«Προσοχή στις φωτογραφίες» – Το Politico ξεμπροστιάζει το «τσίρκο» που κυβερνά την ΕΕ

Μία αλήθεια που οι πολιτικοί αρνούνται να παραδεχτούν -τουλάχιστον δημοσίως- είναι ότι η δουλειά τους, όσο συνδέεται με την πραγματική πολιτική, άλλο τόσο συνδέεται και με τις φωτογραφίσεις και τους συμβολισμούς.

Η διαπίστωση αυτή ίσως θα μπορούσε να εξηγήσει μία πρωτόγνωρη κίνηση της Κομισιόν: Πριν καλά-καλά «κλειδώσει» η ατζέντα και η λίστα των προσκεκλημένων της για μια επερχόμενη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στην Ουκρανία, κυκλοφόρησε ένα εσωτερικό σημείωμα με ένα σαφές μήνυμα: Ότι θα υπάρχει… ενδυματολογικός κώδικας.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το POLITICO, στη Σύνοδο Κορυφής επιτρέπεται η «συνήθης επαγγελματική ενδυμασία» και απαγορεύονται ενδυμασίες με «πράσινο, χακί ή πολύ έντονα χρώματα».

Ο λόγος για το σημείωμα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα και ήρθε σε γνώση του POLITICO, ήταν μια προφανής προσπάθεια να περιορίσει το στρατιωτικό «look» μόνο στους οικοδεσπότες της Συνόδου Κορυφής και στον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Άλλωστε οι ιθύνοντες της ΕΕ πιθανότατα γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό είναι ένα στυλ κατάλληλο για όσους πολεμούν ενάντια στη ρωσική εισβολή, αλλά όχι αυτό που αρμόζει για έναν επίτροπο της ΕΕ.

Πάντως, σε αίτημα του POLITICO σχετικά με το σημείωμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να μην κάνει κάποιο σχόλιο.

Για την ιστορία, οι αξιωματούχοι της ΕΕ, βεβαίως, έχουν βρει ενδυματολογικούς τρόπους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της στην ΕΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φόρεσε ένα έντονο κίτρινο και μπλε ρούχο, που αντικατοπτρίζει την ουκρανική σημαία.

«Παλτό να πάρετε»
Όσον αφορά στο… ενδυματολογικό σημείωμα που στάλθηκε από τη Γενική Γραμματεία της Κομισιόν, δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απαγόρευση των έντονων χρωμάτων, αλλά ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν συμφωνούν με τη σύσταση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν υπερβολές στη γενική εικόνα και να υπάρξει προσήλωση στο πολιτικό μήνυμα της Συνόδου. Βέβαια, η ΕΕ, τελικά, μπορεί να χρειαστεί να απογοητεύσει την Ουκρανία σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η επιθυμία της να ενταχθεί γρήγορα στο μπλοκ.

«Μας ζητείται να ταξιδέψουμε ελαφρά (σακίδιο πλάτης ή κάτι παρόμοιο), αποφεύγοντας τις βαλίτσες αν είναι δυνατόν», ανέφερε το σημείωμα. «Επειδή είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο ακριβής χρόνος ταξιδιού, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι να μεταβείτε απευθείας από το τρένο στις συναντήσεις κατά την άφιξη, σε περίπτωση που χρειαστεί».

Ως πρακτική συμβουλή πριν από ένα χειμερινό ταξίδι, είπαν στους ταξιδιώτες ότι «συνιστώνται άνετα παπούτσια και ένα ζεστό σακάκι/παλτό».

Ύπνος σε καναπέδες, κρύο φαγητό σε πακέτο, κοινές τουαλέτες
Βέβαια, ένα τέτοιο ταξίδι δεν θα έχει τις ανέσεις που έχουν συνηθίσει οι ευρωπαίοι ηγέτες. «Θα διανεμηθούν κουτιά με κρύο φαγητό στο τρένο, αλλά παρακαλούμε να είστε προετοιμασμένοι για βασικές προμήθειες», προειδοποιεί το σημείωμα.

«Θα υπάρχουν ατομικοί καναπέδες για ύπνο, με μια κοινή τουαλέτα σε κάθε βαγόνι, αλλά όχι μπάνια».

Παράλληλα, έχει γίνει κράτηση δωματίων ξενοδοχείων στο Κίεβο «για ημερήσια χρήση την Πέμπτη, εάν ο χρόνος το επιτρέπει να πάτε εκεί πριν ξεκινήσουν οι συναντήσεις».

Προσοχή στις φωτογραφίες
Με τέτοια προσοχή στην εμφάνιση των προσκεκλημένων, το σημείωμα τονίζει στους ταξιδιώτες ότι οποιαδήποτε φωτογραφία τραβηχτεί, θα πρέπει να υποστηρίζει -όχι να αντικαθιστά- ο πολιτικό μήνυμα που οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι εκεί για να μεταφέρουν.

«Παρακαλούμε σημειώστε ότι κατά τις συναντήσεις με τα μέλη της κυβέρνησης της Ουκρανίας, τα μέλη του Κολλεγίου αναμένεται να παρέμβουν όταν είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο σημείωμα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...