Παγκόσμιο Σκάνδαλο Pegasus: Μαζικές παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών και δικηγόρων

Παγκόσμιες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο παρακολούθησης από κυβερνήσεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρων, που αποκάλυψαν 17 ΜΜΕ από όλο τον κόσμο αλλά ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα πάνω από 50.000 πολίτες σε όλο τον κόσμο στοχοποιήθηκαν από κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το λογισμικό πειρατείας της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Αναμεσά στα θύματα των μαζικών παρακολουθήσεων σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, βρίσκονται τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο, το CNN και οι New York Τimes, Financial Times, France 24, The Economist, Associated Press και Reuters.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα το συγκεκριμένο λογισμικό βρέθηκε, επίσης, στα τηλέφωνα δύο γυναικών δημοσιογράφων που βρίσκονταν κοντά στο δολοφονημένο Τζαμάλ Κασόγκι καθώς και στον Μεξικανό Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο που επίσης δολοφονήθηκε.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη είναι περισσότερα από 1.000 τα άτομα που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ενώ συνολικά πολίτες και πολιτικοί είχαν μπει στο στόχαστρο σε 45 χώρες.

Η έρευνα δείχνει ότι η ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν φαίνεται να έχει αναπτύξει την τεχνολογία της NSO ως μέρος του λεγόμενου πολέμου του στα μέσα ενημέρωσης, στοχεύοντας σε ερευνητές δημοσιογράφους της χώρας καθώς και στον στενό κύκλο ενός από τα λίγα ανεξάρτητα στελέχη των μέσων ενημέρωσης της Ουγγαρίας.

Οι παρακολουθήσεις γίνονταν μέσω του Pegasus, ένα κακόβουλο λογισμικό που μολύνει iPhone και συσκευές Android και επιτρέπει στους χειριστές του λογισμικού να αποσπούν μηνύματα, φωτογραφίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να καταγράφουν κλήσεις και να ενεργοποιούν κρυφά τα μικρόφωνα.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο λογισμικό προσφέρεται για χρήση σε στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών αλλά δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί εντοπίστηκε σε κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων, δικηγόρων και ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα Guardian και τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ και ΜΚΟ, ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουν τις ταυτότητες των ατόμων των οποίων ο αριθμός κινητού τηλεφώνου εμφανίστηκε στη λίστα των παρακολουθήσεων.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται εκατοντάδες στελέχη επιχειρήσεων, θρησκευτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί, υπαλλήλους ΜΚΟ, μέλη συνδικάτων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, προέδρων και πρωθυπουργών.

Ο κατάλογος, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, περιέχει επίσης τα στενά μέλη της οικογένειας ενός κυβερνήτη χώρας, υποδηλώνοντας ότι ο ίδιος μπορεί να έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών του να διερευνήσουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των συγγενών τους.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ