκλημα» του Ρώσου πιλότου, καθώς θα έπρεπε σίγουρα να είχε λάβει την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής ως προτεραιότητα έναντι της προστασίας της χώρας του.
Ως αστείο αναφέρουμε ότι «Νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από ανώνυμους Ρώσους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι «μια φιλορωσική ομάδα από τις Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις (VKS) απήγαγε δύο Su-27 και πήγε σε μια αποστολή επαγρύπνησης για να περιπολεί τον ρωσικό εναέριο χώρο».
Τουλάχιστον αυτό θα ισχυρίζονταν οι New York Times εάν λαμβανόταν υπόψη η τελευταία έκθεσή τους για την τρομοκρατική επίθεση στο Nord Stream.

Ωστόσο, με κάθε σοβαρότητα, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε τα Su-27 που έριξαν καύσιμο στο αμερικανικό drone, αλλά δεν χρησιμοποίησαν όπλα για να το αναχαιτίσουν.

Το αμερικανικό drones είχε απενεργοποιήσει τους αναμεταδότες του ενώ κατευθυνόταν προς τον ρωσικό εναέριο χώρο.
Η Ρωσία επέκρινε τις ΗΠΑ για παραβίαση των συμφωνηθέντων πρωτοκόλλων για την αποφυγή της κλιμάκωσης.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το drone τους «απλώς εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν». Ωστόσο, καθώς το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι το MQ-9 ήταν άοπλο, αυτό μας αφήνει μόνο την επιλογή ότι εκτελούσε ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) σε εξαιρετικά σημαντική ρωσική στρατιωτική υποδομή.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτές οι πληροφορίες μοιράζονται στη συνέχεια απευθείας με τους Ουκρανούς, επιτρέποντας χτυπήματα ακριβείας, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως «μη απειλή».

Ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζει ότι το περιστατικό αποδεικνύει την άμεση εμπλοκή της Αμερικής στη σύγκρουση.
Και πράγματι, οι αμερικανοί ότι στοιχεία συλλέγουν τα δίνουν στους Ουκρανούς για να σκοτώνουν ρώσους στρατιώτες και αμάχους.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από το συμβάν, οι δυνάμεις του καθεστώτος της Ουκρανίας πραγματοποίησαν πολυάριθμες επιθέσεις σε οικισμούς πολιτών στις Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και Luhansk.
Αυτό περιλάμβανε τη σκόπιμη στόχευση των αποθηκών σιτηρών και των αγροκτημάτων σε κάτι που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως προσπάθεια πρόκλησης λιμού στις πληγείσες περιοχές.
Εκτός από τους τακτικούς αδιάκριτους βομβαρδισμούς, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί PGM (πυρομαχικά καθοδήγησης ακριβείας) που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ/ΝΑΤΟ για να επιτεθεί στους κατοίκους του Donbass, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών λεωφορείων.

Στις 12 Μαρτίου, ένας σταθμός λεωφορείων στην πόλη Perevalsk (LPR) χτυπήθηκε από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το αμερικανικής κατασκευής HIMARS.
Τουλάχιστον τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ένας 17χρονος, ενώ άλλοι 16 τραυματίστηκαν.
Μια μέρα πριν, η περιοχή Kuybishev του Donetsk (DPR) ήταν επίσης στόχος, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός οκτάχρονου αγοριού και του πατέρα του.
Το παιδί, ο Nikita Safonov, σκοτώθηκε στα γενέθλιά του στις 11 Μαρτίου.
Ο πατέρας, λίγο κάτω των 30 ετών, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο γιος του πέθανε καθοδόν για το νοσοκομείο.

Όπλα όπως οι πύραυλοι που χρησιμοποιούν τα HIMARS είναι PGM και, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι σχεδιασμένα για χτυπήματα ακριβείας.
Και ενώ οι Ουκρανοί απειλούν ανοιχτά ότι θα ασκήσουν τις σκληρότερες τακτικές τους έναντι του λαού του Donbass, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι «απλώς βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί». Ωστόσο, πώς ακριβώς η παροχή δεδομένων στόχευσης για την παράλογη δολοφονία αμάχων που πηγαίνουν στο σχολείο, στη δουλειά ή γιορτάζουν τα γενέθλια του παιδιού τους βοηθά στην «υπεράσπιση της Ουκρανίας»;
Το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι όλα είναι σκόπιμα.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι «δεν επιδιώκουν την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία» και ότι «θα προτιμούσαν να αποφύγουν την κλιμάκωση».
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα εγκλήματα πολέμου, τέτοιες δηλώσεις είναι ακραία υποκριτικές.
Από την άλλη πλευρά, τα μέσα του ΝΑΤΟ ISR συνέβαλαν επίσης στη συντριπτική πλειονότητα των θανάτων των Ρώσων στρατιωτικών, παρατείνοντας παράλληλα τη σύγκρουση.
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται καν να ρίξουν ούτε μια σφαίρα για να σκοτώσουν Ρώσους στρατιώτες και πολίτες.
Ωστόσο, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου πατούν τη σκανδάλη, είναι τα «μάτια» της πολιτικής Δύσης που τους στοχεύουν.
Το ΝΑΤΟ είναι μέρος στη σύγκρουση και η κατάρριψη των drones σίγουρα σώζει χιλιάδες ζωές.

Οι Wagner κατέλαβαν το Zaliznyanskoe κοντά στο Bakhmut

Η ρωσική επίθεση στο Bakhmut συνεχίζεται και οι Wagner επιτυγχάνουν νέες νίκες στην περιοχή.
Παρά τους επίσημους ισχυρισμούς των διοικητών της Ουκρανίας και των αξιωματούχων του Κιέβου για την επερχόμενη αντεπίθεση, οι ουκρανικές μονάδες συνεχίζουν να υποχωρούν.
Ο επικεφαλής του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε ότι το χωριό Zaliznyanskoe τέθηκε υπό τον έλεγχο των μονάδων Wagner.
Το χωριό βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια του Bakhmut.
Ο ρωσικός έλεγχος του Zaliznyanskoe ενισχύει το σχέδιο περικύκλωσης του Ουκρανικού στρατού στο Bakhmut.
«Οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεσή τους στην περιοχή του αυτοκινητόδρομου Ε40, ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων τους, κατέλαβαν το Zailiznyanskoye και κέρδισαν ερείσματα», ισχυρίστηκαν ουκρανικές πηγές.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στην περιοχή Vodokanal και κατέλαβαν τον έλεγχο των νότιων συνοικιών της περιοχής Sobachivka.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο χωριό Orikhovo-Vasylivka και κοντά στο Khromove.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν μέσα και γύρω από το Bakhmut στις 16 Μαρτίου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 14 Μαρτίου υποδεικνύουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει βορειοδυτικά του Bakhmut στις βόρειες όχθες της δεξαμενής Pivnichnyi.
Οι γεωτοποθετημένες εικόνες επιβεβαιώνουν επιπλέον τον ισχυρισμό του επικεφαλής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin ότι τα στρατεύματα Wagner κατέλαβαν το Zalizianske (9 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) στις 15 Μαρτίου
Το γεωγραφικό υλικό μάχης που δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου επιβεβαιώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιπλέον πραγματοποιήσει οριακές προελεύσεις κοντά στο Kurdiumivka, 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, σημείωσε ότι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν μικρά τακτικά κέρδη στο Bakhmut, έχουν υψηλό κόστος ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ουκρανικής Ανατολικής Ομάδας Δυνάμεων, συνταγματάρχης Serhiy Cherevaty, σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν 42 χερσαίες επιθέσεις στο Bakhmut την τελευταία ημέρα

Προελαύνουν και στην Avdiivka οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka–Donetsk στις 16 Μαρτίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην ίδια την Avdiivka. στην περιοχή Avdiivka κοντά στην Kamianka (4 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka), Stepove (7 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka). και Severne (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), στα βορειοδυτικά προάστια της πόλης Donetsk κοντά στο Nevelske, το Neytalove και το Pervomaiske. και στις νοτιοδυτικές παρυφές της πόλης του Donetsk.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως την Krasnohorivka (9 χλμ. βόρεια της Avdiivka) και ότι αυτό έχει επιδεινώσει την κατάσταση για την ουκρανική άμυνα στην Avdiivka

Οι ρώσοι συνέτριψαν την διοίκηση Ουκρανικής Ταξιαρχίας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (AF) της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπληξαν το διοικητήριο μιας ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) και κατέστρεψαν δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και έναν σταθμό ραντάρ.
Στην περιοχή του οικισμού Kamyshevka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, χτυπήθηκε η θέση διοίκησης της 59ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στην περιοχή του οικισμού Yasenovoye της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, καταστράφηκε το ουκρανικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300.

Οι Ουκρανοί δεν θα εγκαταλείψουν το Bakhmut

H Ουκρανία δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει το Bankmut παρά τα προβλήματα με τις προμήθειες πυρομαχικών ανέφερε ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Dinetsk (DPR) Denis Pushilin.
“Όσον αφορά το Bakhmut, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και περίπλοκη.
Εννοώ ότι δεν βλέπουμε σημάδια ότι ο εχθρός σχεδιάζει απλώς να αποσύρει τα στρατεύματα».
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προμηθεύσεις πυρομαχικά και τρόφιμα ή να φέρεις ενισχύσεις» κατά μήκος του μοναδικού δρόμου που βρίσκεται τώρα «υπό τον έλεγχο πυρός από το Wagner PMC».
Ο ηγέτης του Donetsk είπε επίσης ότι οι μάχες μεταφέρθηκαν στη βιομηχανική ζώνη, ενώ η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις στην πόλη Chasov Yar.

Η κατάσταση με τις προμήθειες όπλων στο Bakhmut είναι κρίσιμη αναφέρει ο ουκρανικός στρατός

Η κατάσταση με την προμήθεια όπλων σε μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Artyomovsk (ουκρανική ονομασία – Bakhmut) είναι κρίσιμη, δήλωσε η εκπρόσωπος της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Cold Yar της Ουκρανίας, Irina Rybakova.
«Εδώ και δύο εβδομάδες, η κατάσταση με τους δρόμους στο Bakhmut είναι δύσκολη.
Αυτό περιπλέκει την επιμελητεία και την προμήθεια όπλων.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη προσθέτοντας ότι στην παρούσα κατάσταση «είναι δύσκολο να κρατηθεί η πόλη»

Οι ρώσοι συντρίβουν τους Ουκρανούς στην Maryinka

Τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν, συντρίβουν τις εχθρικές δυνάμεις στη Maryinka, αν και ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να στέλνει ενισχύσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DPR) Denis Pushilin.
Οι Ουκρανοί κάνουν ότι είναι δυνατό για να κερδίσουν χρόνο.
Για περίπου έξι εβδομάδες, έχουμε δει σκληρές μάχες εκεί. Ωστόσο, μπορούμε επίσης να δούμε ότι τα στρατεύματά μας προελαύνουν, καταστρέφοντας έναν τεράστιο αριθμό εχθρικών στρατευμάτων, ακόμη και όταν αναπληρώνονται συνεχώς με ενισχύσεις».

Η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να καταλάβει την Κριμαία

Η Ουκρανία δεν έχει καμία πιθανότητα να καταλάβει την Κριμαία υποστηρίζει ο περιφερειακός επικεφαλής Sergey Aksyonov.
Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν drones που παρέχονται από τη Δύση για να δοκιμάσουν την άμυνα της χερσονήσου
«Συνειδητοποιούν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν την Κριμαία, δεδομένων των μέτρων που λαμβάνονται»
Η Κριμαία δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο».

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_162023.png
16march2023_Ukraine_Bakhmut_Map-768x535.jpg
Kharkiv_Battle_Map_Draft_March_162023.png
Ukraine_military-768x512.jpeg

To αμερικανικό drone MQ-9 Reaper

1-Italian-MQ-9_1.jpg

Το νέο ρωσικό σύστημα κατάρριψης των Drones

image_2023-03-16_220825570.png

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...