Πίσω ολοταχώς για τις ΗΠΑ: Πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις

Ένα βαθιά διχασμένο Ανώτατο Δικαστήριο εξάλειψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ακυρώνοντας την απόφαση Roe εναντίον Wade του 1973 και αφήνοντας το ζήτημα της νομιμότητας της άμβλωσης σε κάθε Πολιτεία ξεχωριστά.

Η πλειοψηφία του δικαστηρίου υποστήριξε ότι η απόφαση Roe ήταν κατάφωρα λανθασμένη όσον αφορά την αναγνώριση του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση, ένα σφάλμα που το δικαστήριο διαιωνίζει όλες αυτές τις δεκαετίες από τότε.

Αν και η υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου περιλάμβανε την απαγόρευση της άμβλωσης με όριο τις 15 εβδομάδες κύησης, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δίνει στις Πολιτείες ένα ευρύ περιθώριο να ρυθμίσουν ή να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις όπως κρίνουν σκόπιμο.

Πλέον, αναμένεται η πρόσβαση σε νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις να περιοριστεί περίπου για 36 εκατ. γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

Πολλές συντηρητικές πολιτείες είναι έτοιμες να αποτρέψουν περαιτέρω την πρόσβαση, ενώ ορισμένες φιλελεύθερες έχουν θεσπίσει καθεστώτα αμβλώσεων βάσει του κρατικού νόμου. Η απόφαση θα μπορούσε να γίνει μείζον ζήτημα στις φετινές εκλογές.

Σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν νόμους σε ισχύ ή είναι έτοιμες να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την άμβλωση, ενώ άλλες έχουν νόμους που θα διατηρήσουν τη νομιμότητά της. Τα ερωτήματα σχετικά με το εάν και πώς να περιοριστούν οι αμβλώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να προκαλούν αναταραχή σε κοινωνικό και νομοθετικό επίπεδο.

Η απόφαση, μια από τις πιο συνεπακόλουθες στη σύγχρονη μνήμη, σηματοδότησε μια σπάνια περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο ανέτρεψε τον εαυτό του για να εξαλείψει ένα συνταγματικό δικαίωμα που είχε προηγουμένως θεσπίσει.

Το δικαστήριο ψήφισε 6-3, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και τους θρησκευόμενους συντηρητικούς που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Τόσο οι ακτιβιστές υπέρ της ζωής (pro life) όσο και υπέρ της επιλογής (pro choice) είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο στην Ουάσιγκτον πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Η Jackson Women’s Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι προσέφυγε εναντίον του νόμου του 2018 και είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο νόμος επιτρέπει τις αμβλώσεις όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» αλλά δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Η απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ αναγνώρισε το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ που προστατεύει τη δυνατότητα της γυναίκας να τερματίσει την εγκυμοσύνη της.

Η απόφαση είναι επίσης μια καθοριστική στιγμή για ένα Ανώτατο Δικαστήριο που είναι πιο συντηρητικό από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες, μια αλλαγή στη νομική σκέψη που έγινε δυνατή αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τοποθέτησε τρεις δικαστές στο δικαστήριο.

Δύο από αυτούς διαδέχθηκαν τους δικαστές που ψήφισαν για να επικυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Παράνομες οι αμβλώσεις στο Μιζούρι

Το Μιζούρι έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που υπογράφει την απαγόρευση των αμβλώσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...