Παραδοχή-σοκ από ΝΑΤΟ: Δεν μπορούμε να κερδίσουμε στρατιωτικά τη Ρωσία

Προειδοποίηση προς τους επιτελείς του ΝΑΤΟ απηύθυνε ο πρώην στρατηγός και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Συμμαχίας, Sir Richard Shirreff…
Όπως ανέφερε, στην περίπτωση που στην Ουκρανία λάβει «σάρκα και οστά» το χειρότερο σενάριο, οι χώρες που αποτελούν μέρη του Συμφώνου δεν θα είναι έτοιμες να εμπλακούν σε μια άμεση πολεμική αντιπαράθεση με τη Ρωσία…

Ο στρατηγός Shirreff, ο οποίος υπηρέτησε ως ανώτατος διοικητής στην Ευρώπη μεταξύ 2011 και 2014, είπε ότι η επιτυχής αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτέλεσε «δικαίωση» για ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, που παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. 
Σε κάθε περίπτωση, «αυτό θα μπορούσε να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στα αμφιταλαντευόμενα έθνη» της συμμαχίας» – και «ιδιαίτερα στους Γερμανούς που υπήρξαν εντελώς αξιολύπητοι».
Αλλά, στην ερώτηση για το αν το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βάλει τα «γάντια του πολέμου» για να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία, σπεύδοντας να παράσχει ακόμη περισσότερα όπλα στο Κίεβο, ο στρατηγός είπε πως φοβάται ότι η Συμμαχία δεν είναι ακόμη σε θέση να δράσει στην περίπτωση που ο πόλεμος ξεπεράσει τα ρωσοουκρανικά σύνορα.
«Ο τρόπος διαχείρισης του κινδύνου δεν δείχνει πως το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για το χειρότερο ενδεχόμενο, αυτό ακόμα δεν συμβαίνει», είπε στο Newsweek, συμπληρώνοντας:
«Και όταν εννοώ τη χειρότερη περίπτωση, μιλώ για έναν πόλεμο με τη Ρωσία».

Όλα κρέμονται από μια κλωστή…

Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ προσπαθούν να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο χωρίς να κλιμακώσουν τη σύγκρουση.
Όλα κρέμονται από μια κλωστή…
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ορισμένοι πολιτικοί στη Μόσχα, από την άλλη, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη στρατιωτική στήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στο Κίεβο και εξετάζουν πολύ συχνά το ενδεχόμενο μιας πλήρους στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα συνέβαινε μόνο εάν ένα από τα κράτη μέλη αντιμετώπιζαν μια επίθεση, κάτι το οποίο θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 5, το οποίο προβλέπει συλλογική άμυνα.
Ωστόσο, όπως είπε ο Shirreff, σε αυτή την περίπτωση η Συμμαχία θα ερχόταν σε δύσκολη θέση, αφού είναι εντελώς απροετοίμαστη.
«Το να είσαι έτοιμος για το χειρότερο σημαίνει κινητοποίηση εφεδρειών.
Σημαίνει ανοικοδόμηση των χαμένων δυνατοτήτων που χάθηκαν στα χρόνια των αμυντικών περικοπών.
Σημαίνει να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να παράγει βλήματα πυροβολικού, αντιαρματικά, αντιαεροπορικά βλήματα», είπε.
«Όχι μόνο για να αντικαταστήσουμε τα αποθέματα που παραδόθηκαν στους Ουκρανούς, αλλά και για να αρχίσουμε να δημιουργούμε τα δικά μας αποθέματα, που πλέον δεν υπάρχουν».

Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μaria Zakharova εγκάλεσε την Ουάσιγκτον ως κύρια υπεύθυνη για την παράταση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία ενώ ανέφερε πως οι ΗΠΑέχουν άμεση εμπλοκή της στις μάχες.
«Οι ΗΠΑ παρατείνουν τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία όσο το δυνατόν περισσότερο και φυσικά προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, δηλαδή μιλάμε για άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις εχθροπραξίες», τόνισε.
Σύμφωνα με τη Zakharova, Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν ειλικρινείς δηλώσεις ότι «ο αμερικανικός στρατός προετοίμαζε την πρόσφατη «αντεπίθεση» της Ουκρανίας εδώ και αρκετούς μήνες».
«Τότε έχω μια ερώτηση: μιλάμε ακόμα για Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ή για Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και της Δύσης;
Αυτές [οι ΗΠΑ], μεταξύ άλλων, παρείχαν στο καθεστώς του Κιέβου πληροφορίες και όπλα.
Με συγχωρείτε, δεν πρόκειται για συμβουλευτικές υπηρεσίες, αυτό δεν είναι ψυχολογική και ηθική υποστήριξη, είναι άμεση εμπλοκή», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι η έκθεση και οι συστάσεις της ομάδας εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Adrej Yermak και του πρώην γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fog Rasmussen «για κάποιου είδους εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό.
«Το έγγραφο προτείνει τη συνέχιση διοχέτευσης στην Ουκρανία δυτικά όπλα και την εκπαίδευση των στρατιωτών της για να πολεμήσουν τη Ρωσία.
Προφανώς, μια τόσο όμορφη φράση, “εγγυήσεις ασφαλείας” δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μιας πολύ άσχημη αποκάλυψης: δεν πρόκειται για εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά για την επιθυμία τους να σκοτώσουν Ρώσους.
Αυτό είναι όλο».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...