Ποιός είναι ο Ρόμαν Προτάσεβιτς: Από τα εφηβικά κινήματα στην αυτοεξορία και την σύλληψη (pics)

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν συνελήφθη με «κρατική αεροπειρατεία» από τις αρχές της Λευκορωσίας σε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, είναι μόλις 26 χρόνων, ωστόσο έχει προλάβει να παίξει σημαντικό ρόλο στο κίνημα της αντιπολίτευσης κατά του «ισόβιου προέδρου» της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Γεννημένος το 1995, από την εφηβεία του ενεπλάκη σε κινήματα κατά του καθεστώτος, με έντονη συμμετοχή στις μαζικές κινητοποιήσεις των αρχών της δεκαετίας του 2010. Μέχρι το 2012 ήταν συνδιαχειριστής μεγάλου αντικαθεστωτικού γκρουπ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία τελικά «χάκαραν» οι Αρχές.

Μπήκε στο τμήμα δημοσιογραφίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Λευκορωσίας, αλλά σύντομα απεβλήθη. Ωστόσο, ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ της χώρας, αλλά και σαν φωτορεπόρτερ.

Το 2017, κατηγορήθηκε από τις Αρχές για συμμετοχή σε μη εγκεκριμένη κινητοποίηση, αλλά στο δικαστήριο κατάφερε να αποδείξει ότι βρισκόταν σε άλλο σημείο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Το 2019, μετακόμισε στην Πολωνία όπου πέρυσι ζήτησε τελικά πολιτικό άσυλο. Από εκεί ξεκίνησε να συνδιευθύνει το κανάλι Nexta στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Telegram.

Τον Αύγουστο του 2020 το συγκεκριμένο κανάλι κατέστη η βασική πηγή ενημέρωσης στη Λευκορωσία κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών, καθώς οι Αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο. Έγινε έτσι το μέσο αποκάλυψης των παρατυπιών στις εκλογές και συντονισμού των μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία εβδομάδα εγγράφηκαν στο συγκεκριμένο κανάλι 800.000 νέοι χρήστες. Ο Προτάσεβιτς «βγήκε» από το Nexta τον επόμενο μήνα.

Δύο μήνες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου, οι Αρχές της Λευκορωσίας άσκησαν δίωξη εναντίον του, μαζί με τον άλλο συνδιαχειριστή του καναλιού, για οργάνωση μαζικών επεισοδίων, μαζικής διατάραξης της τάξης, υποκίνηση των εχθρών της πολιτείας με βάση την επαγγελματική ιδιότητα.

Στις 19 Νοεμβρίου η λευκορωσική KGB τον ενέταξε στην λίστα τρομοκρατών που σχετίζονται με «μαζικές ταραχές».

Παρά ταύτα, ο Προτάσεβιτς συνέχισε να εργάζεται από την Πολωνία, αυτή την φορά για άλλο κανάλι του Telegram που παλαιότερα διατηρούσε ακτιβιστής μπλόγκερ που σήμερα είναι υπό κράτηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...