Ο Πούτιν παίζει το «δυνατό χαρτί» της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

Το χαρτί της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία παίζει για μια ακόμη φορά ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ακόμα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, η Μόσχα θα ανακατευθύνει τους ενεργειακούς της πόρους προς Aνατολάς καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από τις ρωσικές εξαγωγές.

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για περικοπές των ενεργειακών τους προμηθειών από την Ρωσία, ανεβάζοντας τις τιμές και αποσταθεροποιώντας την αγορά» δήλωσε ο Πούτιν.

Μιλώντας στη διάρκεια σύσκεψης στη Μόσχα για τα ενεργειακά , ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε: «Οι λεγόμενοι εταίροι από μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς ενεργειακούς πόρους από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου, για παράδειγμα, του φυσικού αερίου. Απλώς δεν υπάρχει λογικό υποκατάστατο για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι δυνατόν να υπάρξει, αλλά τώρα απουσιάζει, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό: απλά δεν υπάρχουν ελεύθεροι όγκοι στην παγκόσμια αγορά και οι προμήθειες από άλλες χώρες, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μπορούν να σταλούν στην Ευρώπη, θα κοστίσουν στους καταναλωτές πολλές φορές περισσότερο», είπε αρχικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Και συνέχισε, τονίζοντας ότι «οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος μπορεί να γίνουν πολύ οδυνηρές, και πρώτα απ’ όλα για τους εμπνευστές μιας τέτοιας πολιτικής. Παρά το προφανές σε όλους, οι ευρωπαϊκές χώρες μιλούν συνεχώς για άρνηση των ρωσικών προμηθειών, οι οποίες αποσταθεροποιούν περαιτέρω την αγορά και τις ίδιες, καθώς διογκώνουν τις τιμές, κυρίως για τους πολίτες τους».

Ο Ρώσος πρόεδρος ακόμα ότι οι τράπεζες σε «μη φιλικές χώρες» καθυστερούν τις πληρωμές για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους«Υπάρχουν αποτυχίες στην πληρωμή των εξαγωγικών παραδόσεων των ρωσικών ενεργειακών πόρωνΤράπεζες από μη φιλικές χώρες καθυστερούν τη μεταφορά των πληρωμών. Υπενθυμίζω ότι έχει ήδη τεθεί η υποχρέωση να μεταφερθούν οι πληρωμές για τους ενεργειακούς πόρους σε εθνικά νομίσματα, να απομακρυνθούμε σταδιακά από το δολάριο και το ευρώ».

Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες ώστε να το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας να μπορεί να δεχθεί μεγάλο όγκο συναλλαγών στο εθνικό νόμισμα, «δείχνοντας» έτσι την απαίτηση προς τις μη φιλικές χώρες να πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, την οποία επικύρωσε μια διάταγμα που υπέγραψε στις 31 Μαρτίου.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα πως στην επαφή του με τον Πούτιν, έλαβε τη διαβεβαίωση πως οι πληρωμές για το αέριο μπορούν, ακόμα, να γίνονται σε ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ