Πάγωσαν τα χαμόγελα: Η εκτίμηση Τσιόδρα για το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα ανατρέπει όλα όσα περιμέναμε

Mία νέα επιδημιολογική μελέτη βάσει αιματολογικών εξετάσεων για όσους είχαν νοσήσει – είτε είχαν διαγνωστεί είτε όχι, που είχε ξεκινήσει αμέσως μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας συνυπογράφει ο καθηγητής Παθολογίας και σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Η μελέτη συνυπογράφεται από τον καθηγητή Ανοσολογίας της Ιατρικής Θεσσαλίας Ματθαίο Σπελέτα, με πρώτο υπογράφοντα τον μηχανικό περιβάλλοντος, μεταδιδακτορικό ερευνητή της Ιατρικής Θεσσαλίας Μιχάλη Κουρέα, τον καθηγητή της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου τ. γ.γ. Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο και αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη δεν μπορούμε πλέον να συζητούμε για το θέμα της «ανοσίας αγέλης», αφού δεν υπάρχει στην παγκόσμια αγορά εμβόλιο που να αποτρέπει την προσβολή από τον ιό. Υπάρχουν μόνο εμβόλια που αποτρέπουν τη νοσηλεία, τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Μοναδικός πλέον σκοπός είναι να καλυφθεί το ποσοστό του ευάλωτου πληθυσμού με εμβολιασμούς ώστε ακόμα και με πολλές χιλιάδες κρούσματα να έχουμε λίγους θανάτους.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι ένα ποσοστό 70-80% του πληθυσμού με ανοσία θα αρκούσε για να δημιουργηθεί η «ανοσία της αγέλης» δε φαίνεται ότι αρκούν και οι νέες εκτιμήσεις μιλούν ίσως και για ποσοστά 90%, δείχνοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μόνο ένα μακρινό σενάριο για να κοπάσουν τα κύματα της πανδημίας με τις νέες μεταλλάξεις που διαρκώς προκύπτουν.

ΠΗΓΗinstanews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...